Viešųjų pirkimų tarnybą linkstama atiduoti Prezidentei

Seimas neprieštarauja nuostatai, kad pertvarkant Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pavaldumą šios institucijos direktorių premjero teikimu skirtų prezidentas.

Ketvirtadienį parlamentarai svarstė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurias dar šių metų pradžioje pateikė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji be kita ko siūlė pakeisti VPT pavaldumą. Dabar ši institucija yra prie Ūkio ministerijos ir jos vadovą skiria bei atleidžia ministras. Prezidentė pasiūlė VPT paversti atskira biudžetine organizacija prie Vyriausybės, kurios direktorių finansų ministro teikimu skirtų ir atleistų premjeras.

Tačiau Seime pataisų svarstymo metu atsirado dar radikalesnių pasiūlymų. Parlamentinis Audito komitetas siūlė, kad VPT vadovą prezidento teikimu skirtų ir atleistų Seimas. Tuo tarpu Ekonomikos komitetas patvirtino nuostatą, kad tarnybos direktoriaus kandidatūra turi būti siūloma premjero, o tvirtinama prezidento.

Ekonomikos komiteto nuostatą ketvirtadienį balsų dauguma patvirtino ir Seimo nariai.

Pagal įstatymo pataisas, pati tarnyba paverčiama viešuoju juridiniu asmeniu, turinčiu atskirą finansavimą iš valstybės biudžetą. VPT bus atskaitinga Seimu, kasmet turės teikti jam savo veiklos ataskaitą. Bet ji bus teikiama ir prezidentui bei Vyriausybei, kurie skirs tarnybos direktorių.

„Manome, labai gerai, kad ir Seimas, ir prezidentas, ir Vyriausybė turės tam tikros įtakos šiai tarnybai“, - sakė Ekonomikos komiteto narys konservatorius Kazimieras Kuzminskas.

Tačiau kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai stebėjosi, kodėl VPT paverčiama atskaitinga Seimui, nors jis net nedalyvauja šios institucijos direktoriaus skyrimo procedūroje. „Reikėtų iki įstatymo priėmimo, iki galutinio balsavimo dar kartą pasvarstyti šią vietą“, - sakė Tėvynės sąjungos frakcijos narys Vaidotas Bacevičius.

„Manau, kad direktorių turi skirti Seimas prezidento teikimu. Vadovui tada būtų drąsiau dirbti“, - kalbėjo opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas.

„Viešuosiuose pirkimuose vaikšto daugiau kaip 10 milijardų litų, iš jų 2 mlrd. nueina ne ten, kur reikia. Geros labai pataisos, kad ši tarnyba bus šiek tiek patraukta nuo vykdomosios valdžios“, - diskusijų metu sakė Tėvynės sąjungos frakcijos narys Saulius Stoma.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė džiaugėsi, kad VPT tampa valstybine biudžetine įstaiga, kuriai suteikiama daugiau teisių.

Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė siekė, kad VPT liktų jos arba kurios nors ministerijos žinioje. Tačiau tam Seime nebuvo pritarta.

Dabartinis VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas tvirtino, kad politikai patys turi pasirinkti, koks bus jo vadovaujamos institucijos statusas, kam ji bus atsakinga. „Mums svarbiausia, kad VPT taptų tikrai nepriklausoma, turėtų savo atskirą biudžetinį finansavimą ir nesvarbu, kam būtų atskaitinga – Seimui, Vyriausybei ar Prezidentūrai“, - yra sakęs jis.

Tačiau Ž.Plytnikas užsiminė, kad „būtų idealus variantas“, jeigu VPT taptų panašaus statuso žinyba, kokia dabar yra Valstybės kontrolė, tai yra pavaldžia Seimui ir prezidentui.

Bet kuriuo atveju, pakeitus VPT statusą, bus sprendžiamas klausimas ir dėl Ž.Plytniko. Neoficialiomis žiniomis, Tėvynės sąjunga nebūtų prieš palikti jį VPT direktoriaus poste, tačiau kiti valdančiosios koalicijos partneriai tam griežtai prieštarauja.

Teisėsauga vykdo tyrimą dėl Ž.Plytniko viešų pareiškimų, jog politikai ir verslininkai vykdė  neteisėtą spaudimą VPT bei jo vadovui. Tyrimas gali būti baigtas iki Naujųjų metų.


Šiame straipsnyje: viešieji pirkimaiVPT

NAUJAUSI KOMENTARAI

turi būti

turi būti portretas
Vadovas VPT privalo būti ne partinis ir nesusisaitęs jokiais verslo ryšiais. Dabar gi deleguotas konservatorius...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių