VRM siūlo numatyti baudžiamąją atsakomybę už vertimą elgetauti

Prievarta arba apgaule vertimas elgetauti užtrauks baudžiamąją atsakomybę.
Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų projektą, kuriuo siūlo papildyti straipsnį dėl Prekybos žmonėmis.

Į jį greta vertimosi užsiimti prostitucija, priverstiniu darbu siūloma įrašyti ir kitas panašias nusikalstamas veikas: išnaudojimą, vergiją, pornografiją, kitas seksualinio išnaudojimo formas, elgetavimą.

Asmuo, pardavęs, pirkęs, ar kitaip perleidęs, įgijęs asmenį, verbavęs, gabenęs, laikęs nelaisvėje žmogų panaudodamas fizinį smurtą ar grasinimus arba kitaip atimdamas galimybę priešintis, pasinaudojęs nukentėjusiojo priklausomumu ar pažeidžiamumu, apgaulę, už minėtas nusikalstamas veikas būtų baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki dešimties metų.

Griežtesnė bausmė grėstų, jeigu dėl šių veikų būtų kilęs pavojus žmogaus gyvybei.
Taip pat VRM siūlo baudžiamąją atsakomybę taikyti ir tiems, kurie naudojosi priverstiniu žmogaus darbu ar teikiamomis paslaugomis. Už tai numatoma bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

VRM teigimu, šios Baudžiamojo kodekso pataisos susijusios su Europos Sąjungos ir tarptautinės teisės aktais, kur nurodomi net minimalūs prekybos žmonėmis išnaudojimo tikslai: kitos seksualinio išnaudojimo formos, priverstinė tarnystė, vergija ar veikla, panaši į vergiją, priverstinės paslaugos, išnaudojimas priverstiniam elgetavimui ar įtraukiant į nusikalstamą veiką arba neteisėtai įvaikinant.

Tikimasi, kad šios pataisos suteiks teisėsaugos institucijoms daugiau galimybių patraukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn, padidins kovos su prekyba žmonėmis veiksmingumą, teigiama projekto aiškinamajame rašte.


Šiame straipsnyje: Elgetavimasišmaldaelgeta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visuomenė

Visuomenė portretas
Deja VRM tarnautojai savo lėšas užsitikrino, o kitais nepasirūpino. Biudžete galėjo sutilpti visi Lietuvos žmonės. Ekonominius santykius turi koreguoti liaudiška valdžia, kuri pati dirba, organizuoja, kuria veiklos planus. Darbas - visuomeninis reiškinys, todėl būtinas pasidalijimas, pasiskirstymas, sąmoninga drausmė. Nedirbantiems, nekuriantiems negalima geisti visuomenės turto.

zxc

zxc portretas
TADA TEKS BAUSTI SEIMA BEI VYRIAUSYBE
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių