V.Adamkus siūlo referendumą dėl dvigubos pilietybės

Prezidentas Valdas Adamkus per kitąmet vyksiančius prezidento rinkimus siūlo kartu surengti ir referendumą dėl dvigubos pilietybės.

Šalies vadovas teigė artimiausiu metu ketinąs kreiptis į Seimo pirmininką Česlovą Juršėną ir pasiūlyti Seimui priimti sprendimą dėl referendumo sušaukimo.

„Įstatymas nesuteikia prezidentui teisės inicijuoti referendumą, tačiau esu apsisprendęs kreiptis į Seimą ir perduosiu pasiūlymus raštu, kad būtų nuspręsta skelbti referendumą. Siūlysiu, kad šis referendumas būtų skelbiamas kartu su būsimais prezidento rinkimais. Tai būtų papildoma garantija, kad referendume dalyvaus daugiau 50 procentų rinkėjų ir referendumas būtų laikomas įvykusiu", - kalbėjo V.Adamkus.

Prezidentas teigė sieksiantis, kad referendumas patvirtintų Konstitucijos pakeitimą ir dviguba pilietybė būtų įteisinta.

„Aš nedalyvausiu prezidento rinkimuose, tačiau referendumo klausimu kalbėsiu su žmonėmis, kad tauta pasisakytų už dvigubą pilietybę", - sakė V.Adamkus.

Šalies vadovas pareiškė esantis už tai, kad pilietybė būtų garantuota visiems lietuviams nepriklausomai nuo to, ar jie gyvena Lietuvoje - tai esą užtikrina lietuvybės puoselėjimą visame pasaulyje.

Seimo pirmininkas Č.Juršėnas pirmadienį teigė, jog prezidento siūlymą reikia rimtai apsvarstyti. Anot jo, pradėti svarstyti nutarimą dėl referendumo galima dabartiniame kadenciją rudenį baigsiančiame Seime, o pratęsti svarstymą galės jau naujos sudėties Seimas, išrinktas per spalio 12 dieną vyksiančius parlamento rinkimus.

Liepos viduryje Seimas pritarė prezidento veto naujajam Pilietybės įstatymui ir balsavo už šalies vadovo pateiktas pataisas, numatančias, kad dvigubą pilietybę galės įgyti užsienyje gimę Lietuvos piliečių vaikai ir tų valstybių piliečiai, su kuriomis Lietuva bus pasirašiusi sutartis dėl dvigubos pilietybės. Iki šiol Lietuva nėra pasirašiusi tokių sutarčių.

Tuo metu vetuotas įstatymas numatė, kad du pasus galėjo turėti užsienyje gimę išeivių vaikai ir Europos Sąjungos ar NATO valstybių pilietybę įgyjantys lietuviai.

Vetuodamas įstatymą prezidentas pabrėžė, kad Seimo priimtame naujajame Pilietybės įstatyme nebuvo paisoma konstitucinio reikalavimo, kad Lietuvos pilietis kartu gali būti ir kitos valstybės piliečiu tik išimtiniais atvejais.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalyje galimybė turėti dvigubą pilietybę numatoma tik išimtiniais atvejais, tačiau šis klausimas yra itin aktualus užsienio lietuviams - tapę valstybės, kurioje gyvena, piliečiais jie iškart praranda Lietuvos pasą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių