Vilniaus konferencijoje tikimasi postūmio dėl Padnestrės konflikto

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) generalinis sekretorius Lamberto Zannieras tikisi, kad gruodį Vilniuje vyksiančiame ministrų susitikime bus galima konstatuoti, kad užsitęsusiame Padnestrės konflikte pasiekta pažanga.

„Yra susitarimas atnaujinti 5+2 derybas. Atrodo, kad po susitikimo Bad Reichenhalyje atmosfera šiek tiek pagerėjo. Aš viliuosi, kad yra sąlygos pasiekti tokį tempą, kuris nuneštų mus realaus bandymo žiūrėti, kaip išspręsti šį konfliktą, kryptimi - pradžioje per konkrečius, praktinius žingsnius ir, tikėtina, susitarimą atnaujinti politinį procesą“, - BNS pirmadienį sakė L.Zannieras Vilniuje po susitikimo prezidente Dalia Grybauskaite.

„Taigi, tai yra viena iš progų Vilniaus ministrų susitikime parodyti, kad viename iš tų sunkių užsitęsusių konfliktų, kuriuos tenka spręsti ESBO, iš tiesų yra judėjimas. Tai viena iš pagrindinių temų dabar, o Vilniaus susitikime mes įvertinsime, kur esame ir kokie bus kiti žingsniai“, - kalbėjo birželio pabaigoje išrinktas ESBO vadovas.

Rugpjūčio 9 dieną ESBO pirmininkaujančios Lietuvos ir Vokietijos pastangomis suorganizuotame susitikime Moldovos ir separatistinės Padnestrės vadovai sutarė atnaujinti ilgą laiką nevykusias derybas.

Formaliai Moldovai priklausanti Padnestrė yra paskelbusi nepriklausomybę, tačiau jos nepripažįsta tarptautinė bendrija, o regione vis dar yra dislokuotos Rusijos pajėgos.
Gruodžio 6-7 dienomis Vilniuje vyks ESBO Ministrų tarybos susitikimas, kuriame tikimasi sulaukti kelių dešimčių užsienio reikalų ministrų.

Lietuva 2011-aisiais pirmininkauja ESBO.


Šiame straipsnyje: PadnestrėVilniaus konferencija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių