Valstybės klerkai gelbsti „Akropoliui“ laimėti 20 mln. litų vertės bylą

Vilniaus apskrities viršininko administracijos likvidatorius Gintaras Sodeika padarė viską, kad skundas prieš "Akropolį" skandalingoje sklypo byloje teismo nepasiekų.

Vilniaus apskrities viršininko administracija birželio 30 d. jau buvo parengusi skundą dėl teismo sprendimo, kuriuo bendrovei "Akropolis" leista už anksčiau įsigytą sklypą mokėti perpus mažesnę kainą. Tačiau G.Sodeika apeliacinį skundą delsė pasirašyti iki paskutinės minutės. Galiausiai administracijos Teisės departamento Juridinio poskyrio vedėja Zita Malova nusprendė skundą teismui pristatyti pati. Tada G.Sodeika pasistengė atgaline data panaikinti juristės įgaliojimus.

"Buvo pasirašytas įsakymas panaikinti visų jūristų bei mano įgaliojimus nuo birželio 29 d. Tas įsakymas buvo perduotas Vilniaus apygardos teismui dėl to, kad apeliacinis skundas nebūtų priimtas: kad teismas suabejojų įgalinimais ir tuo, ar turėjau teisę pateikti apeliacinį skundą", - LNK žinioms kalbėjo Z.Malova.

Moteris įsitikinusi, kad G.Sodeikos poelgios yra neteisėtas.

"Mūsų visų teisininkų įgaliojimuose buvo parašyta, kad jie nustoja galios liepos 1 dieną - panaikinus Vilniaus apskrities viršininko administraciją. Todėl tarsi nebuvo pagrindo tuos įgaliojimus naikinti anksčiau laiko. Be to, tie įgaliojimai panaikinti dar ir atgaline data", - aiškino Z.Malova.

Su G.Sodeika susisiekti ir sužinoti, kodėl apskrities juristų įgaliojimus panaikino atgaline tada, LNK žinioms nepavyko.

Nuo liepos 1-os dienos panaikinus Vilniaus apskrities viršininko administraciją, "Akropolio" sklypo bylą savo žinion turėtų perimti Nacionalinė žemės tarnyba. Maksimalus terminas, iki kurio galima skųsti teismo sprendimą, yra liepos 15 d.

"Skundas yra ruošiamas ir iki liepos 15-os dienos tikrai teismui bus pateiktas", - užtikrino Nacionalinės žemės tarnybos direktorius Kazys Maksvytis.

Apeliaciniam skundui užkirsti kelią į teismą bandyta ir anksčiau. Likus dienai iki apskundimo jis buvo paslaptingai dingęs. Vėliau Apskrities viršininko pavaduotojas G.Sodeika atsisakė skundą pasirašyti, nes esą jis per silpnas.

Birželio viduryje teismas nusprendė, kad "Akropolis" valstybei neprivalo sumokėti pusės suderėtos kainos - maždaug 21 mln. litų už įsigytą sklypą prie Vingio parko Vilniuje.

Už valstybinę žemę "Akropolis" iš viso sumokėjo 19,371 mln. lito. O sklypo kainą sumažinti perpus reikalavo dėl smarkiai pasikeitusių ekonominių aplinkybių.

Vilniaus apygardos teismo sprendimu, valstybinės žemės kaina sumažinta nuo 40,478 iki maždaug 20,25 mln. litų. Anot sprendimą priėmusios teisėjos Ritos Kisielienės, "valstybė negali įgauti nesąžiningo pranašumo kitos šalies atžvilgiu", o bylos medžiagoje esą matyti, kad "Akropolio" ieškinys buvo pagrįstas.

 


Šiame straipsnyje: Akropolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių