Valdantieji iniciatyvą mažinti Seimo narių skaičių pavadino kvaila

Seimo valdantieji išjuokė ir populistiniais bei kvailais išvadino pasiūlymus rėžti perpus parlamentarų skaičių, tuo faktiškai palaidodami tokias iniciatyvas.

„Mes tokių dalykų rimtai nesvarstome. Manome, kad sumažinti Seimo narių nuo 141 iki 71 yra pernelyg drąsu. Tai nereikalinga, nes tuomet, ko gero, būtume su mažiausiu parlamentu Europoje“, - trečiadienį po tradicinių valdančiosios koalicijos pusryčių su premjeru Andriumi Kubiliumi portalui sakė didžiausios Seime Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pasak jo, konstitucinis pasiūlymas perpus mažinti Seimo narių skaičių nebuvo svarstytas koalicijos susitikime ir vargu ar kada nors bus apskritai svarstomas.

„Manome, kad turime normalų parlamentarų skaičių, maždaug atitinkantį rinkėjų proporcijas“, - teigė J.Razma.

Prieštaringai vertinamo Tvarkos ir teisingumo frakcijos nario Petro Gražulio iniciatyva Seime įregistruota Konstitucijos pataisa, kuria parlamentarų skaičius sumažinamas nuo 141 iki 71. Be to, siūloma visus juos rinkti ne pagal partijų kandidatų sąrašus, bet vienmandatėse apygardose.

Šią pataisą savo parašais parėmė 41 opozicijai priklausantis Seimo narys.

Tačiau norint Konstitucijos pataisą priimti, reikia, kad už tai du kartus balsuotų po 94 Seimo narius. Todėl be valdančiosios koalicijos sutikimo ji nebus priimta.

„Kai pamačiau tą P.Gražulio pasiūlymą, priėjau prie jo ir paklausiau, kodėl nepasiūlė apskritai į Seimą išrinkti tik vieną narį – tą patį P.Gražulį. Visi likusieji parlamentarai būtume jo padėjėjai“, - trečiadienį ryte po koalicijos pusryčių juokėsi kitos valdančiosios Jungtinės Liberalų ir centro bei Tautos prisikėlimo frakcijos seniūnas Algis Čaplikas. „Neverta net komentuoti tokių durniaus iniciatyvų“, - rėžė jis.

J.Razma sakė, kad, jo nuomone, pasiteisino Lietuvoje galiojanti mišri Seimo rinkimų sistema, kai pusė parlamentarų išrenkama pagal kandidatų sąrašus, o likusi pusė – vienmandatėse apygardose.

TS-LKD frakcijos seniūnas mano, kad P.Gražulio iniciatyva yra populistinė, siekiant pasirodyti prieš artėjančius savivaldos rinkimus. "Visuomet, kai tik artėja kokie nors rinkimai, yra prisimenama ta abejotina idėja dėl Seimo narių mažinimo. Manau, kad ir prieš 2012 metų Seimo rinkimus ji vėl atgims", - sakė J.Razma.  


Šiame straipsnyje: SeimasValdančioji koalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių