„Vieningam Kaunui“ VRK pasakys „ne“

Verslininko Visvaldo Matijošaičio vadovaujamas visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ bergždžiai siekia teisės dalyvauti būsimuose savivaldybių rinkimuose.

Atsakymas bus neigiamas

Šio judėjimo atstovai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami įregistruoti „Vieningą Kauną“ savarankišku savivaldos rinkimų politinės kampanijos dalyviu.

Tačiau VRK atsisakys tai padaryti. Komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad galiojantys įstatymai nenumato galimybės visuomeninius judėjimus, asociacijas ar kitokias panašias nepolitines organizacijas registruoti savarankiškais politinės kampanijos dalyviais.

„Politinės kampanijos dalyviais gali tapti tik pavieniai pretendentai į savivaldybių tarybas bei politinės partijos, ketinančios kelti savo kandidatus. Kitokiems piliečių susivienijimams tokia teisė nesuteikiama“, - paaiškino Z.Vaigauskas.

Tai reiškia, kad artimiausiu metu VRK pateiks neigiamą atsakymą „Vieningam Kaunui“. Jo nariams bus rekomenduota registruotis politinės kampanijos dalyviais kaip atskiriems fiziniams asmenims.

Negali finansuoti pavienių kandidatų

Tik oficialiai įregistruoti politinės kampanijos dalyviai turės teisę nuo gruodžio pabaigos kelti savo kandidatus į savivaldybių tarybas. Nei „Vieningas Kaunas“, nei Artūro Zuoko vadovaujamas visuomeninis judėjimas „Taip“, nei jokie kitokie visuomeniniai susivienijimai ar bendrijos tokios teisės neturės.

Tačiau V.Matijošaitis ir kiti „Vieningo Kauno“ nariai, kaip ir A.Zuokas ar kiti nepartiniai, galės siekti mandatų savivaldybėse kaip pavieniai kandidatai.

„Balsavimo biuletenyje ties pavienių kandidatų pavardėmis nebus parašyta, kad jį kelia „Vieningas Kaunas“ ar kokia kitokia visuomeninė organizacija. Bus tiesiog paprasčiausiai įrašyta, kad šis kandidatas išsikėlė pats“, - pabrėžė Z.Vaigauskas.

Tuo tarpu prie partijų keliamų kandidatų sąrašų biuleteniuose bus įrašytas ir tos partijos pavadinimas.

Pabrėžiama ir tai, kad visuomeniniai judėjimai neturi teisės finansuoti pavienių kandidatų politinių kampanijų, nors tokia teisė neatimama iš atskirų fizinių asmenų – nesvarbu, ar jie priklauso kokiems nors judėjimams, ar ne.

Skųs teismui

V.Matijošaitis tvirtino, kad kreipimasis į VRK dėl „Vieningo Kauno“ įregistravimo savarankišku politinės kampanijos dalyviu yra „bandymas patikrinti, ar gyvename teisinėje ir demokratinėje valstybėje“. Verslininko nuomone, Seimas pasielgė neteisėtai, neleisdamas visuomeniniams judėjimams kelti kandidatus į savivaldybes.

Todėl jeigu VRK atmestų „Vieningo Kauno“ prašymą, toks sprendimas greičiausiai bus skundžiamas teismui, tikintis, kad ši byla pasieks ir Konstitucinį Teismą (KT).

„Mes bandysime per teismą išsiaiškinti, ar tikrai galiojanti tvarka, kuri diskriminuoja visuomeninius judėjimus ir vietines bendrijas, atitinka Konstituciją. Galbūt šiems rinkimams tai jau nebespėsime išsiaiškinti per teismus, bet bent jau ateinantiems savivaldos rinkimams bus aišku“, - tikino V.Matijošaitis.

Pasak jo, „Vieningo Kauno“ nariai tikrai pasinaudos būsimuose savivaldos rinkimuose kelti savo kandidatūras kaip fiziniai asmenys, nepriklausomi pretendentai.

Prasidėjo politinės kampanijos laikotarpis

Apie siekį teismui skųsti galiojančią kandidatų į savivaldą kėlimo tvarką dar praėjusią vasarą užsiminė teisininkas Liudvikas Ragauskis. Jis atstovauja Vilniuje veikiančią visuomeninę organizaciją Žvėryno bendruomenė. L.Ragauskis buvo pagrindinis iniciatorius kreipimosi į KT dar prieš ketverius metus, kai buvo apskųsta tuometinė kandidatų į savivaldą kėlimo tvarka.

Likus vos kelioms dienoms iki 2007 metų vasarį įvykusių savivaldos rinkimų, KT pripažino, kad Konstitucijos neatitinka įstatymo nuostata, leidžianti tik partijoms kelti kandidatus į savivaldybes. Todėl šiemet įstatymas buvo pakeistas, leidžiant nepartiniams irgi kelti savo kandidatūras į savivaldybes. Tačiau po diskusijų Seimas atmetė pasiūlymą tokią teisę suteikti ir visuomeninėms organizacijoms.

Naujos kadencijos savivaldybės bus renkamos kitų metų vasario 27 dieną. Nuo šio trečiadienio prasidėjo šių rinkimų politinė kampanija, kurios metu įstatymo numatytiems fiziniams ir juridiniams asmenims galima registruotis savarankiškais kampanijos dalyviais.


Šiame straipsnyje: savivaldybių rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių