Valdantieji bando apginti Vyriausybę nuo opozicijos (dar papildyta)

Seimas vertina Andriaus Kubiliaus Vyriausybės 2009 metų veiklos ataskaitą. Opozicija Vyriausybę peikia, aptrupėjusi valdančioji koalicija - giria.

Parengtos dvi rezoliucijos

Seimo plenariniame posėdyje antradienį svarstyta Vyriausybės metinė veiklos ataskaita. Kitame posėdyje numatoma ją įvertinti atskira rezoliucija. Opozicija savo parengtame rezoliucijos projekte siūlo A.Kubiliaus vadovaujamo ministrų kabineto veiklą įvertinti neigiamai. Tačiau valdantieji parengė alternatyvų rezoliucijos projektą, kurioje Vyriausybės ataskaitai siūloma pritarti.

Tačiau rezoliucija nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas. Jeigu būtų pritarta rezoliucijai, kuria Vyriausybės ataskaitai nepritariama, tai tik parodys politines nuotaikas Seime, įrodys, kad A.Kubiliaus ministrų kabinetas nebeturi pakankamo parlamentarų palaikymo. Bet Vyriausybė dėl to neturi atsistatydinti.

Koneveikė Vyriausybę

Diskusijų metu opozicija koneveikė koalicinę Vyriausybę, kaltino ją socialiniu nejautrumu, naktiniais mokesčių pakėlimais, ekonomikos ir vartojimo žlugdymu, prasiskolinimu. Tačiau valdantieji atsakė, kad Vyriausybė savo aktyvia ir ryžtinga veikla sugebėjo išlaikyti finansinį stabilumą, išspręsti kai kurias šalį kamavusias ilgalaikes problemas, pavyzdžiui, energetikos srityje.

Opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys pripažino, kad Lietuva pernai sulaukė daug iššūkių. „Dalį jų ši Vyriausybė paveldėjo, bet, būkim atviri, ne mažesnę dalį tų iššūkių susikūrė ji pati, neapgalvotais ir neatsakingais veiksmais naktimis keisdama įstatymus ir užsispyrusiai nepripažindama savo klaidų“, - kalbėjo opozicijos lyderis.

Jo nuomone, paprasti Lietuvos piliečiai laukia, kada valdžia pasikeis: „Šiandien paprastam piliečiui jau sunku paaiškinti, kodėl valdžia negirdi argumentų. Jis paprasčiausiai laukia, kada Lietuva turės veiklią, nuoširdžiai dirbančią Vyriausybę besivadovaujančia alternatyvia opozicijos parengta programa“.

„Tai tik ditirambų rinkinys“

Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius tvirtino, kad nemažai ekonominių rodiklių iki šiol vis dar prastėja. „Tai tiesioginė šios Vyriausybės darbo pasekmė“, - sakė jis.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis kalbėjo, kad Vyriausybės ataskaita yra tik tuščių pagyrų rinkinys, nors Vyriausybei girtis esą nėra kuo. „Jeigu stagnacijos laikų komunistų lyderis Leonidas Iljičius Brežnevas dabar atsikeltų iš ano pasaulio, jis būtų sužavėtas savo pasekėjų dabartinėje Lietuvoje. Ataskaita yra tik Vyriausybės ditirambų rinkinys patiems sau, nes neturi nieko bendra su realiu gyvenimu“, - teigė V.Mazuronis.

„Kad ir šimtą kartų katiną vadintum gaidžiu, jis katinu taip ir liks. Kad ir daugybę kartų vadintume Vyriausybę gerai dirbančią, ji nuo to geriau nedirbs“, - pridūrė Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas.

Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys ironiškai pastebėjo: „Galiu pagirti Vyriausybę, kad visos tautos sąskaita sutvarkė viešaisiais finansais bei elegantiškai susitvarkė su „Leo“.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė teigė, kad "Vyriausybėje kairė nežino, ką daro dešinė". O kita socialdemokratė Birutė Vėsaitė įsitikinusi, kad premjeras, "nuolat cirkuliuodamas tarp Vyriausybės ir Seimo, nežino, kuo gyvena paprasti Lietuvos žmonės". "Godumas mokesčių srityje išaugino šešėlinę ekonomiką", - pridūrė ji.

Išgelbėjo nuo devalvavimo

Tačiau valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas sakė, kad pats svarbiausias dabartinės Vyriausybės pernykštis darbas - sugebėjimas savo pajėgomis išlaikyti finansinį stabilumą šalyje, neleidžiant devalvuoti lito. K.Glaveckas priminė, kad Vyriausybės neveiklumo atveju valstybė bankrutuotų ir susidurtų su tokiomis pat didžiulėmis problemomis, kurios dabar kamuoja Graikiją.

Pasak valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno Jurgio Razmos, „tai, kad Vyriausybei pernai sekėsi visai neblogai darbuotis, rodo padriki opozicijos bandymai ją kritikuoti“.

J.Razma sakė, kad vienas svarbiausių Vyriausybės uždavinių buvo pradėti skatinti ekonomiką. „Atėjusi A.Kubiliaus Vyriausybė labai kruopščiai ieškojo valdžios stalčiuose socialdemokratų palikto verslo atgaivinimo plano, bent vienos priemonės. Tačiau nieko nerado. Galiu su ramia sąžine teigti, kad Vyriausybė pakankamai neblogai susitvarkė su sunkiu uždaviniu paskatinti ūkį. Todėl jau antrame pernai metų pusmetyje ėmėme matyti ūkio stabilizavimosi ir pirmuosius atsigavimo ženklus“, - sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas.

Tačiau, anot jo, „didžiausi pasiekimai buvo energetikos srityje - niekas netikėjo, kad taip efektyviai ir greitai bus išspręsta „Leo LT“ likvidavimo problema“.

Vadino "orgijomis"

Kitas Tėvynės sąjungos frakcijos narys, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad 2008 metų pabaigoje dabartinės opozicinės partijos, tuomet buvusios valdžioje, nuolat neigė krizės egzistavimą ir taip prisidėjo prie dar sudėtingesnės ekonominės situacijos.

Dar vienas konservatorius Kęstutis Masiulis sakė, kad Lietuva "išėjo garbingai ir pakelta galva iš sudėtingos situacijos, valstybė dirba stabiliai". 'Stabilumas yra vienas iš didžiausių dabartinės Vyriausybės laimėjimų", - tikino K.Masiulis.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ankstesnės valdžios abejingumą vadino "orgijomis maro metu". "Ekspremjeras socialdemokratas Gediminas Kirkilas galėtų atsistoti ir vyriškai atsiprašyti", - sakė ji. "Gyvenom iš lengvų pinigų, plaukėm pasroviui, nedėjom jokių pagrindų sunkiems laikams atsilaikyti. Išlaidaujama buvo žiauriai", - pridūrė ministrė.

"Daug tuščiažodžiavimo"

Apibendrindamas diskusiją A.Kubilius piktinosi, kad opozicijai priklausantys Seimo nariai kalba nesąmones. "Nežinau, gal jiems kažkokio elementoriaus reikia, gal spaudą lietuvišką ir pasaulio dėmesingiau skaityti, kur rašoma apie pasaulį ištikusią krizę", - gūžčiojo pečiais premjeras, apibūdindamas, pasak jo, neatsakingą opozicijos atstovų kalbėjimą.

Anot jo, Vyriausybė vykdo atsakingą politiką, o kitoje pusėje, opozicijoje yra "daug tuščiažodžiavimo, pasipuikavimo tribūnoje, kuris jokios pridėtinės vertės neduoda".

"Mums pernai reikėjo atlaikyti labai sudėtingus poveikius ekonomikai. Nesakau, kad viską tobulai padarėme. Buvo ir klaidų. Bet sugebėjome atlaikyti šios krizės išbandymus. Ir tai yra labai daug", - tvirtino A.Kubilius.

Nepritarė penki komitetai

Padiskutavęs Seimas gali priimti rezoliuciją dėl Vyriausybės ataskaitos.

Nepritarti ataskaitai siūlo net penki iš penkiolikos parlamentinių komitetų: Teisės ir teisėtvarkos, Švietimo, mokslo ir kultūros, Žmogaus teisių, Audito bei Aplinkos apsaugos komitetai. Užsienio reikalų komitete balsai pasiskirstė po lygiai, o Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete penki parlamentarai balsavo „už“, bet komitetas pozicijos neišsakė. Šio komiteto narys Rimantas Smetona įtaria, kad posėdžio protokolas galėjo būti suklastotas, nes posėdyje nedalyvavo daugiau kaip pusė komiteto narių. Šiuos kaltinimus nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Ataskaita tiko Sveikatos reikalų, Informacinės visuomenės plėtros, Europos reikalų, Kaimo reikalų, Ekonomikos, Biudžeto ir finansų Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Socialinių reikalų ir darbo komitetams.

Pagal Seimo statutą kasmet Vyriausybė privalo pateikti savo metinę veiklos ataskaitą. Joje taip pat turi būti aptarti ir artimiausio laikotarpio Vyriausybės veiklos prioritetai.

Ataskaitą premjeras A.Kubilius pateikė balandžio viduryje.

15-oji po Nepriklausomybės atkūrimo centro-dešinės partijų „Permainų koalicijos“ suformuota A.Kubiliaus Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti 2008-ųjų gruodžio 9-ąją, kada Seimas patvirtino Vyriausybės programą ir Seime prisiekė naujojo ministrų kabineto nariai.


Šiame straipsnyje: SeimasVyriausybės ataskaita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių