Viceministrai D.Valančiauskas ir V.Bacys supainiojo interesus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pirmadienį nusprendė, jog du aukšti ministerijų pareigūnai supainiojo viešus ir privačius interesus.

Neigiamą etikos sargų sprendimą savo atžvilgiu išgirdo švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys bei buvęs kultūros viceministras Donatas Valančiauskas.

V.Bacys VTEK užkliuvo dėl sprendimų panaudoti mokinio krepšelio lėšas atlyginimams Šiaulių Didždvario gimnazijoje, kurios direktoriumi jis buvo nuo 1999 metų iki 2009-ųjų liepos.

Gimnazijos auditą atlikusi Valstybės kontrolė nustatė, jog gimnazija 275,8 tūkst. litų mokinio krepšelio lėšas panaudojo ne pagal tikslinę paskirtį. Tuomet gimnazija kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydama paaiškinti, ar ji tinkamai naudojo mokinio krepšelio lėšas. Viceministras V.Bacys gimnazijai atsakė, kad šios lėšos panaudotos pagal paskirtį.

Etikos sargai nustatė, jog V.Bacys pasirašė Švietimo ir mokslo ministerijos atsakymą į Šiaulių Didždvario gimnazijos paklausimą dėl mokinio krepšelio lėšų panaudojimo autoriniams atlyginimams bei atlyginimui pagal konsultavimo paslaugų sutartis, kurias eidamas šios gimnazijos direktoriaus pareigas pats ir sudarė.

Komisijos nuomone, V.Bacys žinojo, kad gimnazijos rašte pateikti klausimai yra tiesiogiai susiję su jo, kaip buvusio šios įstaigos vadovo, priimtais sprendimais.

Tad pateikęs atsakymą, jis vertino savo paties priimtus sprendimus ir nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nurodymo savo tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto ir pareigos jam esant nusišalinti.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius sako, kad V.Baciui gresia nuobauda nuo pastabos iki atleidimo iš pareigų.

"Atsižvelgiant į tai, kad švietimo ir mokslo viceministras V.Bacys pats pripažįsta pasielgęs nekorektiškai ir, be abejo, sulaukęs teksto, kurį įvertinsime kartu su teisininkais, jo elgesį įvertinsime pakankamai atsakingai. Bet tikrai manau, kad kokia bebūtų nuobauda, šita istorija kolegai viceministrui bus gera pamoka", - pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

Tuo metu nuo 2008-ųjų gruodžio iki 2010-ųjų birželio kultūros viceministro pareigas ėjusio D.Valančiausko veikla VTEK susidomėjo žiniasklaidai paskelbus, kad tuometinio viceministro vadovaujama Kultūros rėmimo fondo taryba paskyrė valstybės paramą dviem viešosios įstaigos "Lietuvos tautų informacijos rūmai" pateiktiems projektams - dokumentiniam filmui "Manęs nėra" bei internetinei svetainei "Virtualus žydų kalendorius Šalom".

Anot VTEK, D.Valančiausko sutuoktinė yra šios viešosios įstaigos dalininkė, tad buvęs viceministras, spęsdamas klausimą dėl finansavimo, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo numatytos prievolės vengti interesų konflikto bei elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.


Šiame straipsnyje: VTEK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių