Valdininkams teks deklaruoti ir televizorius

Naujosios privačių interesų deklaracijos akivaizdžiai parodys, kurie valstybės tarnautojai gyvena ne pagal pajamas.

Spalio pradžioje privačius interesus susiruošę deklaruoti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, jau pildys naujos formos deklaracijas. Šiuo metu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) baigia paskutinius šių deklaracijų rengimo ir derinimo darbus, rašo dienraštis „Lietuvos žinios".

„Vienas tikslų, kurių norima pasiekti keičiant deklaracijų turinį, - pradėti įgyvendinti gyvenimo pagal pajamas principą", - sakė VTEK primininkė Jolanta Petkevičienė.

Nuo rugpjūčio 18-osios įsigaliojusios Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisos numato ne vieną naujovę.

Pirmiausia gerokai išsiplėtė viešai savo privačius interesus deklaruojančių asmenų būrys. Anksčiau tai darydavo apie 3,5 tūkst. žmonių, dabar - apie 10 tūkstančių.

Nuo šiol viešai interesus privalės deklaruoti visi asmeninio politinio pasitikėjimo darbuotojai ir karjeros valstybės tarnautojai, vadovaujantys struktūriniams padaliniams.

Deklaruoti privačius interesus turės ir uždarųjų akcinių bendrovių bei akcinių bendrovių, kuriose valstybė ar savivaldybė turi daugiau kaip 50 proc. įstatinio kapitalo arba akcijų, vadovai.

Dabar valstybinėje tarnyboje dirba apie 100 tūkst. žmonių. Iki šiol viešai savo privačius interesus deklaravo 3,5 tūkst. asmenų, o nuo rugpjūčio vidurio tai privalo daryti maždaug 10 tūkst. darbuotojų.

Viena deklaracijų turinio naujovių - valstybės tarnautojai privalės informuoti apie savo ir sutuoktinio (sugyventinio, partnerio) per pastaruosius 12 kalendorinių mėnesių sudarytus visus sandorius - pirkimo, pardavimo, taip pat keliones ir kitką, jei sandorio vertė didesnė nei 20 MGL (1 MGL - 130 litų).

„Jei tarnautojas per metus uždirba 50 tūkst. litų, tačiau du kartus vyksta į Kubą, kur kelionė kainuoja 10 tūkst. litų, negana to, dar nusiperka 60 tūkst. litų vertės automobilį, kyla pagrįstas klausimas: iš ko jis gyvena, iš kur gavo tuos papildomus tūkstančius?" - kalbėjo VTEK vadovė.

Anksčiau valstybės tarnautojams nereikėjo deklaruoti artimų giminaičių ir šeimos narių dovanų. Dabar tai teks daryti, jei artimųjų dovanų vertė bus didesnė kaip 50 MGL. Iš kitų asmenų gautas dovanas reikės deklaruoti tuomet, kai jų vertė sieks 5 MGL.

Deklaracijų teikimo tvarka kol kas nesikeičia - VTEK jos siunčiamos paštu arba atnešamos. Anot VTEK vadovų, pereiti prie elektroninio deklaravimo galimybių kol kas nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių