VMI viršininko motinai - FNTT dėmesys (dar papildyta)

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko Modesto Kaseliausko motina Stefenija Kaseliauskienė, jai metamus kaltinimus vadina šmeižtu.

Tyrėjai turi duomenų, kad ši verslininkė, bendrovės „Premjera“ esančios Telšių rajone savininkė galėjo klastoti buhalterinius duomenis ir apgaudinėti Darbo biržą, pasisavindama biržos jai skiriamus pinigus, skirtus bendrovėjė dirbantiems žmonėms su negalia.

Šį tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apskrities skyrius.

Apie galimus pažeidimus VMI viršininko motinos bendrovėje buvo sužinota šių metų pradžioje, kai į Telšių policiją atėjęs vienas „Premjeros“ darbuotojas pasiskundė, kad jis negauna viso jam priklausančio atlyginimo, o algalapiuose yra suklastoti darbuotojų parašai.

Pasiskundusio vyro teigimu, S.Kaseliauskienė savo bendrovėje yra įdarbinusi nemažai žmonių su negalia. Darbo birža už tai jai moka dideles kompensacijas.

Tačiau nors „Premjeros“ savininkė ir yra įsipareigojusi mokėti ne mažesnius atlyginimus, nei nustatyta susitarime su Darbo birža, tačiau esą neįgalieji apie tokius pinigus gali tik pasvajoti - tariamai vietoje 1800 litų žmogui yra mokami tik 800, o vietoje 1400 litų - 700.

Gavę pranešimą apie galimus finansinius pažeidimus, policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo. Vėliau šią bylą perėmė FNTT Telšių skyrius. Ši byla sudomino ir Generalinę prokuratūrą. Susipažinę su ikiteisminio tyrimo medžiaga, prokurorai nusprendė, kad bylą tiri turėtų FNTT Klaipėdos skyriaus pareigūnai.

Kol kas oficialūs įtarimai S.Kaseliauskienei nėra pareikšti. 

„Bylą tik gavome, bandome patys susipažinti su jos medžiaga, todėl kol kas ir neturime ko komentuoti“, - portalui sakė FNTT Klaipėdos skyriaus viršininko pavaduotojas Regimantas Srėbalius. 

Šį tyrimą kontroliuoja Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra, tačiau pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovės spaudai Palmiros Martinkienės, net ir bylą kontroliuojantis prokuroras jos dar nėra matęs. „FNTT ji perduota tik prieš porą dienų, prokuroras jos savo rankose dar neturėjo“, - aiškino prokuratūros atstovė.

Savo motinos įmonės veiklos ir galimų finansinių pažeidimų penktadienį M.Kaseliauskas nekomentavo.

Per VMI viešųjų ryšių skyriaus vedėją jis išplatino pranešimą spaudai. „Vyksta ikiteisminis tyrimas. Įtarimai, kaip ir pabrėžiama pranešimuose, niekam nėra pareikšti. Ikiteisminio tyrimo institucijos atlieka savo darbą ir atsakys į visus keliamus klausimus“, - teigė M.Kaseliauskas.

S.Kaseliauskienės įmonė teikia viešojo maitinimo ir transporto paslaugas. Bendrovėje dirba 47 žmonės, iš jų 27 neįgalūs, tarp kurių yra ir 17 turinčių protinę negalią. 

Priklausomai nuo darbuotojo neįgalumo lygio valstybė subsidijuoja 50-75 proc. neįgaliojo darbo užmokesčio. Pernai „Premjera“ gavo daugiau kaip 300 tūkst. litų valstybės subsidijų.

Tai jau ne pirmas kartas, kai S.Kaseliauskienės įmonė yra įtariama neskaidrumu.

Prieš daugiau nei tris metus VMI buvo gautas vienos bendrovės darbuotojos skundas apie „vokeliuose“ mokamus atlyginimus. Ištyrusi jį, inspekcija, kuriai jau nuo 2005 m. spalio 4 d. vadovauja M.Kaseliauskas, nustatė, kad skundas buvo nepagrįstas.

 Apskundė buvęs darbuotojas

Pati S.Kaseliauskienė sako esanti šmeižiama vieno savo buvusio darbuotojo 20 metų sergančio šizofrenija.

Anot bendrovės savininkės, ji šį 45 metų vyrą A.S. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi - red.past.) kažkada pati pakvietė pas save į darbą. Profesionalus barmenas kurį laiką dirbo nepriekaištingai. „Išvažiuodavo kartą per metus į Švėkšną, pasigydydavo ir vėl pas mus grįždavo. Praėjusią vasarą neišvažiavo“, - kalbėjo S.Kaseliauskienė.

Tada, pasak verslininkės ir prasidėjo problemos. Vyrui vis sunkiau būdavo dirbti, jis būdavo nuolat piktas, irzlus, pats imdavo iš kasos pinigus arba jų neišnešdavo į kasą klientui atsiskaičius, o visą kaltę dėl trūkstamų pinigų versdavo savo kolegoms.

Šių metų vasarį, neapsikentę nuolat konfliktuojančio A.S. visi kavinės darbuotojai parašė raštą, kad jei nebus atleistas šis asmuo, iš darbo išeis jie visi.

„Man neliko kito pasirinkimo, kaip jį pasikviesti ir pasakyti, kad teks atsisveikinti. Po šio mano įspėjimo jis dvi dienas neatėjo į darbą, užgėrė. Atėjo trečią, sako rytoj grįžtu dirbti, tačiau taip ir nepasirodė. Tada aš, pagal visus įstatymus išsiunčiau jam registruotu paštu raštą, kuriame informavau, kad darbo sutartis su juo bus nutraukta“, - prisiminė S.Kaseliauskienė.

Sutartu laiku A.S. atvažiavo ir pats parašė pareiškimą dėl išėjimo iš darbo savo noru.

Gins savo garbę

Kaip dabar aišku, po gauto įspėjimo, jog su juo bus atsisveikinta vyras nuėjo į policiją ir FNTT bei papasakojo, kokios esą nežmogiškos darbo sąlygos yra „Premjeroje“.

„Jis skundėsi, kad mes jam nemokame atlyginimo 14 mėnesių, aiškino, kad klastojamas jo parašas, skundėsi, kokie čia visi blogi ir neleidžia jam dirbti“, - pasakojo verslininkė.

Anot S.Kaseliauskienės, ji tik džiaugiasi, kad tyrimas pradėtas. „Galėsime įrodyti, kas yra kas“, - kalbėjo moteris, kuri yra pati pasiryžusi kreiptis į teisėsaugos institucijas.

„Esame surinkę visus įrodymus, kad A.S. sumokėtas visas atlyginimas, tačiau jis mus šmeižia, persekioja, šantažuoja. Turės ir jis atsakyti už savo darbus. Mus tikrino net Darbo inspekcija, tačiau jokių pažeidimų nerado“, - dienraščiui tvirtino VMI viršininko motina.


Šiame straipsnyje: KaseliauskienėFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių