Valdantieji dūsauja dėl biudžeto, bet priversti jam pritarti

Valdančiosios koalicijos partneriai turi pastabų kitų metų biudžetui, tačiau linkę jam pritarti.

Trečiadienio rytą tradiciniuose valdančiųjų pusryčiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi daugiausiai kalbėta apie 2012 metų svarbiausią finansinį dokumentą. Jį trečiadienį ir galbūt likusiomis šios savaitės dienomis dar turėtų svarstyti ir patvirtinti Vyriausybė. Kitą pirmadienį biudžeto projektas turėtų keliauti į Seimą.

Valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vienas vadovų Vytautas Bogušis teigė, kad ir trečiadienio rytą koalicijos partneriams „dar nebuvo pateiktas visas kitų metų biudžeto pjūvis“. Kaip ir pirmadienį įvykusio Vyriausybės pasitarimo dalyviams pateikti tik kai kurie svarbiausieji kontroliniai skaičiai.

„Ministrai dar turi iki Vyriausybės posėdžio, kuriame bus svarstomas biudžetas, surasti, iš kur savo valdomose srityse „nupjauti“ 2 procentus išlaidų. Todėl tik vėliau,kai tai bus padaryta ir suvesta į projektą, paaiškės visas svarstomo biudžeto vaizdas“, - kalbėjo V.Bogušis.

Anot jo, valdančiųjų pusryčiuose diskusija apie kitų metų valstybės finansinius rodiklius buvo „trumpa, bet intensyvi ir aktyvi“. Koalicijos partneriai turi pastabų biudžeto projekcijoms, ypač pasiūlymui nurėžti 2 proc. nuo visų asignavimų valdytojų išlaidų.

Pavyzdžiui, liberalcentristų deleguotas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis labai nepatenkintas, kad turi būti dar labiau „suspausti“ pastaraisiais metais gerokai apmažinti policininkų ir ugniagesių biudžetai. „Mes manome, kad kiek galėjome, tiek jau sumažinome išlaidas. Daugiau mažinti mes tiesiog nepajėgūs, nes tai atsilieps žmonių saugumui“, - po valdančiųjų pusryčių sakė R.Palaitis.

Taip pat ne visi koalicijoje pritaria bandymams trūks plyš „suspausti“ fiskalinį valdžios sektoriaus deficitą iki 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tačiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir premjeras A.Kubilius tvirtai pasisako už būtent tokį, bet nedidesnį fiskalinį deficitą kitais metais. Todėl valdantieji sutarė ieškoti „kuo neskausmingesnių“ būdų, kaip jį pasiekti.

Susitarta pratęsti diskusijas dėl to, ar ir nuo taip gerokai apkarpytų vidaus reikalų sistemos, švietimo, sveikatos apsaugos sistemų biudžetų, kaip ir nuo visų kitų asignavimų valdytojų, kitąmet reikės nurėžti dar po 2 proc.

Koalicijos partneriai be kita ko pritarė pasiūlymams peržiūrėti žemės mokestį taip, kad būtų gautos kuo didesnės pajamos iš žemės sklypų miestuose. Taip pat pradėta svarstyti palūkanų apmokestinimo idėja.

Jokių kitų didesnių mokestinių pokyčių kitais metais nenumatoma. Koalicijos partneriai pasisako prieš bet kokių mokesčių esmingesnį kėlimą ar naujų įvedimą.

Valdantieji, nors ir su nemenkom pastabom, vis dėlto linkę pritarti kitų metų biudžetui. Prie jo projekto aptarimo dar bus grįžta po to, kai paaiškės visi konkretūs pajamų ir išlaidų skaičiai, kuriuos Seimui pateiks Vyriausybė.


Šiame straipsnyje: biudžetasdeficitasBVP

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Ne vieną kartą nusižengus teisinėms normoms, sunku grįžti atgal. Valstybiniai nusikaltėliai nesustoja pusiaukelėje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių