V.Putinas dar nepasakė, ar atvyks į Vilnių (papildyta)

Iš Rusijos premjero Vladimiro Putino dar bus laukiama atsakymo, ar jis atvyktų į birželio pradžioje Vilniuje rengiamą Baltijos valstybių forumą.

Susitiko rusų premjero rezidencijoje

Penktadienį Novo-Ogariovo gyvenvietėje šalia Maskvos esančioje Rusijos vyriausybės vadovo rezidencijoje susitikęs su V.Putinu Lietuvos premjeras Andrius Kubilius pakvietė jį atvykti į šiemet birželio 1-2 dienomis Vilniuje rengiamą Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) vyriausybių vadovų susitikimą.

Susitikimo pradžioje A.Kubilius paragino Rusiją peržiūrėti Lietuvai tiekiamų gamtinių dujų kainas, nes dabar jos yra vienos didžiausių Europoje. Rusijos vyriausybės vadovui pasiūlyta, reaguojant į „pokyčius pasaulio dujų rinkoje, kalbėtis su „Gazpromu“ apie kainų modernizaciją“.

A. Kubilius taip pat užsiminė, kad Lietuva turi rimtų ketinimų statyti suskystintų dujų terminalą.A.Kubilius sakė, kad Lietuva pagal planą žengia į energetinę nepriklausomybę, kad su Europos Sąjungos parama uždarius Ignalinos atominę elektrinę, vystomi planai statyti naują modernią branduolinę jėgainę.

Lietuvos premjeras pasidžiaugė, kad susitvarkė reikalai su pieno produktų tiekimu į Rusiją. "Norėčiau padėkoti, kad klausimas dėl pieno produkcijos išspręstas. Manau, ji labai geros kokybės, yra daug jos mėgėjų ir Maskvoje, ir Sankt Peterburge ir kituose Rusijos regionuose", - sakė A.Kubilius.

"Galėtų būti geresni"

V.Putinas pasveikino A.Kubilių, priėmusį jo kvietimą susitikti bei dalyvauti tarptautinio Mstislavo Rostropovičiaus vardo festivalio atidaryme. 

Pasak Lietuvos Vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, Rusijos premjeras pasidžiaugė, kad yra puiki galimybė aptarti dvišalius santykius, pakalbėti apie prekybos reikalus, kurie, anot V.Putino, nors ir yra „gana neblogi, bet tikrai galėtų būti geresni“.

Dvišalės prekybos apimtys pernai siekė apie 4,5 milijardo JAV dolerių.

Pasak Rusijos vyriausybės vadovo, jam taip pat labai įdomu pakalbėti ir apie energetiką.

V.Putinas pareiškė tikįs, kad susitikimo metu bus aptarti visi rūpimi klausimai, priminęs, jog tai pirmas Lietuvos ir Rusijos premjerų susitikimas po 6 metų pertraukos.

Pasirengę pasiaiškinti dėl atominės

Maskva pareiškė esanti  pasirengusi užsienio partneriams pateikti visus paaiškinimus dėl Rusijos planų Kaliningrado srityje statyti atominę elektrinę. "Girdėjau susirūpinimą, kurį išsako kai kurie mūsų kolegos dėl atominės energetikos vystymo Rusijos šiaurės vakaruose, o tiksliau Kaliningrado srityje. Esamę pasirengę tai aptarti ir į visus klausimus pateikti būtinus paaiškinimus", - sakė V.Putinas Lietuvos premjerui.

Pasak V.Putino, Rusija pasirengusi "ieškoti sąlyčio taškų, padirbėti, turėdama omenyje bendradarbiavimo kryptis, kuriose yra bendri interesai".

Baltijos atominę elektrinę Kaliningrado srityje ketinama statyti 13 km į pietryčius nuo Nemano (Ragainės) miesto netoli Lietuvos sienos. Pirmąjį jėgainės bloką planuojama pastatyti 2016 metais, o antrąjį - 2018 metais.

Pažadėjo pasivažinėjimą dviračiais

Pakvietęs į Vilniuje rengiamą BJVT vyriausybių vadovų susitikimą A.Kubilius kol kas negavo V.Putino teigiamo atsakymo. Tikimasi, kad jis pasieks Lietuvą artimiausioje ateityje.

Tikimybė, kad faktišku Rusijos vadovu laikomas V.Putinas galbūt atvyks į Vilnių birželį padidėjo po to, kai į BJVT susitikimą ketvirtadienį pranešė atvyksianti Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Vėliau A.Kubiliaus ir V.Putino pokalbis tęsėsi už uždarų durų. Dar prieš žurnalistams paliekant rezidenciją, V.Putinas prisiminė, kad gerokai anksčiau jis yra tapęs sambo atviro čempionato, kuris vyko Lietuvoje, čempionu ir vėl norėtų pakartoti tokią. "Mes galėtume pratęsti ir vystyti bendradarbiavimą humanitarinėje srityje, ne tik pieno produktų tiekimo ir vartojimo. Mes visuomet turėjome plačius kultūrinius ryšius, galima būtų vystyti ir bendradarbiavimą sporto srityje", - sakė Rusijos premjeras ir pridūrė: "Aš kadaise esu tapęs Lietuvos sambo čempionu, laimėjęs atvirą Lietuvos sambo čempionatą".

Į tai A.Kubilius atsakė, kad sambo čempionato jis neprižada, bet pasivaržyti dviračiais mielai sutiktų, jei V.Putinas birželio mėnesį atvyktų į Lietuvą.

Penktadienį į Rusijos sostinę su vizitu atvykęs A.Kubilius yra minėjęs, kad susitikime su Rusijos premjeru nori aptarti dvišalę prekybą, Lietuvos vežėjų reikalus, energetiką, dujų kainas, naftos tiekimą, taip pat kitus aktualius dvišalius klausimus.

Vasarį Helsinkyje su V.Putinu buvo susitikusi ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.               


Šiame straipsnyje: kubiliusPutinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių