V.Landsbergis ragina partijos taryboje nagrinėti esminius klausimus

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Politikos komiteto vadovas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis kritikuoja idėją skubiai įteisinti tiesioginius merų rinkimus ir pareiškė viltį, kad su partijos nariais bus tariamasi esminiais klausimais.

Šeštadienį surengtame TS-LKD tarybos posėdžiu V.Landsbergis iškart įspėjo nekalbėsiąs tik su Kovo 11-osios dvidešimtmečiu susijusių dalykų. „Jeigu partijos vadovybė tikėjosi, kad kalbėsiu apie šventiškus dalykus, tai, kaip paprastai, apsiriko“, - šelmiškai žvelgdamas į TS-LKD pirmininką, premjerą Andrių Kubilių sakė V.Landsbergis.

Pasak jo, „Lietuva dabar laiko savo tapatybės egzaminą“. „Kadaise matėme visokias atakas prieš tą mūsų apsisprendimą Kovo 11-ąją. Dabar yra atakuojama mūsų tapatybė. Psichologinis karas prieš mus dabar yra stiprinamas visokiais vamzdžiais Baltijos jūros dugnu, „Mistraliais“, netgi branduoliniais užtaisais šalia mūsų, kurie netrukus turėtų pasirodyti. Esą gal suprasime, kad NATO mums nereikalinga ir mes tai NATO nereikalingi“, - kalbėjo V.Landsbergis.

Anot jo, šiomis sąlygomis, kai „Lietuvos tapatybė yra taip atakuojama, TS-LKD pati turi sau atsakyti, kokia yra partijos tapatybė“. „Ar nesupanašėjame su kitais ideologiškai ir morališkai? Man labai nemalonu girdėti, kad į mūsų tarpą, deja, skverbiasi toks požiūris, kad tik su dideliais pinigais galima daryti politiką“, - pastebėjo konservatorių ideologinis lyderis.

V.Landsbergis priminė, kad artėjant 2011 metų savivaldos rinkimams vėl bus aktualus partijų finansavimo skaidrumo klausimas. „Partijų finansavimas, rinkimų kampanijų lėšos – visa tai tuojau vėl bus darbotvarkėje. Bet mes į tai ateiname, kaip anie, kaip buvusieji valdžioje“, - apgailestavo jis.

TS-LKD Politikos tarybos vadovas skeptiškai atsiliepė apie idėją skubinti tiesioginius merų rinkimus. „Ar tai reiškia atiduoti valdžią vietiniams prezidentėliams, kuriuos gal tik mažesnė pusė rinkėjų išrinks? Čia ne tik tiesioginių rinkimų problema, čia visos savivaldos problema. Jeigu tai ir įgyvendintume, būtinai turi būti labai stiprūs saugikliai, kad Lietuva nepavirstų pusiau feodaline valstybe, sunarstyta iš 60-ties valstybėlių“, - pastebėjo V.Landsbergis.

Jis švelniai kritikavo Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri „lyg ir į pirmą vietą iškėlė tiesioginių merų rinkimų problemą“. „Šiuo klausimu reikia žiūrėti kur kas plačiau, ar čia nebus kokių nors feodalinių pasekmių kokiose nors pagėgiuose ar tauragėse su banditiškomis „Šviniaus“ dinastijomis“, - sakė V.Landsbergis.

Jis apgailestavo, kad TS-LKD tarybos posėdžiuose dažniausiai svarstomi ne esminiai, bet tik techniniai klausimai. „Man visuomet labai gaila, kai tik techniškai čia sprendžiame klausimus. Taryboje reikia svarstyti įvairius svarbius klausimus, pavyzdžiui, kad ir formuojant politines koalicijas. Partija turi būti informuota ir galėtų pasvarstyti tuos klausimus. Tai padėtų išvengti kai kurių klaidų, kaip, pavyzdžiui, Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pakvietimas į koaliciją jo baudžiamosios bylos kontekste. Politiškai nuostolingai vyko ir derybos su Gedimino Vagnoriaus grupuote. Matėsi iškart, kad ten niekas nesusilipdys. Todėl partijos taryboje reikia svarstyti tokius esminius politinius reikalus“, - sakė europarlamentaras.

V.Landsbergio nuomone, taryba turi svarstyti ir netikėtus, naujus įvykius, kuriuos „mes dar turime suvokti“. „Kad ir rusų dovanėlė Lietuvai Kovo 11-osios dvidešimtmečio proga - pateiktas maždaug pusės milijardo ieškinys dėl dujų. Jeigu Lietuva būgštaus ir atsiprašinės, tai reketuotojai galės toliau reikalauti, dirbti savo juodą darbą. Gal mus nori išprovokuoti?“, - retoriškai klausė jis, vėl kreipdamasis į premjerą.

Rusijos koncernas „Gazprom“ atsiuntė Lietuvai laišką, kuriuo pareikalavo šimtamilijoninės kompensacijos už nuostolius, kuriuos dujų tiekėjai esą patyrė dėl Lietuvos reguliuotų šildymo kainų.

V.Landsbergis piktinosi kai kurių Lietuvos didžiųjų miestų savivaldybių leidimu „Gazprom“ finansuoti amžinąsias ugnis ant rusų kareivių kapų. „Amžinosios ugnys – tai sovietinės tapatybės ženklai Lietuvoje“, - įsitikinęs jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių