Valdantieji: „Snoro“ komisija prieštarauja nacionaliniam saugumui

Seimo pirmininkė ir konservatorių frakcija paprašė kelių parlamento komitetų išnagrinėti opozicijos pasiūlymą sudaryti komisiją „Snoro“ bankrotui ištirti.

Parlamento vadovė Irena Degutienė ketvirtadienį parašė kreipimąsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK) bei Teisės ir teisėtvarkos komitetą.

Seimo pirmininkė prašo šių komitetų įvertinti opozicijos inicijuotos laikinosios komisijos „Snoro“ bankrotui ištirti „veiklos galimą poveikį Lietuvos bankinės sistemos stabilumui ir kartu Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

I.Degutienės rašte apeliuojama į šiomis dienomis žiniasklaidoje paviešintą advokato Ryčio Valūno nuomonę, kad Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvoje veikiančių komercinių bankų veiklos efektyvumo ir situacijos likviduojamoje akcinėje bendrovėje banko „Snoras“ išsiaiškinimo „veikla leistų Raimondo Baranausko ir Vladimiro Antonovo gynėjams įgyti papildomų argumentų, kad procesas Lietuvoje politizuotas ir buvę akcininkai neva persekiojami dėl politinių motyvų“.

Buvę „Snoro“ savininkai R.Baranauskas ir V.Antonovas, kuriuos Lietuva kaltina banko turto iššvaistymu, pabėgo į Didžiąją Britaniją, tačiau pastarosios teismai dabar sprendžia, ar jie turi būti išduoti Lietuvai.

I.Degutienė atkreipia dviejų Seimo komitetų dėmesį į dar vieną advokato R.Valūno pasakytą frazę: „Dėl šių priežasčių R.Baranausko ir V.Antonovo gynyba turėtų visas galimybes prašyti Vestminsterio magistratų teismo nepriimti sprendimo iki Seimo sudaryta komisija nepateiks išvadų“.

Seimo pirmininkė taip pat kreipėsi į Audito komitetą, prašydama inicijuoti parlamentinį tyrimą ir „atsakyti į visuomenei svarbius klausimus: banko „Snoras“ laikinojo ir bankroto administratorių atlyginimo už darbą ir jo dydžio pagrįstumas bei UAB „Ernst & Young Baltic“ pateiktos nepriklausomo auditoriaus išvados, patvirtinančios banko „Snoras“ 2010 metų finansinės padėties teisingumą, pagrįstumas“.

Valdančioji Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija taip pat kreipėsi į NSGK dėl opozicijos iniciatyvos sudaryti „Snoro“ tyrimo laikinąją komisiją. „Jaučiame pareigą atkreipti visų savo kolegų Seimo narių dėmesį į pagrįstą Lietuvos banko valdybos pirmininko poziciją, kad šio nutarimo priėmimas ir tyrimo komisijos sudarymas būtų žalingas Lietuvai, nes galėtų padėti banko „Snoras“ savininkams išvengti atsakomybės už galimai padarytas nusikalstamas veikas. Perspėjame, kad iniciatyva įsteigti parlamentinę komisiją kelia grėsmę Lietuvos bankinės sistemos stabilumui ir saugumui. Siūlome šio nutarimo projekto svarstymą išbraukti iš posėdžio darbotvarkės, jo nesvarstyti ir nepriimti, o iniciatyvą apsvarstyti Seimo NSGK“, - rašoma TS-LKD kreipimesi į Seimo narius.

Konservatorių iniciatyva ketvirtadienį Seimo posėdyje buvo balsuota, ar tądien svarstyti opozicijos pasiūlymą dėl laikinosios komisijos sudarymo. Dviejų balsų persvara šiam TS-LKD pasiūlymui buvo pritarta ir klausimas dėl „Snoro“ komisijos buvo perkeltas į kovo 10 dieną prasidedančios Seimo pavasario sesijos darbotvarkę.

Protestuodama prieš tokį valdančiosios koalicijos elgesį opozicija paliko Seimo posėdžių salę ir taip sužlugdė kvorumą.


Šiame straipsnyje: Snoraskomisija dėl Snoro

NAUJAUSI KOMENTARAI

savu

savu portretas
siknu saugumui o ne valstybes

nuomone

nuomone portretas
o koncervatoriu kisimasis i teismu darba ar nepriestarauja nac. saugumui??????

mano galva taip nereiktu kalbe

mano galva taip nereiktu kalbe portretas
Tai jei atvirai pradesim kalbet kad tai susije su nac. saugumu. Antonovas su chebrantu dar gaus politini prieglobsti... nes susidaro ispudis mana, kad seimo vade ivardijo tuos asabas kaip LR priesus... Mano galva Seimo pirmininke elgiasi nevisai atsakingai lepteldama apie nac. sauguma (kas už to besisleptu). Cia ne barsčiai su grietine...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių