Verslininkei kliūna klebono liežuvis

Panevėžyje laidotuvių verslu užsiimančios kelios bendrovės, konkuruodamos dėl klientų, ne paslaptis, nevengia viena kitai kištelėti pagalio į ratus – skleidžia paskalas. Tačiau ritualinių paslaugų įmonės „Paskutinysis sudiev“ savininkė Irena Skorupskienė įsitikinusi, kad nuo jos įmonės klientus labiausiai atbaido Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Petras Baniulis.

Verslininkė dvasininką kaltina, kad šis neigiamai atsiliepia apie jos firmą, todėl žmonės savo mirusius artimuosius palydėti į Anapus renkasi kitus paslaugų teikėjus.

„Mes per mėnesį aptarnaujam tiek laidotuvių, kiek kitos bendrovės per savaitę“, – guodėsi ji.  I.Skorupskienė įsitikinusi, kad dėl nesisekančio verslo kaltas ne sunkmetis. Juolab kad „Paskutiniojo sudiev“ vadovė  savęs nelaiko prasta verslininke.

I.Skorupskienė teigia jau anksčiau įtarusi, kad Šv. Petro ir Povilo bažnyčios dvasininkai neturi ant jos akies, o dabar esą tuo įsitikinusi.

„Viena Panevėžio rajono gyventoja man neseniai persakė, ką apie mano bendrovę išgirdusi iš klebono P.Baniulio. Buvau šokiruota, kad kunigas pas jį Mišių už mirusius artimuosius atėjusiems užpirkti žmonėms skleidžia kalbas, kad esu nesąžininga ir galiu juos apgauti“, – piktinosi daug metų laidojimo verslu užsiimanti pašnekovė.

I.Skorupskienė svarsto, kad  neatsitiktinai Šv. Petro ir Povilo bažnyčia savo šarvojimo sales nuomoja bendrovei „Liūdinta“.

Verslininkė sakė dėl J.Baniulo elgesio ketinanti kreiptis į Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką.

Klebonas J.Baniulis  „Sekundei“ tvirtino esąs labai nustebintas jam mestais kaltinimais.

„Aš girdėjau nelabai gerų atsiliepimų apie „Paskutinįjį sudiev“, tačiau tikrai niekam nesakiau, kad tai nesąžininga firma, ar, gink Dieve, raginau nesirinkti jos paslaugų. Žmonės patys vieni per kitus susirenka informaciją apie laidojimo bendroves ir patys sprendžia, į kurią jiems kreiptis“, – kalbėjo klebonas.

Abiem prireikė raminamųjų

I.Skorupskienė pasakojo, kad šią savaitę į ją kreipėsi Smilgių seniūnijos gyventoja Birutė M. Moteris pageidavo padėti išlydėti į paskutinę kelionę jos vyro 39 metų staiga mirusį brolį. Sutarusi su verslininke dėl paslaugų, klientė jai pasiguodė, kad vietinis kunigas labai užimtas ir sunku jo priprašyti palydėti velionį į kapines.

I.Skorupskienė Birutei M. rekomendavo kreiptis į Kristaus Karaliaus katedros dvasininkus. Ji motyvavo, kad ten dirbantys kunigai labai malonūs ir geranoriški. Tačiau klientė supainiojo maldos namus ir nukulniavo į Šv. Petro ir Povilo bažnyčią pas kleboną P.Baniulį.

Pasak verslininkės, netrukus moteris pas ją grįžo susijaudinusi. Birutė M. papasakojo, kad klebonas, sužinojęs, jog velionio laidojimo reikalais rūpinasi „Paskutinysis sudiev“, pasiteiravo, ar ji nebijanti.

Moteris esą kunigo paklausė, ko turinti bijoti. Šis atsakęs, kad ten dirba nesąžiningi žmonės.

„Tai išgirdusi netekau žado. Man tapo aišku, kodėl pastaruoju metu taip sumažėjo klientų. Pasirodo, prie to prisideda ir kunigas“, – tikino I.Skorupskienė.

Verslininkė sakė, kad tuo metu ji su kliente buvo taip susijaudinusios, kad abiem teko griebtis raminamųjų vaistų.

Kiek apsiraminusi Birutė M. grįžo pas P.Baniulį ir atsiėmė paliktą auką. Dėl giminaičio palydėjo į kapines ir Mišių nuėjo tartis į Kristaus Karaliaus katedrą. Moteris neatsisakė I.Skorupskienės laidojimo bendrovės paslaugų.

„Kunigas padarė nuodėmę – apšmeižė žmogų. Dvasininkams nedera taip kalbėti“, – kodėl atsiėmė auką, paaiškino „Sekundės“ kalbinta moteris. 

Paklausta, ar iš tiesų klebonas tiesiai šviesiai rėžė, kad I.Skorupskienė – nesąžininga verslininkė ir gali apgauti, Birutė M. patikslino, kad ne visai taip. Pasak jos, P.Baniulis jos pasiteiravęs, kokiai bendrovei patikėjo rūpintis velionio šarvojimu ir laidojimu. Ji atsakiusi, kad „Paskutiniajam sudiev“. Tuomet kunigas replikavęs, kad su šia bendrove yra nutikę visokių negerų dalykų, ir pasiteiravęs, ar ji nebijanti.

„Įsivaizduokite, kaip turėjau jaustis. Velionis guli pašarvotas, rytoj laidotuvės, o kunigas tokius dalykus kalba“, – teigė Birutė M.

Moteris neslėpė: jai labai nepatikę, kad klebonas daug klausinėjo, kodėl nesikreipusi į vietinį kleboną, apskritai labai domėjosi apie velionio gyvenimą.

„P.Baniuliui paaiškinau, kad vietinis klebonas labai užimtas, jo sunku prisiprašyti. Mums jokio skirtumo, koks kunigas palydės mirusįjį amžinojo poilsio“, – „Sekundei“ pasakojo moteris.
Birutė M. patikino, kad Kristaus Karaliaus katedros dvasininkai, į kuriuos vėliau kreipėsi, jos taip nekamantinėję.

Klebonui rašė laišką

I.Skorupskienė tvirtino, kad  ir praėjus kelioms dienoms po nemalonios žinios nerandanti sau vietos.

„Man skaudu, kad dvasininkas taip kalba. Niekada nieko neapgavau, visada dirbau sąžiningai. Jeigu matau, kad žmonės neturi pinigų, vis tiek stengiuosi padėti, nors žinau, kad man iš to pelno nebus. Maža to, kad konkurentai vieni kitus žmonėms šmeižia, ekonominę policiją užsiundo, o čia dar kunigas nežinia kokiais sumetimais antireklamą daro. Tai ko stebėtis, kad klientų mažėja?“ – piktinosi verslininkė.

I.Skorupskienė sakė su Šv. Petro ir Povilo bažnyčios dvasininkais daug metų puikiai sutarusi. Anksčiau dirbusieji jos vadovai netgi jai žadėję išnuomoti bažnyčioje salę velioniams šarvoti.

Tačiau viskas pasikeitę, kai prieš aštuonerius metus bažnyčios klebonu buvo paskirtas P.Baniulis.  Jis esą pasiskubino bažnyčiai priklausančias sales išnuomoti „Liūdintai“.
Tik kojas apšilti spėjusiam klebonui verslininkė parašė laišką – paklausė, ką jis prieš ją turintis. Tada P.Baniulis pas ją apsilankęs ir patikinęs, kad viskas gerai.

Verslininkė sakė pažįstamiems dvasininkams pasiguodusi, kad klebonas negražiai apie ją atsiliepia žmonėms. Šie jai patarę kreiptis į vyskupą Joną Kaunecką.  „Paskutiniojo sudiev“ savininkė svarsto tai padaryti, bet dvejoja, ar vyskupas išbars kleboną.

„Girdėjau, kad juodu geri draugai“, – tvirtino I.Skorupskienė.

Klebonas nesijaučia nusidėjęs

Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas P.Baniulis patikino, kad niekada nešmeižė ir nešmeižia I.Skorupskienės ir kitaip jai nekenkia. Klebonas sakė, kad Birutės M. apie pasirinktą laidojimo paslaugų bendrovę pasiteiravo nieko blogo negalvodamas. Išgirdęs apie „Paskutinįjį sudiev“, paklausęs, ar moteris patenkinta paslaugomis.

„Buvau girdėjęs nusiskundimų, todėl ir pasiteiravau. Nesakiau, kad jie nesąžiningi. Tuo verslu aš neužsiimu ir man jokio skirtumo, į kurią laidojimo paslaugų bendrovę žmonės kreipiasi“, – sakė kunigas.

P.Baniulis neigė, kad bažnyčiai priklausančias sales jis išnuomojo „Liūdintai“. Pasak klebono, ši firma nuomojosi sales dar prieš jam ateinant klebonauti.

Dvasininkui nieko keisto, kad Birutė M. atsisakė jo paslaugų ir atsiėmė auką. „Moteris iškart norėjo kreiptis į katedrą tik, matyt, sumaišė adresus. Žmogus laisvas rinktis“, – kalbėjo jis.

P.Baniulis sakė nesuprantąs, kodėl verslininkė I.Skorupskienė įsižeidė.

Panevėžio vyskupas J.Kauneckas vakar „Sekundei“ sakė, kad I.Skorupskienė į jį nesikreipė, jis nieko nežinąs apie klebonui metamus kaltinimus šmeižtu ir negalįs komentuoti.

Pasak vyskupo, apskritai iki šiol laidojimo verslu užsiimantys verslininkai į jį nesikreipė su skundais, kad dvasininkai kaip nors kišasi ar trukdo jų verslui.

Su dvasininkais gyvena gražiuoju

Nors dvasininkai teigia neturintys įtakos laidojimo paslaugų verslui, jame besisukantys verslininkai žino, kaip svarbu gerai sutarti su bažnyčia. Jie nekalba viešai apie tai, kiek dvasininkų prielankumas ar neprielankumas lemia verslo sėkmę, bet leidžia suprasti, kad draugiški ryšiai vienaip ar kitaip naudingi.

„Liūdintos“ savininkas Darius Šeškas patvirtino, kad daug metų nuomoja dvi šarvojimo sales, priklausančias Šv. Petro ir Povilo bažnyčiai. Verslininkas sakė gerai sutaręs su amžiną atilsį bažnyčios klebonu Jonu Juodeliu, finansiškai rėmęs bažnyčią.

„Stengiuosi gerai sutarti ir su dvasininkais, ir su klientais, ir su konkurentais, ir apskritai su visais žmonėmis. Kai pats esi geranoriškas, ir iš kitų to paties sulauki“, – sakė jis.
Laidojimo paslaugų bendrovės „Grauduva“ ilgametė direktorė Angelė Kirklienė taip pat tikino gražiai sugyvenanti su kunigais, tačiau nepanoro aiškinti, ar iš to bendrovė turinti materialinės naudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių