Vadinti Seimą mėšlu ir tikrinti parlamentarų blaivumą - neetiška

Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, trečiadienį svarsčiusioje klausimą "Dėl Seimo narių tarpusavio santykių", netrūko aistrų ir kivirčų.

Seimą vadinti mėšlu - neetiška

Vieną iš svarstytų Seimo narių, socialdemokratą Andrių Šedžių, EPK pirmininkas partietis Algimantas Salamakinas netgi pagrasino išmesti už durų.

Seimo etikos sargai trečiadienį svarstė dviejų parlamentarų - A.Šedžiaus bei konservatorių frakcijos atstovo Sauliaus Stomos - pasisakymus viešoje erdvėje.

S.Stoma etikos sargams užkliuvo Seimą televizijos laidoje pavadinęs "mėšlu", A.Šedžius - pareiškęs, jog kyla abejonių dėl parlamentarų Roko Žilinsko ir Lino Karaliaus "sveikatos būklės", esą jie vartoja svaiginamąsias medžiagas.

Abu Seimo narius komisijos nariai vienbalsiai, išskyrus susilaikiusią "tvarkietę" Oną Valiukevičiūtę, pripažino pasielgus neetiškai ir pažeidus politikų elgesio kodeksą.

A.Šedžius nuolat uostė R.Žilinską

S.Stomai komisijos nariai siūlė "nenaudoti intelektualinės energijos savo populiarumui didinti", tuo tarpu A.Šedžiui komisijoje pritrūko tarptautinių žodžių žodyno.

A.Šedžius viešas abejones dėl R.Žilinsko ir L.Karaliaus blaivumo aiškino išsakęs dėl nuolat sulaukiamų pastabų iš rinkėjų.

"Iš tiesų susitikimuose su rinkėjais rinkėjai išsako abejones, ir pats L.Karalius neneigia anksčiau vartojęs tokias medžiagas, įvardina ir R.Žilinską, kad kelia abejonių dėl jo sveikatos būklės", - sakė A.Šedžius.

Klausiamas, kodėl tų skundų nenukreipė į etikos komisiją, o viešai apkaltino Seimo narius vartojant narkotikus ir alkoholį, A.Šedžius gynėsi, esą neturėjęs kito kelio, nes patikrinti Seimo narių blaivumo niekas neturi teisės.

"Kiekvieną kartą, kai ateinu į posėdžius mūsų komiteto, nuo R.Žilinsko sklinda alkoholio kvapas ir labai stiprus", - aiškino A.Šedžius.

Jis taip pat patvirtino, jog narkotinių medžiagų vartojimu apkaltintas L.Karalius jam atnešęs patikros testą, bet aiškino nesąs užtikrintas jo parodymų tikrumu.

"L.Karalius atnešė man testą, kokį galima nusipirkti vaistinėje, pamirkyti vandeny ir jis bus švarus", - aiškino Seimo narys.

Pagrasino išmesti už durų

Seimo narys Vytautas Bogušis stebėjosi, kodėl rinkėjų skleidžiamus gandus parlamentaras išsakė viešai kaip neabejotiną tiesą.

"Aš irgi gaunu įvairių laiškų apie kitus Seimo narius, bet yra etika, kolegiškas solidarumas, jei, sakykime, aš mesčiau kaltinimą, kad gavau iš rinkėjo laišką, kur jis jus apkaltino, kad esat vojeristas, ką atsakytumėt?", - A.Šedžiaus klausė V.Bogušis.

"Jei jūs pateiktumėt konkrečiai savo klausimą, aš į jį atsakyčiau, bet aš neturiu su savim tarptautinių žodžių žodyno", - atsakė A.Šedžius.

Paklaustas, kodėl, jei jam kilo įtarimų dėl R.Žilinsko blaivumo Seime, neinformavo kanclerio ar Seimo vadovės, kad parlamentaro blaivumas būtų patikrintas, A.Šedžius aiškino, jog jis aiškinęsis ir sužinojęs, kad tokia patikra esanti neįmanoma.

"Nežinau, Andriau, su kuo tu tikrinaisi, gal su savo bobule. Mums, etikos komisijai, kiekvieną dieną skambina, kad tas Seimo narys tą, tas - tą, ir galėčiau tokią plejadą apie Seimo narius prirašyt, ypač per mėnulio fazių keitimąsi", - replikavo EPK pirmininkas A.Salamakinas, o įsiaudrinusį A.Šedžių pagrasino pašalinti iš posėdžio.

A.Salamakinas taip pat sakė apgailestaujantis, jog A.Šedžiui neteko tarnauto tarybinėje kariuomenėje, ir paaiškino, ką ten darydavo su skundikais - "v tiomnuju" (rus. - į tamsiąją) ir esą "paauklėdavo" tiek, kad kitą dieną tas negalėdavo paeiti.

Užsiplieskęs A.Šedžius rėžė, jog A.Salamakinui, matyt, tikrai tai teko išbandyti savo kailiu, nes jis esą nuolat skundžia parlamentarus. Šioje vietoje įsiaudrinusį kolegą A.Salamakinas pagrasino pašalinti iš posėdžio, pareikšdamas: "Per aštuoniolika metų ant Seimo nario nesu parašęs nei vieno skundo".

"Noriu pasakyt, kad toks politikas kaip Vinstonas Čerčilis tvarkingai gėrė bei laimėjo Antrąjį pasaulinį karą", - reziumavo konservatorius Julius Dautartas.


Šiame straipsnyje: ŠedžiusetikmatStoma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių