Visuomenininkai prezidentei įteiks peticiją prieš vilkų medžioklę

Vilkų medžioklės kvotų didinimu nepatenkinti visuomenininkai žada pristatyti prezidentei Daliai Grybauskaitei 8 tūkst. žmonių pasirašytą peticiją, kurioje prašoma sustabdyti vilkų medžioklę Lietuvoje.

Trečiadienį, gruodžio 1-ąją, Lietuvoje prasideda 2010-2011 metų vilkų medžioklės sezonas. Šiemet leidžiama nušauti 60 vilkų. Tai yra 20 žvėrių daugiau nei pernai, arba trigubai daugiau nei prieš trejus metus.

Vilkų medžioklės kvotos pastaraisiais metais didinamos nuolat: 2008-2009 metais sumedžiota 30 vilkų, nuo 2005 iki 2007 metų - 20 šių žvėrių.

Anot visuomenininkų, lyginant Vyriausybės pateiktus duomenis 2002 metais ir šių metų informaciją, vilkų Lietuvoje sumažėjo beveik perpus. Derybinėje pozicijoje dėl stojimo į ES nurodyta, kad Lietuvoje vilkų yra 550, ir jų medžiojimas esą neturės įtakos populiacijos gyvybingumui, tuo metu dabar apskaityta 250 vilkų, teigia nevyriausybinės organizacijos.

Aplinkosaugos nevyriausybinės organizacijos piktinasi, kad Aplinkos ministerija nesistengia paaiškinti neatitikimo tarp mažėjančios populiacijos ir kasmet didinamų medžioklės kvotų.

"Aplinkos ministerija, kuri turėtų saugoti vilkus, užsiima nuteikinėjimu prieš šį gyvūną. (...) Pasiklausius kai kurių Aplinkos ministerijos pareigūnų nuomonės, kad keturi vilkai per metus - vidutinis prieaugis, čia jau seniai turėtų būti tūkstančiai tų vilkų, tai juokingi skaičiai", - trečiadienį kalbėjo Lietuvos nevyriausybinių aplinkosaugos organizacijų koalicijos atstovas Nerijus Zableckis.

Visuomenininkai taip pat teigia susirūpinę tuo, kad abejotina medžiotojų, o ne miškininkų pateikiama statistika apie vilkų populiaciją Lietuvoje, o ūkininkai nuo žvėrių išpuolių prieš jų gyvulius neapsaugomi jokiais kitais būdais, išskyrus vilkų šaudymą.

Be to, nesiaiškinama, ar gyvulius puldinėja vilkai, ar neprižiūrimi šunys, ar vilkų ir šunų mišrūnai.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi parlamentarė Aurelija Stancikienė pareiškė, kad Aplinkos ministerija atstovauja ne aplinkosaugos, o prestižu vilkų šaudymą laikančių medžiotojų interesams. Ji atkreipė dėmesį, kad ministerijos specialistai iki šiol neparengė ilgamečio šių gyvūnų apsaugos plano - esą reikėtų kelti klausimą dėl jų tinkamumo eiti šias pareigas.

Aplinkosaugos organizacijos teigia, jog vilkų medžioklė uždrausta daugumoje ES šalių, išskyrus Baltijos šalis, Rumuniją, Bulgariją, Slovakiją.

Vilkų medžioklės sezonas pradedamas gruodžio 1-ąją ir trunka iki balandžio 1-osios.


Šiame straipsnyje: vilkaimedžioklė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių