Viešojo saugumo tarnyba siekia perimti poligoną Kauno rajone

Viešojo saugumo tarnyba siekia, kad jai būtų perduotas poligonas Kauno rajone. Beveik 20 m. spec. parengties pajėgos šį poligoną naudoja panaudos pagrindu.

Anot tarnybos vado, baiminamasi, kad bet kuriuo metu poligonas gali būti atimtas, praneša LTV „Panorama“.

Ypatingų ir ekstremalių situacijų atvejais viešąją tvarką užtikrinanti Viešojo saugumo tarnyba kone 20 metų treniruojasi poligone, kuris iki šiol net teisiškai jai nepriklauso. Jis – Kauno rajono savivaldybės turtas.

Kaip teigia tarnybos vadas, poligoną patys kariai įrengė, pritaikė pagal specifinius savo poreikius. Investuota ir Europos Sąjungos lėšų.

„Dabar poligonas tikrai gerai paruoštas, tačiau čia yra panaudos tvarka, bet kuriuo momentu gali būti atimtas“, – sako gen. Sergejus Madalovas, Viešojo saugumo tarnybos vadas.

Tarnyba malšina riaušes kalėjimuose, konvojuoja nuteistuosius, palaiko viešąją tvarką per masinius renginius. Todėl, pasak tarnybos vado, kariai turi būti ypač gerai parengti, o tam reikalingos sąlygos.

„Nuo 1991 metų Lietuvoje buvo 13 gana stambių riaušių, bet nenukentėjo nė vienas – nei iš mūsų pusės, nei iš kitos pusės. Todėl, kad mūsų vyrai buvo gerai paruošti fiziškai ir dvasiškai. Tai tam, kad nuolat turėtume galimybes ruošti savo vyrus, reikalingas poligonas“, – tvirtina S. Madalovas.

Poligono pavaldumo klausimas iškilo, kai Vyriausybė pradėjo svarstyti Viešojo saugumo tarnybos įstatymo pakeitimus. Ministrų kabinetas pritaria, kad poligonas būtų perduotas tarnybai. Tam dar turėtų pritarti Seimas.

„Tarnyba atlieka gana specifinę funkciją. Suprantama, kad jiems reikalingos sąlygos ruoštis, o karo atveju tarnyba yra karinių pajėgų dalis. Taigi poligonas yra reikalingas, ten vyksta specialūs taktiniai ir kitokie pratimai“, – sako vidaus reikalų viceministras Mindaugas Ladiga.

Tarnyboje šiuo metu yra per tūkstantį karių. Šią savaitę du išvyko į Afganistaną, kur pirmą kartą kartu su Lietuvos karo policijos ir Jungtinių Valstijų Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariais apmokys Afganistano policijos pajėgas.


Šiame straipsnyje: Viešojo saugumo tarnyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių