Vaikui išvykti į užsienį bus paprasčiau

Ministrų kabinetas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui patobulinti  Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarką.

Lietuvai prisijungus prie Šengeno erdvės ir panaikinus vidaus sienas, pakeista Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka: ji reglamentuoja Lietuvoje gyvenančių vaikų laikiną išvykimą tik į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei.

Tvarkos pakeitimais numatoma, kad tėvų sutikimas yra būtinas, vaikui išvykstant iš Lietuvos į užsienio valstybę, nepriklausančią Šengeno erdvei. Jei Šengeno erdvės išorinė siena yra kertama kitoje valstybėje (ne Lietuvoje), vieno iš tėvų arba globėjo raštiškas sutikimas pateikiamas tik tos valstybės sienos apsaugos pareigūnui pareikalavus.

Pakeitus Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarką, su tėvais ar vieniems keliaujantiems vaikams nebereikės raštiško vieno iš tėvų sutikimo, kai vykstama į Šengeno erdvei priklausančias šalis.

Tačiau jei kelionės metu bus vykstama į Šengeno erdvei nepriklausančias valstybes, tokį sutikimą reikės turėti.

Šengeno kodeksas numato, kad, nepilnamečiams keliaujant nelydimiems, sienos apsaugos pareigūnai, nuodugniai patikrindami kelionės ir  tapatybę patvirtinančiuosius dokumentus, užtikrina, kad nepilnamečiai neišvyktų iš teritorijos prieš asmens, turinčio tėvų globos teises juos globoti, norą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad nepriklausomai nuo to, ar vykstama į Šengeno erdvei priklausiančias valstybes, ar ne, vaikas privalo turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių