VSD aiškinsis, ar V.Adamkus neatskleidė valstybės paslapties

Generalinė prokuratūra pirmadienį nusprendė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad šis išaiškintų, ar kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus neatskleidė valstybės paslapties, pranešė portalas delfi.lt.

Pasak Generalinės prokuratūros atstovės Vilmos Žemaitytės, už įslaptintos informacijos apsaugą valstybės viduje atsakingų VSD pareigūnų bus prašoma pateikti išvadą, ar V.Adamkus savo knygoje neatskleidė valstybės paslapties. Jeigu kadenciją baigusiam prezidentui išvada bus nepalanki, prokurorai žada pradėti ikiteisminį tyrimą.

Į prokurorų akiratį buvęs valstybės vadovas pateko po knygoje „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ atskleistų faktų. V.Adamkus rašo, jog eidamas prezidento pareigas buvo informuotas, kad „Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Artūras Šumskas, remdamasis diplomatinį imunitetą garantuojančia Vienos konvencija, atsisakė sankcionuoti diplomatine tarnyba prisidengusių užsienio agentų sekimą - neleido klausytis jų pokalbių“.

Anot knygos, V.Adamkaus patarėjai tokią Vienos konvencijos interpretaciją laikė klaidinga.

„Diplomatinis imunitetas nereiškia, kad juo prisidengę užsienio agentai gali laisvai užsiimti šnipinėjimu. O vakar baigėsi leidimas klausytis įtariamų Baltarusijos agentų pokalbių. Pagal Vilniaus apygardos teismo logiką, nuo šiol jie gali šnipinėti net nestebimi ir nevaržomi“, - rašė V.Adamkus.

„Pasikviečiau Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių ir Vilniaus apygardos teismo pirmininką Artūrą Šumską. Pastarojo paprašiau paaiškinti sprendimo nesankcionuoti klausymosi motyvus. Tiesiai pasakiau, kad tai kelia grėsmę Lietuvos valstybei. Po pusvalandžio aiškinimosi išgirdau, kad teismas leis klausytis šnipų pokalbių“, - nurodoma knygoje.

Susitikimas, anot knygos, įvyko 2005 metų balandžio 7 dieną.
A.Šumskas Vilniaus apygardos teismui vadovauja iki šiol.


Šiame straipsnyje: Valdas Adamkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

ką gi

ką gi portretas
manykite, kad buvo puikus prezidentas, nes nieko nedarė, tik "tikėjosi", "apeliavo" ir keliavo bei pan.

Pinokis

Pinokis portretas
Jis tik visa laika apgailestavo, bet konkreciu veiksmu nedare. Dabar kylo noras susireiksminti. Senstame......

Lietuvis

Lietuvis portretas
Valdas Adamkus vienintelis,Tikras ir geras Prezidentas,
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių