Valstybinių pensijų ir rentų siūloma neskirti turtingiesiems

Vyriausybė siūlo nemokėti valstybinių pensijų ir rentų dideles pajamas gaunantiems asmenims. Ministrų kabinetas siūlo Seimui keisti išmokų mokėjimo tvarką ir sieti jas su visomis asmens gaunamomis pajamomis.

Tam Vyriausybė pritarė trečiadienį.

"Šiandien Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo teikia išvadas dėl Seime svarstomų projektų, kurie reglamentuoja valstybinių pensijų ir rentų skyrimo ir mokėjimo tvarką. Ji pasiūlė keisti teisinį reguliavimą tobulinant šią tvarką taip, kad turėtų įtaką rentų ir valstybinių pensijų mokėjimui ne tik draudžiamosios pajamos, kaip yra dabar, o visos gaunamos pajamos", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

"Rentos skyrimas ir mokėjimas pagal įstatymu įtvirtintas tvarkas ir sąlygas yra šiek tiek skirtingi dalykai - net jeigu būtų paskirta renta, (...) einamųjų metų pajamos lems kitais metais gaunamą rentą arba kitą valstybės išmoką", - Vyriausybės siūlymą aiškino D.Jankauskas.

Šie Vyriausybės pasiūlymai viešojoje erdvėje paprastai aptariami kartu su velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko žmonos verslininkės Kristinos Brazauskienės prašymu jau skirti rentą. Rentos K.Brazauskienei skyrimo klausimą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pasak D.Jankausko, teiks Vyriausybei šią arba kitą savaitę.

"Vyriausybė šiandien aiškiai savo poziciją išdėstė, kaip mes manome, kaip turėtų būti pertvarkoma rentų skyrimo politika, o ar mūsų tokių principų įgyvendinimas liečia jau anksčiau patiektus konkrečius prašymus, galbūt tai svarstysime šiek tiek vėliau, pasitardami ir su teisininkais", - teigė premjeras Andrius Kubilius.

D.Jankauskas pabrėžė atskiriąs K.Brazauskienės rentą ir trečiadienį patvirtintą projektą.

"Konkrečios rentos mokėjimo klausimą aš atskirčiau nuo to, ko yra siekiama šiandien priimtu Vyriausybės nutarimu. O siekiama didesnio socialinio teisingumo - kad iš tikrųjų valstybė, prisiėmusi sau įsipareigojimus skiriant valstybinę pensiją ar rentą, iš tikrųjų ją mokėtų tiems asmenims, kuriems ji reikalinga kaip valstybės pagalba (...) Tikrai nėra socialiai teisinga, jeigu milijoninius turtus turintys žmonės pakankamai sudėtingose sąlygose gyvenant didelei daliai valstybės piliečių vis tik beatodairiškai pretenduotų į rentas ir valstybės išmokas", - sakė D.Jankauskas.

Siūloma, kad valstybinių pensijų ir rentų skyrimas priklausytų nuo asmens gaunamų pajamų.

Jei Seimas pritartų, būtų nustatytos minimalios ir maksimalios pajamų ribos, nuo kurių priklausytų tokių pensijų ir rentų dydis.

Pavyzdžiui, jei valstybės pensijos ar rentos gavėjai, įskaitant Nepriklausomybės akto signatarus, mokslininkus, buvusius sportininkus, artistus ar kitus kūrybinius darbuotojus, gauna minimalią mėnesio algą (800 litų), jie gautų visą valstybės pensiją arba rentą. Jei jų pajamos didesnės, būtų taikomas tam tikras koeficientas, o pasiekus nustatytas "lubas", išmokos iš viso nebūtų mokamos. Minimalias pajamas, kurios neturėtų įtakos išmokų skyrimui, ir "lubas", kurios D.Jankausko teigimu, galėtų siekti 8000 litų, nustatys Seimas.


Šiame straipsnyje: Kristina Brazauskienėrenta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių