Vengrija 2015 metais žada prisidėti prie Baltijos šalių oro policijos

Vengrija 2015 metais žada prisidėti prie Baltijos šalyse vykdomos NATO oro policijos misijos, trečiadienį pranešė Lietuvoje viešintis Vengrijos gynybos ministras.

„Vengrija didžiuojasi ir yra laiminga dėl galimybės nuo 2015 metų dalyvauti Baltijos šalių oro policijos misijoje“, - žurnalistams sakė Csaba Hende (Čaba Hendė).

Šį žingsnį pasveikinęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nuo 2004 metų NATO šalių vykdomą patruliavimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje pavadino „vienu ryškiausių sąjungininkų solidarumo pavyzdžių“.

Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių, todėl greitojo reagavimo oro pajėgų funkcijas vykdo kitų NATO valstybių kariai. Misijoje bent po kelis mėnesius jau yra tarnavusios 14 Aljanso šalių pajėgos.

C.Hendė taip pat pranešė, kad Vengrija dalyvaus „Steadfast Jazz“ (Tvirtas Džiazas) pratybose Lenkijoje ir Baltijos valstybėse, kurios vyks šį rudenį. Jose bus naudojamas NATO 5-ojo straipsnio operacijų - kolektyvinės gynybos - scenarijus.

Gynybos srities specialistai didelę reikšmę teikia faktui, kad atsako į agresiją praktikavimosi operacija vyks tikrovėje, o ne žemėlapyje arčiausiai prie Rusijos esančiame Aljanso regione. Kai kurie apžvalgininkai tai vadina atsaku į plataus masto Rusijos pratybas, vykusias 2009 metais, kurioje imituotas Baltijos šalių užpuolimas.

„Penktojo straipsnio misijas ir pasirengimą joms laikome labai svarbiomis. Manome, kad tai yra NATO esmė“, - kalbėjo Vengrijos ministras.

Šių pratybų svarbą išskyrė ir J.Olekas. Pasak jo, tokie renginiai būtini regione.

„Su Vengrijos ministru aptarėme ir poreikį siekti reguliarių didelio mąsto pratybų, kurios kartas nuo karto vyktų ir mūsų regione ir kurios yra būtinos siekiant išlaikyti sąjungininkų sąveikumą bei pasirengimą galimiems nenumatytiems atvejams“, - sakė J.Olekas.

Ministras taip pat vylėsi, kad ateityje Vengrija prisijungs prie Vilniuje veikiančio NATO energetinio saugumo centro veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių