Vaistinėse privalės nuolat dirbti bent vienas vaistininkas

Vyriausybė trečiadienį numato svarstyti naujus reikalavimus vaistinių darbuotojams - projektu, kuris suderintų Lietuvoje veikiančią tvarką su europine, numatoma įtvirtinti reikalavimą, kad darbo laiku vaistinėje dirbtų ne mažiau kaip vienas vaistininkas.

Taip pat numatoma įtvirtinti, kad vaistininko padėjėjai tik prižiūrimi vaistininko gali teikti farmacines paslaugas, parduoti ar išduoti vaistinius preparatus ir vaistinėje pagal gydytojų receptus gaminti vaistus.

Vaistininkai visą vaistinės darbo laiką turėtų dirbti nuo 2016 metų.

„Iki 2016 m. sausio 1 d. prievolės, kad visą vaistinės darbo laiką turi dirbti vaistininkas, nėra, tačiau vaistininko padėjėjas (farmakotechnikas) jau nuo Įstatymo įsigaliojimo galės teikti farmacinę paslaugą, parduoti (išduoti) vaistinius preparatus ir gaminti ekstemporalius vaistinius preparatus tik prižiūrimas vaistininko, t.y. vaistininkas turės patikrinti receptus, pagal kuriuos vaistininko padėjėjas (farmakotechnikas) išdavė (pardavė) vaistinius preparatus, prireikus konsultuos (žodžiu ar ryšio priemonėmis) vaistininko padėjėją (farmakotechniką), šiam teikiant farmacinę informaciją (pvz., parenkant gyventojui reikalingus vaistinius preparatus), gaminant ekstemporalius vaistinius preparatus“, - nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtą projektą aiškinančiame rašte.

Ministerija pažymi, kad vaistinių veiklos licencijos turėtojams gali kilti organizacinių problemų užtikrinant tinkamą vaistininko padėjėjų veiklos priežiūrą vaistinėje, nes farmacijos įmonių, kuriose farmacinei veiklai turi vadovauti vaistininkai, yra 1596, iš jų 1499 vaistinės, o vaistininkų yra 2902. Dalis jų dirba ne vaistinėse, o vaistų gamybos įmonėse, didmeninio platinimo įmonėse, vaistų atstovybėse, valstybinėse institucijose ar yra išvykę dirbti į kitas valstybes.

„Tikėtina, kad apie 200 vaistininkų yra išvykę dirbti į užsienį, nes nuo 2006 m. vaistininkams yra išduotos 205 pažymos, reikalingos pripažįstant vaistininko profesinę kvalifikaciją kitose ES valstybėse“, - teigiama dokumente.

Ministerijos vertinimu, dėl minėtų priežasčių vaistinėse gali pritrūkti reikiamą išsilavinimą turinčių specialistų, ypač ši problema, manoma, bus aktuali kaimo vaistinėms.

„Šiuo metu 42 kaimo vietovėse įsisteigusiose vaistinėse dirba tik vaistininko padėjėjai (farmakotechnikai)“, - teigia SAM.


Šiame straipsnyje: vaistaifarmacijavaistininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

straseris

straseris portretas
farmotechnikas isdirbes 20 m geriau nusimano apie vaistus ,nei naujai iskeptas vaistininkas...kur logika...tikslingiau naujus farmotechnikus kontroliuoti, o turimtiems nemaza darbo staza ir turintiems licenzija leisti dirbti vaistininkais.......ir zmoniu trukumo nebutu

siga

siga portretas
jeigu farmakotechikas turi staza 25 metus ka ji priziureti ir jei jis nori pabaigti mokslus is kur jam paimti tokias sumas pinigu kad baigti studijas kmu . be to dar sie metai paskutiniai kai piima farmakotechikus i kmu . ka siulo zmonems daryti.

Konsultuos

Konsultuos portretas
ryšio priemonių pagalba? Tai gali būti telefonas, personalinis kompiuteris ir t.t. Įdomu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių