Vienas iš pabėgusių kariūnų pripažintas netinkamu karo tarnybai

Vienas iš dviejų spalio pabaigoje iš Lietuvos karo akademijos pabėgusių kariūnų Antanas Gasparavičius po sveikatos patikrinimo buvo pripažintas netinkamu karo tarnybai, tačiau kol kas neaišku, ar jis turės padengti jo studijoms išleistas valstybės lėšas.

„A.Gasparavičius vakar buvo paleistas iš tos ligoninės, jis buvo nukreiptas pas karo medikus, praėjo karinės medicininės apžiūros komisiją, kurią praeina visi profesinės karo tarnybos kariai, norint įsitikinti, ar jis tinkamas karo tarnybai. Jam buvo išduota pažyma, kad jis netinkamas“, - BNS ketvirtadienį sakė LKA viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus viršininkė majorė Birutė Krasavinienė.

Pasak jos, medikų pažymoje nedetalizuojama, dėl kokios priežasties kariškis yra netinkamas karo tarnybai.

Šiuo metu A.Gasparavičius, kuris formaliai vis dar yra LKA kariūnas, yra paleistas į namus. Tačiau, B.Krasavinienės teigimu, jis tikriausiai bus atleistas.

„Aš dabar formuluotės nežinau, bet manau, jis bus atleistas, kadangi netinkamas žmogus atleidžiamas iš karo tarnybos, o tuo pačiu ir iš Karo akademijos. Negalima sakyti, kad pašalintas, tiesiog atleistas“, - aiškino LKA atstovė.

A.Gasparavičius rengėsi būti karo lakūnu ir anksčiau buvo svarstoma, kad, kariūnus pašalinant iš Akademijos, jie turi padengti jų rengimui skirtas lėšas. Teigiama, kad karo lakūnų rengimas kainuoja daugiau nei 100 tūkst. litų. B.Krasavinienė sakė, jog kol kas nėra aišku, ar A.Gasparavičiui reikės susimokėti už studijas.

„Paprastai, jei žmogus būna atleidžiamas jis neturi susimokėti. Bet šią minutę aš negaliu to patvirtinti, nėra baigtas dokumentų administravimas. Bet, manau, tas dalykas dėl apmokėjimo greitai paaiškės“, - teigė ji.

Kitas iš LKA savavališkai pasišalinęs kariūnas Darius Šaduikis, kuris taip pat rengėsi būti karo lakūnu, vis dar yra paguldytas vienoje iš Kauno ligoninių. Jis kartu su A.Gasparavičiumi į šia gydymo įstaigą buvo paguldytas lapkričio 15 dieną psichologinei patikrai.

„D.Šaduikis kol kas yra civilinėje medicininėje įstaigoje, į kurią ir buvo paguldytas. Mes turime preliminarių žinių, kad jis bus paleistas kitą savaitę“, - sakė B.Krasavinienė.
Du LKA kariūnai D.Šaduikis ir A.Gasparavičius buvo dingę nuo spalio 28 dienos.

Lapkričio 12-13 dienomis jie grįžo į Lietuvą iš užsienio. Abu kariūnus apklausė Karo policija, jiems pateikti įtarimai dezertyravimu ir skirtos kardomosios priemonės - dokumentų paėmimas ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ buvo paskelbęs dingusių kariūnų laiškus, kuriuose jie pasakojo apie Karo akademijoje esą įsišaknijusią netvarką. Anot kariūnų, šioje aukštojoje mokykloje esama nestatutinių santykių, patyčių, nuolat žeminami silpnesni ir jaunesni kolegos, dažnai girtuokliaujama, iš pinigų lošiama kortomis. Apie negeroves jie pranešė kariuomenės Generalinei inspekcijai, tačiau ši konstatavo nurodytų pažeidimų neaptikusi.

LKA viršininkas Gintaras Bagdonas trečiadienį pareiškė, kad Akademijoje atlikus vidinį tyrimą nebuvo gauta duomenų, kurie patvirtintų pabėgusių kariūnų mestus kaltinimus dėl netvarkos, nestatutinių santykių ir patyčių.


Šiame straipsnyje: karo akademijakariūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Akvilė

Akvilė portretas
Štai taip.O tai,kur ta komisija buvo ,kai priėmė tą jaunuolį.Ar besimokydamas jis toks patapo.

kiol

kiol portretas
KAZIN KIEK PINIGU SUMOKEJO TEVAI KOMISIJAI

ga

ga portretas
malaciai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių