VRK neteisėtai „darbiečiams“ skyrė beveik 5 mln. Lt dotacijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nežinodama apie Darbo partijoje (DP) vedamą dvigubą buhalteriją ir nežinodama apie į dokumentus įrašomus neteisingus duomenims, per keletą metų DP neteisėtai skyrė beveik 5  mln. litų dotacijų.

Tai skelbiama Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte, kuris skaitytas Vilniaus apygardos teismo posėdyje pirmadienį, nagrinėjant DP bylą dėl ''dvigubos buhalterijos".

"Neteisėtai skyrus dotacijas, valstybė patyrė didelę žalą", - mano Generalinė prokuratūra.
Prokurorai sako, kad buvusi partijos vyriausioji buhalterė ir iždininkė Marina Liutkevičienė turėjo teisę tvarkyti Darbo partijos lėšas ir turtą, veikdama DP naudai ir interesams, suklaidino VRK ir Valstybinę mokesčių inspekciją.

Prokuratūra skelbia, kad Darbo partijoje dviguba buhalterija vesta sistemingai.
Vadinamojoje DP juodosios buhalterijos byloje dabartinis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas įvardijamas kaip nusikalstamos organizuotos grupės dalyvis.

Pasak prokuroro Sauliaus Versecko, 2004-2006 metais jis, siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir norėdamas išvengti finansavimo kontrolės, organizavo neteisėtą buhalterinės apskaitos tvarkymą, todėl šiuo metu negalima iš dalies nustatyti 2004-2006-ųjų įsipareigojimų vykdymo ir struktūros.

Prokuroras teigė, kad 2004-2006 metais DP partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais. Pamečiui skaičiuojant, anot teisėsaugininko, 2004-aisiais nebuvo fiksuota apie 13 mln. pajamų ir apie 13 mln. išlaidų, 2005-aisiais - apie 7,6 mln. litų pajamų ir apie 6,9 mln. išlaidų, 2006-aisiais - apie 4,4 mln. litų pajamų ir apie 3,7 mln. litų išlaidų.

S.Versecko teigimu, V.Uspaskichas 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V.Vonžutaitė pavedė Nijolei Steponavičienei, kuri, kaip žiniasklaidoje skelbta, pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Šioji su DP nebuvo susijusi darbo santykiais. S.Verseckas taip pat tvirtino, kad DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai M.Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

Anot prokuroro, oficialiuose dokumentuose neįrašytos lėšos buvo skirtos neoficialiems darbo užmokesčiams, pačiam DP lyderiui, įvairiems renginiams finansuoti, iš bendrovės „Teo“ gautoms sąskaitoms apmokėti, filialams, reklaminiams straipsniams, dalyvauti rinkimuose, politikos konsultantui samdyti.

V.Uspaskichas žurnalistams sakė, kad kaltinimai yra sufabrikuoti.
DP byla vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis ir V.Vonžutaitės gynėjas Arūnas Petrauskas. Posėdžiai taip pat atidėti dėl V.Vonžutaitės nėštumo, vėliau - dėl jos auginamo vaiko ir sveikatos problemų.

Moteriai skirta psichiatrinė ekspertizė, tačiau jos rezultatų dar nėra.
Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.
Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti buvusioms partijos darbuotojams V.Vonžutaitei, M.Liutkevičienei, V.Uspaskichui bei V.Gapšiui. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - DP.

„Darbiečių“ lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju ilgiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.

Senatis DP byloje sueis 2014-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
sodint su turto konfiskavimu , reikia tiketis turtas arestuotas

ruta

ruta portretas
na ,tai kas gali paneigti ,kad teisejai yra korumpuoti ? uspaskichas visada buvo diktatorius , taip ,kad ne vienas veiksmas NEGALEJO buti atliktas be jo sankcijos .kodel byla taip uzdelsta ? bet , pasakykite man ,kokie asilai galejo rinkti ta vagi i Euro Parlamenta ? kaip pavadinti tokius piliecius ?

nuomone

nuomone portretas
manau , kad , anot prokuroro , organizuotos nusikalteliu gaujos vadeiva Viktor Uspaskich ir jo sebras Vytautas Gapsys privalo sedeti ne parlamentuose , bet ... KALEJIME !!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių