Vilniuje – Tibeto paramos akcija

Vilniaus Rotušės aikštėje ketvirtadienį 20 valandą prasidės neformalios Tibeto laisvės rėmimo grupės organizuojama žvakučių akcija.

Akcijos metu jos organizatoriai rengiasi iš žvakučių sudėti užrašą „Free Tibet" (Laisvas Tibetas) ir 21 valandą jas uždegti.

Anot Tibeto rėmėjų, Lietuvoje organizuojama iniciatyva yra pasaulinės žvakučių akcijos, išreiškiančios palaikymą Tibetui, dalis, kurią palaimino Tibeto religinis vadovas Dalai Lama.

Liepos 29 dieną Tibeto laisvės rėmimo grupės atstovai Prezidento kanceliarijai įteikė daugiau 1,3 tūkst. Lietuvos gyventojų pasirašytą kreipimąsi, kuriuo šalies vadovas Valdas Adamkus buvo raginamas nevykti į Pekino olimpines žaidynes.

Tą pačią dieną, nors ir nenurodęs tokio sprendimo priežasčių, prezidentas paskelbė, kad į olimpiadą nevyks. Aukščiausio rango Lietuvos atstovas, stebėsiantis olimpines žaidynes, bus premjeras Gediminas Kirkilas.

Po pavasarį Tibete kilusių neramumų, kuriuos Kinijos valdžia nuslopino, pasaulyje pasigirdo raginimai boikotuoti Pekino olimpiadą. Masinės protesto akcijos prieš Tibetą okupavusią Kiniją kilo kovo mėnesį. Per jas neišvengta tibetiečių susirėmimų su Kinijos policija ir armijos daliniais, per kuriuos žuvo žmonių.

Lietuva, nors ir laiko Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną Kinijos dalimi, kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių