Vaiką iki 12 metų auginantys tėvai papildomų laisvadienių negaus

Seimas nelinkęs sutikti su pateiktu pasiūlymu nustatyti papildomą poilsio dieną vieną vaiką auginantiems darbuotojams.

Trečiadienį Seimo Peticijų komisijos posėdyje nagrinėta piliečio Ernesto Jasaičio peticija „Dėl papildomos lengvatos darbuotojams, auginantiems vieną vaiką, nustatymo“

Joje pateiktas pasiūlymas papildyti Darbo kodeksą nuostata, kad „darbuotojams, auginantiems vaiką iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena kartą per du mėnesius arba sutrumpinamas darbo laikas viena valanda per savaitę“.

Tačiau Peticijų komisija nepritarė šiam pasiūlymui. „Nuspręsta peticijos netenkinti. Tačiau galutinis apsisprendimas priklauso Seimui“, - sakė Peticijų komisijos vadovė konservatorė Danutė Bekintienė.

Ji pripažino, kad priimdamas sprendimą Seimas paprastai atsižvelgia į Peticijų komisijos išvadas.

Anot D.Bekintienės, papildomos lengvatos auginantiems vaikus kainuotų nemenkas papildomas biudžeto išlaidas. „Gavome Socialinės apsaugos ir darbo ir Finansų ministerijos išvadas, kuriose rašoma, kad tokios peticijos įgyvendinimas kainuotų biudžetui daugiau kaip 30 milijonų litų“, - sakė ji.

Be to, siūloma, kad klausimą dėl papildomo laisvadienio darbuotojams, auginantiems vieną vaiką, pirmiausia apsvarstytų Trišalė taryba, kurioje posėdžiauja valdžios, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovai.

„Vienintelė Vaiko teisių kontrolierė pasisakė už šios peticijos tenkinimą“, - pastebėjo komisijos vadovė.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, jeigu šeima augina du vaikus, tuomet per mėnesį vienam ir kitam tėvui priklauso viena laisva diena, tris ir daugiau vaikų – dvi laisvos dienos.

Peticijos bet kuriais klausimais teikimo teisę piliečiams nustato Konstitucija ir įstatymai. Peticijos teikiamos atitinkamai Seimo komisijai, kurios išvada savo ruožtu pateikiama visam parlamentui svarstyti.

D.Bekintienė pripažino, kad tik dėl labai menko peticijų kiekio yra pateikiama teigiama nuomonė. Paprastai didžioji dauguma jų atmetama.

„Tačiau netgi ir tuomet, kai pateikiama teigiama nuomonė dėl peticijos ir Seimas ją patvirtina, sutikdamas, kad peticijoje išdėstytu klausimu būtų rengiamas įstatymo projektas, vėliau tas projektas paprastai Seimo komitetuose būna arba atmetamas, arba neatpažįstamai pakoreguojamas“, - kalbėjo ji.

Tokiu būdu leista suprasti, kad faktiškai visos pateiktosios peticijos nepavirsta įstatymu ir anksčiau ar vėliau yra Seimo atmetamos.


Šiame straipsnyje: vaikaitėvaišeimalaisvadieniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jovita

Jovita portretas
Kas ta diena naudojasi? Grupele tevu, dirbanciu valdiskose istaigose. Koks tokios dienos tikslas? Niekada nesupratau ir nesuprasiu, nors pati auginu 2 vaikus.....

mama

mama portretas
o koks čia nuostolis biudžetui? juk už tą dieną darbuotojui moka darbdavys, su visais mokesčiais.....vat darbdaviui tai nuostolis- pinigus moki,bet darbas nedirbamas arba plius pinigus moka tam, kas uz ta darbuotoja-teva dirba....

mama

mama portretas
Kodel du vaikus auginantiems tėvams yra tėvadienis, o vieną vaiką auginantys tėvai nesiskaito tėvais, o vaikas vaiku?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių