V.Račkauskas: tai nusikaltėlių provokacija prieš kriminalinę policiją

Paslaptingas liudytojas Drąsiaus Kedžio istorijoje, atsiradęs ir prabilęs po dviejų metų nuo žudynių Kaune. Žurnalistams jis pasakojo, kad prieš žudynes buvo susitikęs su aukštais policijos pareigūnais, Generalinio komisaro pavaduotojais Algirdu Stončaičiu ir Visvaldu Račkausku ir informavo juos apie planuojamas baudžiamąsias akcijas. Tačiau interviu „Savaitei“ V. Račkauskas abejojo, ar liudininkas patikimas, o jo parodymus žiniasklaidai vadino galima provokacija.

Generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas interviu Nemirai Puprickaitei iš LTV „Savaitės“ teigė, kad ši provokacija nukreipta prieš sėkmingai tyrimus vykdančią Kriminalinę policiją bei prieš jį asmeniškai.

-Ponas komisare, ar kratos, kurios buvo atliktos Jūsų namuose ir darbo vietoje, yra normalu tokiais atvejais?

- Taip, įstatymas tą numato ir praktikoje kratos yra daromos pas asmenis, kurie gali turėti įrodymų, susijusių su nusikaltimų ištyrimu.

- Ar tos kratos vyko Jums žinant?

- Ne, jos vyko man nežinant. Juolab, kad aš buvau išvykęs į komandiruotę. Tai mano darbo kabinete jos vyko man nedalyvaujant, o namuose – aš jau buvau sugrįžęs iš komandiruotės. Per tą visą šio tyrimo eigą jau turėjo paaiškėti, kad aš niekada nebuvau susitikęs su liudytoju, kuris taip labai sėkmingai buvo parodytas ir taip aiškiai dėstė mintis, kad buvo su manimi susitikęs, kad išdėstė faktūrą apie būsimų nusikaltimų darymą. Taip tikrai nebuvo.

Sėkmingai skinasi kelią, mano manymu, provokacija, kuri nukreipta į kriminalinę policiją ir jos vadovus. O jos tikslas yra įnešti sumaištį į tyrimus. Tyrimai yra keli, jie labai sėkmingai stumiasi į priekį ir turi perspektyvą: tyrimas dėl Vaido Milinio nužudymo, teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo ir kiti tyrimai susieti su visa šita kompleksine istorija.

- Jūs norite pasakyti, kad šitas bylas norima „užgesinti“, neišsiaiškinti iki galo?

- Taip, manau, kad nusikalstamas pasaulis turi savo tikslų, kaip išsisukti, kad nebūtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

- Jūs sakote, kad tai buvo provokacija nusikaltėlių. Ką Jūs turite galvoje, sakydamas nusikaltėlių?

- Nusikaltėliai tie, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie nužudymų, kurie žinojo apie tuos nužudymus, kurie vienaip ar kitaip talkininkavo, o gal net ir organizavo juos.

- Kitaip sakant, Jūs norite pasakyti, kad Kedys tikrai turėjo pagalbininkų ar pasekėjų ir organizatorių?

Aš nenoriu vardinti labai konkrečių tyrimo dalykų, nesu iki galo tikras ar Kedys turėjo bendrininką nusikaltimo vietoje, tačiau pagalbininkų jis turėjo tikrai, kurie vienokį ar kitokį vaidmenį suvaidino šioje istorijoje.

- Bet šitas slaptasis liudytojas, Jūs gi neneigsite, kad jis tikrai buvo atėjęs į policiją?

- Taip, bet kadangi aš buvau užsiėmęs, nepamenu gal buvau pasitarime, aš pažadėjau ką nors atsiųsti iš kriminalinės policijos biuro. Paskambinau kolegai Tomui Ulpiui ir paprašiau nueiti į priimamąjį, kur pavaduotojas Stončaitis perduos pilietį. Su juo pasikalbėk. Viskas. Nebuvo minimas nei vardas, nei pavardė, nei kitos smulkmenos.

Praėjus kuriam laikui, gal dienai-dviem, nepamenu, Ulpio aš pasiteiravau: buvai susitikęs. Buvau. Rimta? Sako, prieštaringa. Tikrinsit? Tikrinsim. Dar paprašiau, kad būtinai patikrinkit, nes mes privalom tai daryti visu rimtumu, nepaisant informacijos pobūdžio. Ir kolega, Ulpis, ir Stončaitis yra tikrai kompetentingi pareigūnai, policijos sistemoje dirbantys kelis dešimtmečius, todėl aš tikrai galiu už juos garantuoti. Ir jeigu būtų bet koks žmogus atėjęs ir pasakojęs apie rengiamą, organizuojamą ar daromą žmonių žudymą, tikrai ir vienas, ir kitas būtų surašęs tarnybinį raštą ir jis būtų tikrinamas labai kruopščiai, imantis visų įmanomų policinių priemonių.

- Tai Jūs manytumėte, kad jis kalbėjo ne taip aiškiai, kaip dabar prieš kameras kalba?

Aš tikrai netikiu, netikiu kad tiek Stončaitis, tiek Ulpis galėjo padaryti tokią klaidą. Tikrai netikiu, netikiu žmogiškai. Todėl aš pagrįstai ir sakau, kad tai provokacija nukreipta sukompromituoti kriminalinės policijos vadovus, pačią policiją ir, aišku, mane.

- Ar Jūs norite pasakyti, kad pagrindinis provokacijos smaigalys esate Jūs pats?

- Manau, kad taip.

- O ar po to, kai komisaras Ulpis, Jūsų paties paprašytas, susitiko su tuo žmogumi, Jūs domėjotės kaip viskas vyko toliau? Trumpai jūs domėjotės, bet ar nelaikote savo klaida, kad nepasidomėjote daugiau kas ir kaip vyksta? Ar Jūs taip nemanote?

Nemanau, nes konkrečių nusikaltimų tyrimas nėra mano funkcija. Aš esu strateginis vadovas, organizuojantis tyrimus, bet pats į smulkmenas nelendantis.

- Bet čia tokia smulkmena – 4 negyvi žmonės?

- Apie tai ir kalba, kad pačioje pradžioje kolega Ulpis neįvardijo, kad kalbama apie žmonių žudymą, šaudymą. Man to nesakė. To nepadarė ir kolega Stončaitis.

- Komisare, Jūs sakėte, kad tai yra nukreipta tiesiogiai į Jūs šita provokacija. Kas tuo suinteresuotas? Kam to reikia?

- Galbūt į šį klausimą atsakysiu vėliau.

- Vienas iš tų žmonių, kuriuos ketino nužudyti Kedys, pasak liudininko. buvo Kauno apygardos teismo pirmininkas Milinis. Bet jis liko gyvas ir neteko įsūnio Vaido. Bet Vaidas Milinis nužudytas praėjusių metų gruodį, o pats Kedys negyvas rastas tų metų balandį. Kas tai Kedžio pasekėjai, ar Jūs nesietumėte šių įvykių?

Kad Milinį kažkas planavo nužudyt, aš sužinojau tik iš žiniasklaidos. Tuo metu tikrai to nebuvo žinoma. Buvo faktai ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl prie Milinio namų rasto imituoto vainiko ir uždegtos žvakės, bet iki galo nebuvo ištirta, nes trūko faktų. Milinis yra mano mokslo draugas ir asmeninis draugas, todėl jeigu būtų buvusi informacija apie jį, aš asmeniškai būčiau jį saugojęs ir tyręs.

- Ar Jūs buvo apklaustas kaip liudytojas, kaip įtariamasis?

- Ne.

- Tai darom išvadas iš mūsų pokalbio. Tai, ką sako slaptasis liudytojas, kad buvo su Jumis susitikęs yra netiesa. Jūs jo nematėt ir negirdėjot?

- Taip.

- Apie tai, ką jis kalbėjo Jūs nežinot, nes to Jums ir nepriklausė žinoti?

- Nežinau.

- Drįstumėte teigti, kad slaptojo liudytojo kalbos komisarams ir prieš kameras po dviejų metų, nėra vienas ir tas pats?

Savaime suprantama. Jeigu jis būtų taip aiškiai ir raiškiai kalbėjęs apie ateitį, kaip jis dabar kalba apie praeitį...

- Jūs sakote, kad tai provokacija nukreipta prieš kriminalinės policijos pareigūnus ir konkrečiai prieš Jus patį?

- Taip.

- Kas tuo suinteresuotas, Jūs kol kas nenorite sakyti?

- Man jau teko gyvenime patirti panašią situaciją, kai buvau apkaltintas kolegos policijos pareigūno nužudymo organizavimu. tai buvo prieš 11 metų. Ir tai sėkmingai pasitarnavo, kad aš būčiau atleistas iš darbo.

-Komisare, o kaip Jūs vertinate savo galimybes šitoje istorijoje, kai Jūsų namuose yra atliekamos kratos, nors Jums nepareikšti jokie įtarimai, Jūs nesate joks liudytojas, tačiau Jūsų tiesioginis vadovas – Generalinis komisaras garsiai pareiškia, abejones dėl Jūsų?

- Aš intensyviai svarstau ir abejoju. O sprendimai bus po susitikimo su vadovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sirse

sirse portretas
ai,tie rackauskas,ulpis ir visi kiti tarakonai jierunda,sakykit kur kuzia isgaravo?Per tokius ivykius tylos siena uzsibarikadavo.

X

X portretas
Taip išeina,kad Kedys vadovauja po mirties.Kiek po Kedžio mirties įvyko žmogžudysčių,kas nužudė patį Kedį.Juk ir Ūsas po Kedžio mirties nužudytas,ir tas nežinomas,kuris ant Furmanavičiaus mašinos svirties paliko biologinius pėdsakus irgi,anot Sabatausko jau negyvas,o kiek dar,ir tas,kur lipdukus neva Kedžiui pardavė.

vilija

vilija portretas
Mano nuomone, kad cia labai kvaila provokacija ne tik pries kriminaline policija,bet ir pries tokius gerbiamus asmenis kaip Rackauskas ,Venckiene ir kitus.Kazkam patogu kaltinti ,smeizti teisingus zmones ir kelti sumaisti.Komisare RACKAUSKAI,pats asmeniskai pasidomekite sia byla,nes tauta nusivylusi sios bylos tyrimo eiga.Greiciau istyrus sita byla visa Lietuvele atsikveps.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių