Vidaus reikalų ministras pasiruošęs tepti slides?

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis neatmeta, kad jis gali prarasti postą dėl savo patvirtintos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pertvarkos.

Gali dalyvauti savivaldos rinkimuose

„Aš tiesiog dirbu savo darbą, siekiu, kad visos institucijos dirbtų kuo efektyviau. Neužbėkime įvykiams už akių, nekomentuosiu galimybės kas būtų jeigu būtų“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė R.Palaitis, paklaustas, ar jo patvirtinta FNTT struktūros reforma, neatitinkanti Prezidentės Dalios Grybauskaitės požiūrio, nesibaigs tuo, kad ministrui teks atsisakyti portfelio.

Vidaus reikalų ministerijos vadovas užsiminė turįs jį į Vyriausybę delegavusios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) Palangos skyriaus pasiūlymą dalyvauti kitų metų vasarį įvyksiančiuose savivaldos rinkimuose. „Nesu nei vienų savivaldos rinkimų praleidęs nuo pat 1995 metų. Neslėpsiu, kad turiu Palangos liberalcentristų kvietimą dalyvauti ir kitąmet rinkimuose. Labai rimtai tą kvietimą svarstau“, - teigė R.Palaitis.

Taip jis atsakė į žurnalistų klausimą, ar dar nusiteikęs likti vidaus reikalų ministru ir ar neketina dalyvauti artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Nenori laukti 2012-ųjų

R.Palaitis trečiadienį savo pasirašytu įsakymu patvirtino FNTT reformos metmenis. Juose numatyta, kad FNTT lieka pavaldi Vidaus reikalų ministerijai (VRM).

Tai neatitinka Prezidentės pareikštų pastabų dėl šios tarnybos darbo. Valstybės vadovė gina pasiūlymą išformuoti FNTT, paskirstyti jos funkcijas kitoms institucijoms arba sujungti šią tarnybą su Finansų ministerijos prižiūrima Valstybine mokesčių inspekcija.

Spėjama, kad D.Grybauskaitė gali pareikšti nepasitikėjimą R.Palaičiu, nes jis nevykdo valstybės vadovės nurodymų.

Vidaus reikalų ministras paaiškino, kad „vien FNTT pavaldumo pakeitimas nieko nepakeis, neišspręs problemų, nes tarnyba turi dirbti jau dabar, nelaukiant pavaldumo pakeitimo“. Pasak ministerijos vadovo, FNTT kardinali pertvarka, pakeičiant jos pavaldumą, įmanoma tik nuo 2012 metų. „Tik 2011-ųjų pavasarį Seimui galėtų būti pateikti atitinkami įstatymų projektai, dėl kurių būtų sutarta valdančiojoje koalicijoje. Dar užtruks jų priėmimas ir įgyvendinimas. Tiek ilgai FNTT laukti negali. Ji jau dabar turi efektyviau dirbti“, - kalbėjo R.Palaitis.

Jis teigė, kad pagal ministerijoje patvirtintus metmenis numatoma reorganizuoti pačios tarnybos struktūrą, mažinant vadovų, tačiau didinant analitinį darbą atliekančiųjų skaičių. Taip pat žadama įsteigti FNTT imuniteto padalinį, kuris prižiūrėtų, ar tarnybos viduje nėra pažeidžiami įstatymai.

Naują vadą suderino su Prezidente

„Naujasis FNTT vadas Vitalijus Gailius, pradėjęs eiti šias pareigas prieš du mėnesius, pasiryžęs įgyvendinti įtvirtintą pertvarką ir pasiekti, kad tarnybos darbas būtų efektyvesnis“, - sakė ministras. Anot jo, jau pašalintas dar vienas dalykas, dėl kurio priekaištavo D.Grybauskaitė – FNTT dabar jau dalijasi turima informacija apie nusikaltimus su kitomis operatyvinėmis institucijomis.

Pasak ministro, V.Gailiaus kandidatūra buvo suderinta ir su Prezidente, ir su premjeru Andriumi Kubiliumi. Naujasis FNTT vadas paskirtas po to, kai šių metų gegužę atsistatydino ilgametis tarnybos vadovas generolas Romualdas Boreika. Nepasitikėjimą juo buvo pareiškusi D.Grybauskaitė, kartu apkaltinus FNTT neefektyviu darbu ir netgi aplaidžiu nusikaltimų tyrimu.

Anot R.Palaičio, LiCS vadovybė pritarė savo deleguoto vidaus reikalų ministro planui jau dabar siekti kuo didesnio FNTT veiklos efektyvumo, ją pertvarkant, tačiau nekeičiant pavaldumo. „Tradiciškai VRM kuruoja tas institucijas ir sritis, kurios susijusios su baudžiamuoju persekiojimu. FNTT tokia ir yra“, - pastebėjo vidaus reikalų ministras.

Liberalcentristai gali palikti valdančiuosius?

R.Palaitis pripažino, kad Vyriausybėje dirba speciali grupė, kuri rengia kardinalios FNTT pertvarkos metmenis. Iki rugsėjo pabaigos ji turi baigti savo darbą. „Tuomet Vyriausybėje bus politiškai sprendžiama, ar tiems metmenims pritarti, ar juos gerokai pakoreguoti. Atsižvelgiant į priimtus politinius sprendimus bus rengiami atitinkami įstatymų pakeitimai, kurie kitąmet bus pateikti Seimui“, - sakė ministras.

„Bet kartoju – tarnyba turi efektyviai pradėti dirbti jau dabar, nelaukdama tų kardinalių pakeitimų, įskaitant ir dėl pavaldumo pakeitimo. Todėl manau, kad priimtas sprendimas mano įsakymu patvirtinti reformos metmenis buvo teisingas“, - pridūrė jis.

Ministerijos vadovas užsiminė jaučiąs, kad Vyriausybės darbo grupėje yra „tam tikras išankstinis nusistatymas“ dėl FNTT pavaldumo pakeitimo. Tačiau R.Palaitis atsisakė komentuoti prielaidą, kad LiCS pasitrauks iš aptirpusios valdančiosios koalicijos, jeigu būtų politiškai nuspręsta pakeisti FNTT pavaldumą, atimti ją iš VRM ir perduoti kitai ministerijai. „Luktelėkime, kaip klostysis įvykiai. Aš kol kas nekomentuosiu tokios galimybės“, - tvirtino jis.

Anot ministro, „politinę atsakomybę už tai, kad FNTT veikla gali sutrikti keičiant jos pavaldumą, turės prisiimti tie, kurie pritars tokiam sprendimui“.


Šiame straipsnyje: Raimundas PalaitisFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių