VRK patvirtino rinkimų rezultatus

Nepaisant pradėtų ikiteisminių tyrimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinius Seimo rinkimų rezultatus, praneša LTV naujienų tarnyba.

Nors Generalinė prokuratūra yra pradėjusi 24 ikiteisminius tyrimus dėl galimų Seimo rinkimų įstatymų ir tvarkos pažeidimų, rinkimų rezultatų, anot VRK pirmininko Zenono Vaigausko, tai neturėtų pakeisti.

Bene didžiausią ažiotažą sukėlė galimas balsų klastojimas Vilniaus Šeškinės vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės pergalė, perskaičiavus rinkėjų balsus, atiteko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovui Audroniui Ažubaliui.

Socialdemokratai reikalauja rinkėjų balsus perskaičiuoti dar kartą ir prašo Prezidento dėl to kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Tačiau VRK pirmininkas Z.Vaigauskas LTV naujienų tarnybai patvirtino gavęs Generalinės prokuratūros raštą apie nutrauktą tyrimą, nenustačius jokios nusikalstamos veikos.

„Prokurorų nuomone, įvyko techninė klaida. Žinoma, apmaudu, mums, kaip rinkimų organizatoriams. Žmonės buvo pavargę, tokios klaidos yra niekuo nepateisinamos, bet tokie dalykai įvyksta ir jie sukelia daug nerimo", - LTV naujienų tarnybai sakė Z.Vaigauskas. 

Pasak Z.Vaigausko, yra buvę atvejų, kai Konstitucinis Teismas nagrinėjo skundus, tačiau, nors ir buvo konstatuota pažeidimų, rinkimų rezultatų anuliuoti neteko.

Abiejų rinkimų turų metu Generalinė prokuratūra iš viso gavo 51 skundą, pagal 24 iš jų pradėti ikiteisminiai tyrimai, 2 tyrimai jau baigti. Daugiausia - 13 - tyrimų pradėta Vilniuje.

„Vyksta dar kai kurie tyrimai, tačiau pažeidimai, kurie yra tiriami, mūsų vertinimu, nepadarė jokios ženklesnės įtakos rinkimų rezultatams", - sakė Z.Vaigauskas. 

Seimo nario pažymėjimai naujiesiems parlamento šeimininkams bus išduoti trečiadienį. Tačiau galutinai apsispręsti, ar imasi Seimo nario darbo, tautos išrinktieji gali iki ištars pirmuosius priesaikos žodžius lapkričio viduryje.

TS-LKD Seime turės 45 vietas, socialdemokratai - 25, Tautos prisikėlimo partija - 15, Liberalų sąjūdis - 11, koalicija „Darbo partija+jaunimas" - 10, Liberalų ir centro sąjunga - 8, valstiečiai liaudininkai - 3, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 3, Naujoji sąjunga - 1 vietą. Į Seimą dar pateko keturi save išsikėlę asmenys.

Valdančiąją koaliciją formuos TS-LKD, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis ir Liberalų ir centro sąjunga.

Prie Tautos prisikėlimo partijos turėtų prisijungti ir trys nepriklausomi kandidatai - Jonas Stanevičius, Mantas Varaška bei Valdemaras Valkiūnas.

Paramą valdančiajai koalicijai deklaravo ir Darbo partija.


Šiame straipsnyje: Seimo rinkimairezultataiVRK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių