Valstybės saugoma dešimtkamienė liepa skendi šiukšlėse

Panorusi aplankyti įspūdingą gamtos paminklą - dešimtkamienę liepą, esančią Antakalnio kaime (Kaišiadorių raj.), kaišiadoriškė G. D. turėjo gerokai nusivilti ir nustebti: niekas iš Antakalnio kaimo gyventojų, paklaustų, kur auga valstybės saugomas ir puoselėjamas gamtos paminklas, ne tik negalėjo nurodyti kelio prie liepos, bet  ir tvirtino nieko nežinantys apie tokią vertybę jų kaime.

Kai po nemažų pastangų ir atkaklumo moteriai pavyko Antakalnyje surasti  dešimtkamienę liepą, augančią pačiame kaimo centre, už buvusios kaimo salės, dabar - bendruomenės pastato, visą „atradimo“ džiaugsmą  pakeitė nusivylimas. Įspūdingoji liepa skendėjo šiukšlyne, be jokių nuorodų, jog  ji yra gamtos paminklas, saugomas valstybės. Šalia medžio mėtėsi sulaužyta lentelė su nuoroda, jog dešimtkamienė liepa - gamtos paminklas, medžių šakos ir kitos atliekos.

„Kodėl taip nesirūpinama gamtos paminklu? Ką veikia kaimo bendruomenė? - sunerimusi klausė į redakciją užsukusi kaišiadoriškė. - Dešimtkamiene liepa bent jau kaimo bendruomenė turėtų didžiuotis ir pasistengti, kad  jos neužgožtų šiukšlynai. Juk būtų galima prie liepos  sutvarkyti aplinką, netgi  pastatyti suoliukus“.

Savivaldybės ekologas Vidmantas Malinauskas sakė, jog dešimtkamienė liepa stovi privačioje žemėje, prie kurios esanti įrengta graži lentelė su nuoroda, jog liepa - gamtos paminklas. Išgirdęs, kad lentelė sulaužyta, V. Malinauskas apgailestavo, kad Antakalnio bendruomenė nesirūpinanti savo unikaliu medžiu. Pasak V. Malinausko, su žemės savininku, deja, gyvenančiu ne Antakalnyje, jis buvo susitaręs, kad šis pasirūpinsiąs  medžiu. Tačiau argi tai įmanoma, jei atsiranda tokių, kurie viską niokoja, laužo?

„Nuvažiuosiu, viską apžiūrėsiu“, - sakė V. Malinauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių