Vaikų kambariai policijoje įrengti, bet mažai naudojami

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRK) pradėjo aiškintis, kaip naudojami vaikų apklausos kambariai policijos komisariatuose.

"Pinigai paimti, kambariai įrengti ir stovi tušti", - trečiadienį per komiteto posėdį tvirtino SRK pirmininkas Rimantas Dagys.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, šiuo metu šalyje įrengti penki vaikų apklausos kambariai - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Aktyviausiai naudojamas apklausos kambarys Kaune. 2008 metais ten surengtos 23 apklausos, 2009 metais - per 20.

Klaipėdoje užpernai vyko 4 vaikų apklausos, pernai - 8. Šiauliuose pernai specialiuose kambariuose apklausti 9 vaikai.

Kol kas nenaudotas tik Vilniuje įrengtas vaikų apklausos kambarys, nes iki šių metų pradžios nepilnamečius specialistai apklausdavo viešosios įstaigos "Vaiko namas" patalpose.

VRM atstovės Eglės Vileikienės teigimu, didžiausia problema yra rasti psichologų, kurie sutiktų dirbti už mažą atlyginimą. Pavyzdžiui, Klaipėdoje viena psichologė po dviejų nukentėjusių vaikų apklausų parašė prašymą atleisti ją iš pareigų, nes sakė negalinti dirbti tokio sudėtingo darbo už tokį mažą užmokestį.

Per pastaruosius penkerius metus dirbti policijoje su nukentėjusiais vaikais ar liudytojais parengti 8 psichologai.

Šiuo metu svarstoma alternatyva - ar skirti lėšų naujiems psichologų etatams, ar pirkti psichologų paslaugas.

SRK trečiadienį negavo atsakymo, kiek nuo 2005 metų išleista pinigų vaikų kambariams įrengti ir specialistams paruošti.

Apklausos kambariai policijoje reikalingi, kad baudžiamose bylose vaikų apklausos vyktų sklandžiai, netraumuojant vaikų. Jie skirti sudaryti saugią ir jaukią aplinką apklausiamam vaikui.

Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad jaunesni kaip 18 metų liudytojai ar nukentėjusieji gali būti apklausiami vieną kartą, jie gali būti apklausiami ikiteisminio tyrimo teisėjo, gali būti daromas vaizdo ir garso įrašas, į teisiamąjį posėdį tokie asmenys gali būti kviečiami tik išimtiniais atvejais, apklausoje gali dalyvauti tėvai ar kiti įstatymo numatyti atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių