Vėl stringa Darbo partijos bylos nagrinėjimas teisme

Darbo partijos (DP) bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas posėdyje pirmadienį ketino pradėti liudytojų apklausą, tačiau vos pradėjus posėdį paaiškėjo, kad jį vėl reikės atidėti ir kitas svarstymas vyks tik kitų metų sausio pabaigoje.

Į teismo posėdį atvyko visi kviesti penki liudytojai, tačiau paaiškėjo, kad į posėdį neatvyko Vytauto Gapšio gynėjas advokatas Virgilijus Kaupas. Jis raštu savo klientui pranešė, kad nutraukia 2008-ųjų balandžio 28 dieną sudarytą teisinių paslaugų sutartį.
Vilniaus apygardos teismas yra nustatęs DP bylos nagrinėjimo grafiką.

Teisėjai nusprendė, kad bylos nagrinėjimas nuolat vyks pirmadieniais ir penktadieniais iki liepos mėnesio.

Ši baudžiamoji byla teisme guli jau pusketvirtų metų ir per tą laiką pavyko tik paskelbti kaltinamąjį aktą bei pasiteirauti kaltinamųjų pozicijos dėl jiems pareikštų kaltinimų.

Esant tokiai situacijai Vilniaus apygardos teismas kreipėsi į Nacionalinę teismų administraciją, kad ši kitus teismus informuotų, kad tomis dienomis, kai nagrinėjama Darbo partijos byla, nebūtų skiriami posėdžiai kitose bylose, kuriose dalyvauja DP byloje dalyvaujantys advokatai.

Tokį sprendimą advokatas V.Kaupas įvertino kaip nepriimtinai sureikšmintą ir siekį skubotai išnagrinėti bylą. Jis pareiškė negalįs tinkamai ginti V.Gapšio teisme. Pasak jo, nepaisant Nacionalinės teismų administracijos nurodymo, kiti teismai yra paskyrę bylas, kurios vyks tuo pat metu, kaip ir DP.

Bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė- Zalieckienė pareiškė, kad advokato pareiškimas dėl skubotumo yra visiškai nepagrįstas ir neatitinka tiesos.
„Ta byla ketvirti metai nagrinėjama, (...) yra Teisėjų tarybos nutarimas dėl sudėtingų bylų posėdžių skyrimo“, - sakė teisėja.

Teisėjai leido V.Gapšiui susirasti kitą gynėją ir tam nustatė dviejų savaičių terminą. Naujas gynėjas su byla turės susipažinti per mėnesį.

Valstybės kaltintojas, prokuroras Saulius Verseckas pasiūlė surasti kaltinamajam valstybės skirtą gynėją, kad būtų užtikrintas procesas.
Atidėdama posėdį kitų metų sausio 30 dienai, teisėja apgailestavo, kad negalėjo jų apklausti.

Jeigu toliau byloje kils problemų su gynėjais ir jie negalės dalyvauti posėdžiuose, teismas kaltinamiesiems gali skirti valstybės apmokamus advokatus.
Į posėdį atvykę liudytojai BNS nenorėjo pasakyti, dėl ko buvo pakviesti liudyti į DP bylą.
''Nieko dabar nekomentuosim, viską pasakysim teisme", - teigė viena liudytojų.

Vilniaus apygardos teismas anksčiau norėjo pradėti kaltinamųjų DP byloje apklausą, tačiau kaltinamiesiems pareiškus, kad parodymus duos tik po liudytojų apklausų, nuspręsta pirmiausia apklausti liudytojus.

Kolegija nusprendė pirmuoju apklausti DP lyderį, europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, paskui apklausti Vitaliją Vonžutaitę, Seimo narį V.Gapšį, po jo - Mariną Liutkevičienę ir galiausiai Darbo partijos, kaip juridinio asmens atstovą.

Tačiau V.Uspaskichas pareiškė, kad parodymus duos, kai bus apklausti liudytojai, tokią poziciją išreiškė ir kiti kaltinamieji.
Esant tokiai situacijai, teismas paskelbė pertrauką ir į posėdį pakvietė penkis liudytojus.

Prokuroras S.Verseckas teigia, kad 2004-2006 metais DP partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. litų išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais. Pamečiui skaičiuojant, anot teisėsaugininko, 2004-aisiais nebuvo fiksuota apie 13 mln. litų pajamų ir apie 13 mln. litų išlaidų, 2005-aisiais - apie 7,6 mln. litų pajamų ir apie 6,9 mln. litų išlaidų, 2006-aisiais - apie 4,4 mln. litų pajamų ir apie 3,7 mln. litų išlaidų.

S.Versecko teigimu, V.Uspaskichas 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai V.Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V. Vonžutaitė  pavedė Nijolei Steponavičienei, kuri, kaip žiniasklaidoje skelbta, pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Šioji su DP nebuvo susijusi darbo santykiais. S.Verseckas taip pat tvirtino, kad DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai M.Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

Anot prokuroro, oficialiuose dokumentuose neįrašytos lėšos buvo skirtos neoficialiems darbo užmokesčiams, pačiam DP lyderiui, įvairiems renginiams finansuoti, iš bendrovės „Teo“ gautoms sąskaitoms apmokėti, filialams, reklaminiams straipsniams, dalyvauti rinkimuose, politikos konsultantui samdyti.

DP byla vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis ir V. Vonžutaitės  gynėjas Arūnas Petrauskas. Posėdžiai taip pat atidėti dėl V. Vonžutaitės  nėštumo, vėliau - dėl jos auginamo vaiko ir sveikatos problemų.

Moteriai skirta psichiatrinė ekspertizė, tačiau jos rezultatų dar nėra.
Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

„Darbiečių“ lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju ilgiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.
Senatis DP byloje sueis 2014-aisiais.

Gruodžio 1 dieną Europos Parlamentas (EP) nusprendė negrąžinti teisinės neliečiamybės finansiniais nusikaltimais kaltinamam Darbo partijos vadovui V. Uspaskichui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valius

Valius portretas
Senai laikas sukurti teisinį mechanizmą, kaip neleisti pasinaudoti senaties terminu, vilkinant teismą. Arba nustatyti kad senaties laikas neauga dėl teismo posėdžių atidėliojimo, arba skirti pavaduojantį valdišką advokatą, jeigu teisiamasis laiku nesusiranda savojo.

Makaronas

Makaronas portretas
Na ir ką sakiau išlis sausi iš vandens. Na kainuos keletas milijonu teisejams ir advokatams bet kiek dar liks. Temidė mėgsta turtuolius. Vargšus tai sodina, nes iš jų nieko negausi.

Zigmas

Zigmas portretas
Jo, visi mato, visi žino, kad teismo \marudinimas naudingas žulikams, bet tos tvarkos nekeičia,---tai reiškia, kad turingiems žulikams ( ir teisėjams) tai NAUDINGA.....tad kam keisti okią tvarką.........
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių