Vilniuje tautininkai atkūrė savo partiją (papildyta)

Prieš trejus metus su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) susijungę tautininkai šeštadienį „atkūrė“ Tautininkų sąjungą, jos pirmininku išrinktas parlamentaras Gintaras Songaila.

Šeštadienį vykusiame partijos suvažiavime taip pat buvo išrinkta partijos  taryba, patvirtinta partijos programa, įstatai.

Partijos pirmininko rinkimuose dalyvavo ir buvęs Lietuvos centro partijos narys Julius Panka. Pastarasis yra Kovo 11-osios eitynes Vilniaus centre rengiančios Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos vadovas.

Kiek vėliau suvažiavime J.Panka buvo išrinktas partijos vadovu tapusio G.Songailos pavaduotoju. Tautininkų sąjungos pirmininko pavaduotojais taip pat išrinkti parlamentaras Kazimieras Uoka ir menotyrininkas Valentinas Gylys.

Atkurta Tautininkų sąjunga savo tikslu kelia „grąžinti tautiškąsias vertybes į Lietuvos politiką ir telkti platų politinį frontą, skatinti nacionalinį bendradarbiavimą tautos ir valstybės stiprinimo, ekonomikos gaivinimo linkme“.

Anot G.Songailos, tautininkai sąmoningai pasirinko laiką savo partiją atkurti tą pačią dieną, kai prieš 85 metus 1926 metų gruodžio 17 dieną tautininkas Antanas Smetona kariniu perversmu perėmė valdžią iš tuometinio prezidento valstiečio liaudininko Kazio Griniaus.

„Iš dalies mes buvome numatę suvažiavimą rengti gruodžio vidury ir kai pamatėme, kad 85 metai sukanka, kuomet A.Smetona perėmė valdžią, pasirinkome būtent šią datą. Tiems, kas smerkia tuometį valstybės perversmą noriu pasakyti - istorijos nereikia teisti, daug ir mokslininkų nagrinėjo tuos įvykius, ir yra daug argumentų įvairių “už„ ir “prieš„, bet svarbiausia tai, kas yra šiandien. Mes esame konstituciniai demokratai, mes siūlome konstitucines veikimo priemones, bet esminių pasikeitimų, kaip ir tada, taip ir šiandien, valstybės politikoje reikia, kad būtume valstybės šeimininkai ir būtent tai norime pabrėžti“, - BNS šeštadienį sakė G.Songaila.

G.Songailos duomenimis, šiuo metu partija turi apie 1500 steigėjų.

Pagal įstatymus, nauja partija gali būti įkurta, surinkus ne mažiau kaip 1000 steigėjų parašų.

Anot tautininkų pranešimo, 2008 metais Tautininkų sąjunga susijungė su TS-LKD, tikėdamasi, kad jungtinėje partijoje nacionaliniai interesai bus ginami veiksmingiau. Tačiau, Kovo 11-osios Akto signataro Leono Milčiaus teigimu, „tautinės vertybės ne tik neįgijo reikalingos dirvos, bet priešingai, daugeliu atveju tapo prislopintos, izoliuotos“.

„Iškilo grėsmė, kad Lietuvos politinėje erdvėje apskritai nebeliks jėgų, galinčių deramai ginti Lietuvą ir lietuvių tautą didelių sunkumų akivaizdoje. Stebimos savęs niekinimo, lietuvybės žeminimo, konstitucinių vertybių pamynimo tendencijos. Plinta netikėjimas savo valstybe, dėl to didėja emigracija (ne vien dėl ekonominių priežasčių), menksta tautos švietimas, aktyviai reiškiasi lenkiškasis šovinizmas, taip pat Rusijos siekiai susigrąžinti Lietuvą į savo įtakos lauką“, - rašoma tautininkų pranešime.

Teigiama, kad atkuriamoje sąjungoje dalyvauja daugiau kaip trys ketvirtadaliai buvusios TS-LKD Tautininkų frakcijos narių, tarp jų - Klemas Inta, Kazimieras Uoka, buvęs socialdemokratas Audrius Rudys, L.Milčius, Seimo narys G.Songaila.

Tautininkų partiją atkurti siekia birželį nuo valdančiosios TS-LKD atsiskyrusių politikų grupė, buvusios Lietuvių tautininkų sąjungos lyderiai.

Tautininkai paliko TS-LKD, kai partijos Priežiūros komitetas G.Songailą pašalino iš partijos, jam teismui apskundus konservatorių Vilniaus skyriaus sprendimą derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija dėl koalicijos Vilniaus miesto savivaldybėje.

Iki tol didelės įtakos Lietuvos politiniame gyvenime neturėjusi Lietuvių tautininkų sąjunga į TS-LKD įsiliejo 2008-aisiais.


Šiame straipsnyje: tautininkaiGintaras Songaila

NAUJAUSI KOMENTARAI

ir vel piktzoles

ir vel  piktzoles portretas
galva kelia,ale ir nebijo buti nurautiems kartu su zymiaja byla-......

Cockney

Cockney portretas
Šaunuoliai, būtinai balsuosiu už juos, nors viena partija kuri iš tikro atstovaus žmonėms.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių