Valdžia užsimojo riboti informaciją apie viešuosius pirkimus

Seimas kitą savaitę imsis viso paketo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų. Šiose pataisose atsirado siūlymai nebeviešinti dalies pirkimų informacijos, rašo portalas DELFI.lt.

Šie pakeitimai – ne staiga sumanytas centro-kairės Vyriausybės planas. Įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma apriboti viešųjų pirkimų viešumą, rengti pradėjo konservatorius, buvęs ūkio ministras Rimantas Žylius. Jis teigia siūlantis mažinti biurokratinę naštą ir eliminuoti nepasiteisinusias prievoles.

O laikinasis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius teigia, jog įstatymo pataisos gali pakenkti viešųjų pirkimų skaidrumui ir sudaryti sąlygas piktnaudžiavimui.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, valstybinės įstaigos ir kitos perkančiosios organizacijos „iš anksto skelbia pirkimų, išskyrus mažos vertės pirkimus, techninių specifikacijų projektus“. O įstatymo pataisos, kurių antradienį imsis Seimas, šių dokumentų viešinimą verčia ne taisykle, o išimtimi.

R. Žyliaus pateiktame įstatymo projekte siekiama, kad specifikacijas būtų privalu iš anksto skelbti tik „didelės apimties ir svarbos“ pirkimams. Čia pat paaiškinama, kas yra „didelė apimtis ir svarba“.

„Didelės apimties ir svarbos pirkimu laikomas toks pirkimas, kurio vertė yra didesnė už tarptautinio pirkimo vertės ribas arba kai pirkimas yra suskirstytas į dalis, kurių kiekvienai numatoma sudaryti atskirą pirkimo sutartį, o pirkimo dalies vertė be pridėtinės vertės mokesčio perkant paslaugas ar panašias prekes yra didesnė kaip 276 224 Lt (80 000 EUR), perkant darbus – 3 452 800 Lt (1 000 000 EUR), arba kuris atitinka bent vieną iš šių sąlygų: pirkimo objektas yra paslaugos ar darbai, kuriems sudaroma valdžios ir privataus subjekto partnerystės sutartis, arba pirkimą atlieka centrinė perkančioji organizacija, arba pirkimo sutartis sudaroma ilgiau kaip 3 metams“, - rašoma įstatymo pataisose.

Dabar galiojančios tarptautinių pirkimų vertės ribos – nuo 431,6 tūkst. iki 666,39 tūkst. Lt prekėms ir paslaugoms ir beveik 16,73 mln. Lt darbams. Paprastai tariant, pritarus įstatymo pataisoms, pirkimo reikalavimų, pavyzdžiui, statybos darbams už 16 mln. Lt prieš konkursą skelbti nereikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kam, mums, mirtingiems viską žinoti?

runkeliams

runkeliams  portretas
norejot komunistu ir kitu atmatu vyriausybeje, turit, tai dabar ziaukciokit

as

as  portretas
nematau skirtumo ..ar skelbia ar ne..laimetojai paprastai zinomi is angsto...,daznai laimetojai zino is angsto,kad vyks tokie viesieji pirkimai,pasiruosia jiems..,dar ir pritaiko pagal juos..,na nebent gali laimet ir kiti..galimai atkata didesni atnese..taip ,kad niekas cia siuose klausimuose nesikeis...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių