Valdininko alga – gaidžio ašaros?

Ar iš tiesų Vilniaus mero alga - tik trupiniai? O kiek prie atlyginimo per mėnesį prisideda vicemeras? Ar solidūs priedai mokami ir eiliniams valdininkams? Nuo kito mėnesio į tokius smalsautojų klausimus bus viešai atsakyta, rašo „Vilniaus diena".

Gyvena iš solidžių priedų

Eilinė miesto savivaldybės tarnautoja, kasdien nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro vargstanti prie dokumentais nukrauto stalo, per mėnesį uždirba apie 1,5 tūkst. litų. Oficialiai. Už tokį atlyginimą 10 metų išdirbti vienoje vietoje gali tik labai pasiaukojęs žmogus. Tačiau retas kuris tarnautojas yra taip pasišventęs savo darbui. Kaip „Vilniaus dienai" prasitarė vienas iš savivaldybės darbuotojų, iš tokio atlygio pragyventi būtų sunku, jeigu prie algos kas mėnesį nepridėtų 60 proc. dydžio priedo. Vadinasi, minėtos moters alga siekia 2,4 tūkst. litų. „Už tokius pinigus gyventi jau galima. Ir čia, savivaldybėje, tokių atvejų - ne du ir ne trys", - tikino redakcijai žinomas valdininkas.

Mero alga - paslaptis?

Vakar Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė Seimo priimtas teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų įstatymo pataisas. Pagal jas, nuo penktadienio, rugpjūčio 1-osios, kiekvienas pilietis galės sužinoti apie valstybės kontroliuojamų institucijų ir įstaigų darbuotojų darbo užmokestį. Atmesti jų prašymų įstaigos neturės teisės.

Nelaukdamas penktadienio dienraštis nusprendė patikrinti, ar Vilniaus savivaldybės tarnautojai noriai su visuomene dalijasi informacija apie algas, gaunamas iš mokesčių mokėtojų surinktų pinigų. Pirmas skambutis - savivaldybės buhalterija, kurios darbuotojos geriau nei kas kitas žino sostinės valdininkų tikrąjį mėnesinį uždarbį.

Savivaldybės Darbo užmokesčio skyriaus laikinoji vadovė Jolita Šapokaitė, išgirdusi klausimą apie Vilniaus merui per mėnesį išmokamą algą, maloniai pasiūlė jį peradresuoti savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybai. Kodėl darbuotojai neleidžiama prabilti apie valstybės tarnautojų darbo užmokestį, ji neatsakė.

Ne paslaptis, kad eiliniams tarnautojams draudžiama viešinti bet kokią su įstaiga susijusią informaciją. Šia teisę savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu teturi departamentų direktoriai, ryšių su visuomene specialistai ir, be abejonės, patys savivaldybės vadovai.

Vadovai stebino atvirumu

Oficialią informaciją apie gaunamas valdininkų pajamas galima sužinoti savivaldybės internetinėje svetainėje. Pavyzdžiui, Vilniaus mero atlyginimas su priedais ir priemokomis per mėnesį negali viršyti 5,9 tūkst. litų, vicemerų - 4,7 tūkst. litų, o štai administracijos direktoriaus - net 6,9 tūkst. litų.

Ar normalu uždirbti tūkstančiu litų daugiau nei meras? Vilniaus savivaldybės administracijai vadovaujantis Gintautas Paluckas kukliai tarstelėjo, esą tokias sumas nustatė pati Vilniaus miesto taryba. Tačiau paskubėjo pridurti, kad šalia algos papildomų pajamų nė vienas vadovų: nei meras, nei vicemerai, nei jis pats, negauna. Tai draudžia tas pats tarybos sprendimas. Nebent galima pasinaudoti reprezentacijai skirtomis išlaidomis, kurių suma per mėnesį neviršija tūkstančio litų.

G.Paluckas pabrėžė, kad jam per mėnesį mokamos daugiau nei 6 tūkst. litų algos visiškai pakanka. Kuklesniu, virš 5 tūkst. litų atlygiu nesiskundė ir meras Juozas Imbrasas. Tiesa, jis pripažino, kad rastų kur panaudoti ir stambesnę pinigų sumą, tačiau neketina prašyti tarybos pakelti algą.

„Vilniaus merui keliami reikalavimai, manau, yra didesni, nei mažesnių miestų merams. Ir atsakomybė didesnė. Ir alga turėtų būti atitinkama. Bet man ir taip gerai. Reprezentacijai skirtų lėšų taip pat beveik nenaudoju. Nebent pora šimtų litų per mėnesį, už pietus miesto svečiams", - atviravo J.Imbrasas.

Maža alga - tik pasakos

Informacijos apie aukščiausiems savivaldybės pareigūnams išmokėtus priedus rasti nepavyko. Tuo tarpu apie žemesnio rango valdininkams skiriamas priemokas duomenų apstu.

Štai mero patarėjai Annai Tatarnikovai šalia oficialios 2,7 tūkst. litų algos kas mėnesį išmokamas ir solidus 60 proc. priedas. Vadinasi, moteris per mėnesį gauna virš 4 tūkst. litų. Praėjusį gruodį į valstybės tarnybą priimtam Kaziui Zulonui, vadovaujančiam Turto departamentui, šalia 3,3 tūkst. litų algos paskirtas mėnesinis 500 litų priedas už darbo stažą. Be to, valdininkas gali gauti papildomų pinigų už išdirbtus viršvalandžius.

Praėjusių metų balandį Tarybos sekretoriui Pauliui Paulioniui paskirta 2,5 tūkst. litų alga ir 60 proc. priedas už „įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą". Iš viso jam išmokama 4 tūkst. litų per mėnesį. Žemesnio rango valdininkai šalia 1,8-1,4 tūkst. litų algos per mėnesį gali gauti papildomą išmoką už stažą. Pradirbti 3 metai garantuoja papildomus 3 proc. Plius - vidutiniškai 25 proc. priedą už didesnį nei numatyta darbo krūvį. Bet ne visada.

„Valstybės tarnautojams priedai skiriami už įprastinį darbo krūvį viršijančias užduotis: dalyvavimą darbo grupėse, komisijose, kituose dariniuose, jeigu tai neįeina jį jų pareigas. Užduotys turi būti įformintos raštu. Reiškia, valdininkai priedus gauna ne kiekvieną mėnesį. Visi priedai negali viršyti 70 proc. mėnesinės algos", - nukirto G.Paluckas.

Laura Čyžiūtė, „Vilniaus diena".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių