VPK pradeda tyrimą dėl „Lietuvos energijos“ veiksmų

Vertybinių popierių komisija (VPK) pradėjo tyrimą dėl "Lietuvos energijos" veiksmų, pavėluotai atskleidžiant esminę informaciją akcininkams.

"Tai bus tikslinis patikrinimas. VPK sieks įvertinti, ar nepažeisti teisės aktai ir investuotojų interesai skelbiant informaciją apie būsimus "Lietuvos energijos" įsigijimus ir įstatinio kapitalo didinimą", -  sakė VPK pirmininkas Vilius Šapoka.

Pasak jo, Akcinių bendrovių įstatymas nustato, kad sprendimų projektai turi būti atskleisti likus 21 dienai iki akcininkų surinkimo. "Lietuvos energija" taip ir padarė, tačiau esminę informaciją atskleidė likus tik dienai iki liepos 21 dieną vykusio akcininkų susirinkimo.

"Tačiau esminė labai reikšminga informacija buvo nutylėta ir atskleista likus vos dienai prieš visuotinį akcininkų susirinkimą. Išankstiniais vertinimais, investuotojams buvo suvaržytos teisės gauti informaciją laiku, balsuoti iš anksto ar teikti pagrįstus pasiūlymus dėl pačios darbotvarkės. Susidarė papildomos prielaidos galimiems pasinaudojimams viešai nepaskleista informacija", - sakė V.Šapoka.

Iki šiol liko neatskleista informacija apie Lietuvos elektrinės, kurios valstybės akcijas perims "Lietuvos energija", akcijų vertinimą. Bendrovės vadovas Aloyzas Koryzna  sakė, kad kitą savaitę ji turi būti perduota VPK, kur su ja galės susipažinti investuotojai.



V.Šapokos teigimu, apie galimas sankcijas kalbėti anksti, bet teoriškai įmonei gresia įspėjimas arba iki 200 tūkst. litų bauda.

"Lietuvos energijos" Komunikacijos skyriaus vadovas Sigitas Baltuška  sakė kol kas nieko negalintis komentuoti, nes įmonė nėra gavusi jokios oficialios informacijos apie tyrimą.

"Lietuvos energijos" liepos 21 dienos akcininkų susirinkimo nutarimų projektai buvo paviešinti likus dienai iki jo. Akcinių bendrovių įstatymas numato reikalavimą atskleisti sprendimų projektus likus 21 dienai iki susirinkimo.

Trečiadienį "Lietuvos energijos" akcininkai nusprendė padidinti įstatinį kapitalą nuo 689,515 mln. litų iki 1,005 mlrd. litų, išleidžiant 315,457 mln. litų vertės akcijų, kurių didžiąją dalį įsigis pagrindinė akcininkė Visagino atominė elektrinė, jas apmokėdama turimomis Lietuvos elektrinės akcijomis ir skirstykla Visagine.

Antradienį paskelbta, kad "Lietuvos energijai" perduodamo 91,27 proc. VAE valdomos Lietuvos elektrinės akcijų paketo rinkos vertė, nustatyta nepriklausomo turto vertintojo, yra 572,180 mln. litų, arba 4,3 lito už akciją.

Be to, akcininkai nutarė, "Lietuvos energija" taps RST antrinių įmonių "Elektros tinklo paslaugos" ir "Tetas" ar šių įmonių pagrindu steigiamos perdavimo tinklų aptarnavimo įmonės ir Technologijų ir inovacijų centro akcininke, taip pat informacinių technologijų aptarnavimo ir priežiūros įmonės steigėja, investuos į antrinę įmonę "Kruonio investicijos".

Lietuvos energetikos sektoriaus pertvarką, kurioje dalyvauja visos elektros energetikos bendrovės, numatoma įgyvendinti iki metų pabaigos, o galutinai ją užbaigti - kitų metų viduryje.

VPK duomenimis, didžiausia kada nors skirta bauda už su esminiais įvykiais susijusius pažeidimus yra 18 tūkst. litų "Agrowill group".


Šiame straipsnyje: Lietuvos energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių