V.Landsbergis: pasiūlymai Vengrijai neturėtų atrodyti kaip EK diktatas

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis sukritikavo sankcijomis Vengrijai pagrasinusią Europos Komisiją (EK) ir pabrėžė, kad Briuselio pasiūlymai šiai šaliai neturėtų atrodyti kaip diktatas.

„Mūsų pasiūlymai Vengrijai neturėtų atrodyti kaip Komisijos ekspertų diktatas, naudojant Europos Parlamentą instrumentiškai prieš vieną nepaklusnią valstybę narę. Tąsyk tai būtų labai rimta padėtis, netgi rimtesnė, nei tiek metų gyventi su senų laikų komunistine Konstitucija, kurią vengrai išdrįso pakeisti“, - Europos Parlamento debatuose dėl Vengrijos sakė V.Landsbergis.
Kaip pranešė europarlamentaro biuras, V.Landsbergis debatuose lygino dabartinę Vengriją su Lietuva, kai ši prieš du dešimtmečius priėmė savo Konstituciją.

„Mano šalyje euroskeptikai nuolat mėgina lyginti Sovietų Sąjungą, kuri nebuvo jokia Sąjunga, su tikra Europos demokratijų Sąjunga. Mes, europietiški Lietuvos politikai, nuolat neigiame šį klaidingą lyginimą. Tačiau dabar nebus lengva išvengti panašumų su įvykiais prieš 22 metus, kai Lietuva priėmė savo nepriklausomą Konstituciją ir Kremlius ultimatumais spaudė ją atšaukti, naudodamas politines ir ekonomines sankcijas iki blokados ir kraujo praliejimo. Todėl sankcija buvo labai prastas žodis, kurį panaudojo Komisija kaltindama Vengriją tariamomis jos didžiulėmis klaidomis“, - dėstė V.Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad demokratijų solidarumas - svarbesnis už bankų solidarumą.

„Aš negirdėjau, kad premjero V.Orbano Vyriausybė kviestų okupuoti Wall Street'ą Budapešte. Jie ėmėsi Centrinio banko valdymo patobulinimų link didesnės atskaitomybės ir skaidrumo bendradarbiaujant su Vyriausybe. Bankų nepriklausomybė neturėtų būti suprantama kaip neatskaitomybė, ypač prisimenant jų vaidmenį pastarojo meto finansiniuose bunga-bunga. Mes čia neturėtume tarnauti korporatyviems bankininkų interesams. Demokratijų solidarumas turėtų būti svarbesnis už bankų solidarumą. Dėl šios priežasties aš raginu bendradarbiauti, o ne puldinėti nepagrindžiant kritikos“, - teigė europarlamentaras.

EK Vengrijos premjero Viktoro Orbano Vyriausybei pagrasino Europos Teisingumo Teismo veiksmais dėl esminių demokratinių teisių pažeidinėjimo. Briuselis paragino Budapeštą kuo greičiau atšaukti tris itin ginčijamus Konstitucijos pakeitimų paketus, kurie parlamente buvo priimti gruodžio 31 dieną. Kritikų teigimu, šios pataisos gresia Vengrijos centrinio banko, teismų ir duomenų apsaugos valdybos nepriklausomybei.

Grupės Lietuvos Seimo konservatorių parengė rezoliuciją, kurioje Europos Sąjunga kaltinama Vengrijos, neseniai priėmusios prieštaringai vertinamas Konstitucijos pataisas, suverenumo ribojimu.


Šiame straipsnyje: Vytautas LandsbergisVengrija

NAUJAUSI KOMENTARAI

stase

stase portretas
Kaip mes susigaudysime kaip gyvent sioje zemeje kai ja paliks musu V.Landzbergis.

Kommunist

Kommunist portretas
Vengrai malačiai!

Valstybinis nusikaltėlis

Valstybinis nusikaltėlis portretas
Kaip Vytautas Landsbergis drįsta pažvelgti visuomenei į akis, sunaikinęs valstybinius dokumentus? Ar jis turi pilietinę atsakomybę už savo veiksmus? Kaip jam tai pavyko padaryrti? Kokia motyvacija jis grindžia Pagrindinio įstatymo bei sisteminių ekonomikos, bankų, žemės ūkio, visuomeninės nuosavybės ir kt. įstatymų klastojimą? Kas paskatino pražudyti lietuvių tautą? Kodėl V.Landsbergis užsiima avantiūromis, juodina Lietuvos vardą? Ar lietuvius domina avantiūrizmas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių