Iš Vilniaus oro uosto neišskrido šimtai keleivių

Neišvykta poilsiauti, į tarptautinę parodą ir konferenciją, neaplankyti draugai užsienyje – dėl atšaukiamų skrydžių šimtai keleivių įstrigo Vilniaus oro uoste.

Dauguma reisų atšaukta

Užrašai „atšaukta“ arba angliški „cancelled“ penktadienio rytą „puošė“ didžiąją daugumą Tarptautiniame Vilniaus oro uosto (TVOU) švieslenčių ir monitorių užrašų apie atskrendančius ir išskrendančius lėktuvų reisus. Vos keli skrydžiai iš ir į Maskvą, Kijevą ar Vieną gali įvykti, bet kur kas vėliau, nei pagal tvarkaraštį. Tačiau gali būti, kad ir jie bus atšaukti, jeigu oro uostas bus uždarytas ilgesnį laiką.

Dėl Islandijoje išsiveržusio ugnikalnio, sutrikdžiusio oro eismą bemaž visoje Europoje, TVOU uždarytas nuo praėjusios nakties, paskutinis nusileidęs lėktuvas buvo tuoj po vidurnakčio iš Rygos. Nuo tada iki penktadienio vidurdienio nei vienas orlaivis Vilniuje nei pakilo, nei nusileido.

Oro uosto uždarymas reiškia tai, kad nebesileidžia ir nekyla lėktuvai. Pats pastatas yra atidarytas, į jį įleidžiami ir išleidžiami žmonės. Dauguma suirzę, jog nepavyko išskristi, nežino, ar tai bus įmanoma padaryti vėliau penktadienį arba kokią kitą dieną, ar bus skirtos kompensacijos arba bent grąžinti pinigai už neįvykusias keliones.

Supranta sudėtingą situaciją

Kita vertus, neišvykę keleiviai pažymi, kad verčiau jau niekur neskristi, negu rizikuoti gyvybe dėl nesaugių oro sąlygų.

„Nežinau, neturiu visos informacijos, kad galėčiau komentuoti šitą susidariusią situaciją. Bet gal geriau pasilikti ant žemės ir išskristi vėliau ar išvis nebeskristi, negu rizikuoti gyvybe“, - sakė kaunietis Marius, neišvykęs su reikalais į Kopenhagą. „Šiandien tai jau tikrai niekur neplanuoju skristi, gal rytoj. Teks pasiprašyti pas draugus vilniečius į svečius, kol išaiškės situacija“, - teigė jis.

Jauna pora iš Vilniaus turėjo penktadienio rytą išskristi į Egipto Hurgados kurortą poilsiauti savaitę. „Mes jau buvome užsiregistravę, pateikę visus dokumentus, atidavėme bagažą, praėjome saugumo patikrą. Turėjome išskristi 10 valandą, bet būnant oro uosto viduje 9 val. 30 min. pranešė, kad reisas į Hurgadą atšaukiamas“, - pasakojo mergina.

Šiai porelei, taip pat dešimtims kitų jau įsiregistravusių keleivių sugrąžino bagažą ir paprašė išeiti iš oro uosto skridimų teritorijos. Visi jie išėjo pro atvykimo salę. „Sakė, kad iki 13 valandos oro uostas bus uždarytas, paskui gal atidarys. Paprašė 15 valandą paskambinti į kelionių agentūrą, ji tuomet gal jau žinos, kada ir kaip skrisim. Netikiu, kad šiandien pavyktų išskristi, nebent šeštadienį arba kada nors vėliau“, - sakė vaikinas. „Atostogos Egipte arba sutrumpės, arba išvis nusikels kada nors ateičiai“, - pridūrė jis.

„Mums gal dar nieko, nes esame vilniečiai. Bet žinome, kad čia atvyko žmonių ir iš Klaipėdos. Jie praėjusią naktį išvažiavo iš namų, kad išskristų atostogų. Ir še tau“, - pasakojo vaikinas.

Teko sugrįžti namo į Kauną

Ponia Rasa iš Kauno atvyko į TVOU anksti ryte. Ji turėjo per Kopenhagą skristi į Šveicarijos Lugano miestą, į konferenciją. „Iš pradžių paskambino ir pasakė, kad bandys skristi per Milaną. Tačiau vėliau atšaukė ir šį skrydį. Tad išvis nenuskrisiu. Kita vertus, gal ir pačią konferenciją atšauks, nes niekas į ją tiesiog nesuskris, jei jau visa Europa uždaryta skrydžiams“, - pasakojo Rasa. Netrukus ji pasuko prie išėjimo iš oro uosto ir išvyko namo į Kauną.

„Turėjau skristi į Milaną, bet reisas atšauktas. Kitas reisas tik pirmadienį, vargu ar skrisiu, nes jau per vėlu. Nelabai tikiuosi ir kokių nors kompensacijų, nes čia „force majeure“, nors tikslios informacijos iš aviakompanijos dar neturiu. Pasiaiškinsiu vėliau“, - ne itin noriai su žurnalistais kalbėjo atsisakiusi pristatyti vilnietė, liūdnai oro uoste laukianti kokios nors patikslintos informacijos apie galbūt įvyksiantį skrydį arba bent jau kompensacijas.

Į Milane vykstančią parodą turėjo išskristi ir trijų merginų grupė. „Savaitgaliui į Milaną, į parodą turėjome nuskristi. Nebenuskrisim. Bet Milaną vistiek pasieksim. Popiet išvažiuojam automobiliu, rytoj anksti ryte tikimės pasiekti Milaną. Nenukabiname nosies, ką padarysi“, - linksmai kalbėjo viena jų.

Ilgos eilės nusidriekė prie „AirBaltic“ atstovybės TVOU pastate. Maždaug penkiasdešimt eilėje stovinčių žmonių tikisi arba grąžinti bilietus ir atgauti pinigus, arba perkelti keliones kitai dienai. „Turėjome į Taliną skristi. Galbūt pavyks penktadienį vėliau išskristi, dar nebūtų vėlu. Jeigu ne, tuomet teks išvis atšaukti kelionę ir bandyti atgauti pinigus“, - sakė eilėje stovintis Rimantas.

Pagausėjo kavinių lankytojų

TVOU darbuotojai stato daugiau kėdžių išvykimo salėje, kad neišvykę keleiviai turėtų kur prisėsti, pailsėti, laukdami papildomos informacijos apie skrydžius.

Didesni apsisukimai ir oro uosto kavinėse. „Žmonių tikrai kiek daugiau, nei paprastai“, - linkčiojo galvą padavėja Lina.

Dešimtys ir šimtai į TVOU atvykstančių žmonių nepaleidžia iš rankų mobiliųjų telefonų arba kompiuterių, derina savo pakeistus kelionės planus.

TVOU pranešė, kad mažiausiai iki penktadienio 15 valandos jokie skrydžiai nebus galimi. Europoje uždaryta apie 5000 oro uostų, dauguma – iki penktadienio vakaro, nors ir nesitikima, kad skrydžiai galėtų atsinaujinti iki šeštadienio ryto.


Šiame straipsnyje: ugnikalnisoro uostas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių