V.Jakunino apdovanojimo vingrybes tiriantis KT V.Adamkaus neapklaus

Prieštaringai vertinamo Rusijos piliečio Vladimiro Jakunino apdovanojimo teisėtumą tiriantis Konstitucinis Teismas nusprendė nekviesti apklausai kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus ir įtakingų tuometinių pareigūnų.

Teisėjai antradienį nusprendė atmesti grupės Seimo narių prašymą apklausti prieštaringai vertinamą buvusį prezidento patarėją Albiną Janušką, buvusį užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį, bendrovės "Dujotekana" vadovą Rimandą Stonį, tuometinius Prezidentūros pareigūnus.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas sakė, kad iki šiol teismas byloje jau apklausė asmenis, kuriuos reikėjo apklausti - buvusį prezidento kanceliarijos vadovą Andrių Meškauską ir kanceliarijos valstybės apdovanojimų skyriaus vedėją Zitą Andrijonienę.

Į Konstitucinį Teismą kreipęsi parlamentarai sako, kad nėra aišku, už kokius nuopelnus tuometinis Rusijos susisiekimo viceministras V.Jakuninas 2002 metais buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. Jie į Konstitucijos sargus kreipėsi dar 2008-ųjų balandį.

Posėdyje dalyvauja Seimo nariai Saulius Pečeliūnas, Rytas Kupčinskas ir Valentinas Mazuronis. V.Adamkus ar jo atstovai į Konstitucinį Teismą neatvyko.

Dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad būtinybės dalyvauti Konstitucinio Teismo posėdyje nemato dabar pareigas einantys Prezidentūros atstovai.

"Prezidentūros atstovai nemato būtinybės dalyvauti Konstitucinio Teismo posėdyje, nes tokia galimybė - nedalyvauti - yra paties Konstitucinio Teismo įstatyme (...). Prezidentūros patarėjai tiesiog neturi jokių kitų duomenų, jokios kitos savarankiškos ar naujos informacijos, negu ta, kurią prezidento V.Adamkaus patarėjai 2008-aisiais metais jau yra pateikę Konstituciniam Teismui", - žurnalistams antradienį sakė L.Balsys.

S.Pečeliūnas posėdyje pabrėžė, jog, jo nuomone, V.Adamkus nepažinojo V.Jakunino ir nebuvo informuotas apie jo nuopelnus. Parlamentaras tvirtino, kad geriausias būdas tai išsiaiškinti yra apklausti buvusį šalies vadovą.

"Kai kas, įgyjes prezidento pasitikėjimą, ėmė juo naudotis savanaudiškais tikslais", - sakė S.Pečeliūnas.

Pasak parlamentarų, tuomet galiojęs Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymas numatė, kad užsienio valstybės pilietis negali būti apdovanojamas, jeigu nėra užsienio reikalų ministro pristatymo, tačiau tarp apdovanojimo dokumentų esą nerastas nei toks pristatymas, nei kokie kiti dokumentai, išskyrus apdovanojimo dekretą.

Grupė Seimo narių taip pat teigia, kad V.Jakuninas apdovanotas ordinu, kuris tuo metu neegzistavo: pagal ginčijamą dekreto nuostatą V.Jakuninas buvo apdovanotas "Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi", tačiau tuomet galiojusiame įstatyme Rusijos piliečio gautas garbės ženklas vadinamas ne tokiu pavadinimu ir ne tokiu laipsnio pavadinimu.

V.Jakunino apdovanojimo metu įstatymas numatė penkių laipsnių Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino

garbės ženklus, kuriems nebuvo suteikiami jokie pavadinimai, tokie kaip "Komandoro kryžius".

Tokie garbės ženklo ir jo laipsnio pavadinimai numatyti tik vėlesniame Valstybės apdovanojimų įstatyme, kuris tuo metu, kai buvo apdovanotas V.Jakuninas, Seime dar nebuvo priimtas.

V.Adamkus 2002 metais V.Jakuniną apdovanojo už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą. Kadenciją baigęs prezidentas yra teigęs, kad ordiną V.Jakuninui įteikė kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą Šv.Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Šį apdovanojimą įsteigė visuomeninė organizacija "Rusijos tautinės šlovės centras", jos globos tarybos pirmininku tuomet buvo V.Jakuninas.

Šiuo metu Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, kad V.Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių