V.Landsbergis: buvo ir humoro, ir jaunystės

"Sąjūdžio veikloje buvo daug kūrybiškumo: ir režisūros, ir išradingumo", - dokumentiniame filme „Laisvės džiazas“ pasakoja profesorius Vytautas Landsbergis.

Ir humoras, ir jaunystė

Sąjūdžio lyderio teigimu, tuo metu meno reikėjo ne tik suredaguoti tekstą ir jį gražiai perskaityti.

"Iki šiol kai kas man labai prikaišioja vieną politinį žingsnį. Mes rašėm laiška M.Gorbačiovui, Sovietų Sąjungos prezidentui. Buvo pasiūlymas kreiptis į M.Gorbačiovą kaip į aukštą asmenį, kitos valstybės vadovą: "Jūsų prakilnybe". Sako, Maskva pasiuto dėl to", - prisiminimais dalijasi V.Landsbergis.

"Tame buvo ir humoras, ir jaunystė. Mes taukšt ir padarom. Pastatom mūsų santykius į oficialią, lygių valstybių vietą", - šypsosi profesorius, prisimindamas pirmuosius nepriklausomybės žingsnius.

Kam meluot? Kalbėkim tiesiai!

Anot jo, reikia kalbėti tiesiai šviesiai - taip kaip yra ir kaip turėtų būti pagal teisybę, o ne pagal malonę.

"Pats M.Gorbačiovas pakvietė kalbėti. "Jūs norit tokių reformų, mes norim tokių". Ne, mes norim eit iki galo. Jis žino, kad valstybės susijungė ne savo noru. Tai kam meluot? Kalbėkim tiesiai", - prisimena V.Landsbergis.

"Galima buvo matyti, kad jaunesni žmonės iš kitų valstybių mums pradeda simpatizuoti. Kadangi posėdžiai Maskvoje buvo transliuojami, mus pradėjo sveikinti gatvėse. Jiems taip pat buvo viskas nusibodę", - pasakoja Sąjūdžio lyderis.

V.Landsbergis prisimena: "mes tiesiog atmetėm neteisėtus, nedemokratinius dalykus ir priėmėm įstatymus, kad mūsų Vilniuje priimti įstatymai yra aukštesni nei priimti Maskvoje. Tai buvo tikras maištas.

Taip pat mes pareiškėme, kad Lietuvoje savo atstovus turėtume išsirinkti patys. Mes nenorim balsuot už tadžikų atstovus. Tegul tadžikai renkasi patys", - sako V.Landsbergis.

Nepuolam, bet nesitraukiam

"Mums tai buvo pergalės ženklas. Štai, M.Gorbačiovas pas mus atvažiuoja. Sąjūdis daro mitingą jam sutikti. Jo patarėjai išsikvietė mane ir įsakmiai sako: "nerenkit, jis neateis". Tačiau mitingą mes padarėm. Pasakėm, kad laukiam garbingo svečio - kaimyninės šalies vadovo", - šypsosi V.Landsbergis.

Anot jo, per visą tą laikotarpį ėjo ta nepriklausomybės gija. "Ne staiga kovo 11-ąją pražydo tulpės. Jos dygo jau. Dygo!", - sako Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

"Mes nesitraukiam. Nepuolam, bet nesitraukiam. Kam nors tai atrodo baisus įžūlumas, provokacija. O kodėl mes turim trauktis?", - sako V.Landsbergis, prisimindamas pirmąsias nepriklausomybės dienas, - Taškas. Tai įvyko. Kažką reikėjo pasakyti Lietuvai ir pasauliui. Aš improvizavau, tačiau tuo pačiu metu ir mąsčiau. Aš pasakiau: "Dvasioje laisva ir teisėje laisva".

"Tiesa padarys mus laisvus, bet ar mes norime būti laisvi?", - filme retoriškai klausia profesorius.

„Laisvės džiazas“ (dokumentinis filmas apie prof. Vytautą Landsbergį. 2010 m. aut. Liepa Rimkevičienė, rež. Giedrė Žickytė.)

 


Šiame straipsnyje: kovo 11Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių