Užsienio žurnalistų kelionėms į Lietuvą bus skirta mažiau lėšų

Gavusi išvadą, kad užsienio žurnalistų turus į Lietuvą Valstybinis turizmo departamentas pastaraisiais metais pirko ne pagal įstatymus, Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) siūlys Ūkio ministerijai neskirti dalies projektui numatytų Europos Sąjungos (ES) lėšų.

LVPA, administruojanti nacionalines ir ES paramos lėšas, skirtas šalies verslo, turizmo ir energetikos sektoriams plėtoti, neseniai gavo Viešųjų pirkimų tarybos išvadą, kad Turizmo departamentas padarė pažeidimų pirkdamas paslaugas, susijusias su užsienio žurnalistų pažintinių turų organizavimu Lietuvoje.

Viešųjų pirkimų tarnybos teigimu, departamentas neįtraukdamas į pasiūlymų vertinimą aviabilietų, tarptautinių maršrutų autobusų, traukinių ir vandens transporto bilietų rezervavimo ir apmokėjimo, pasirinko neproporcingą ir neobjektyvią metodiką, pažeidė skaidrumo ir proporcingumo principus, neužtikrino pigiausio pasiūlymo pasirinkimo.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos, faktiškai turai tęsėsi kitą laiką, nei numatyta viešojo pirkimo ir pardavimo sutarties priede (dviejų, keturių ir septynių dienų pažintiniai turai). Pavyzdžiui, Kinijos ir Rusijos žurnalistų turai po Lietuvą truko penkias dienas, Didžiosios Britanijos žurnalistų turas po Lietuvą - tris dienas.

Konkursą rengti užsienio žurnalistų vizitus pernai laimėjo bendrovė „Visit Lithuania“. Pirkimo sąlygose dvejopai nurodoma, kada šie turai turi būti surengti - vienur minima, kad jie turi vykti 2010 metais, kitoje - kad 2010-2011 metais.

Pasak LVPA atstovo Deivido Petrulevičiaus, remdamasi Viešųjų pirkimų tarnybos išvada agentūra įvertins, kokių projekto išlaidų reikėtų nefinansuoti ES lėšomis. Galutinę išvadą dėl to priims Ūkio ministerija.

„Agentūra siūlys tiesiog tų išlaidų neapmokėti atsižvelgiant į šitą Viešųjų pirkimų tarnybos išvadą. Kadangi išvada yra neigiama Turizmo departamento atžvilgiu, tai mes turime pagrindo tuo vadovautis ir siūlyti Ūkio ministerijai tiesiog nefinansuoti“, - BNS sakė jis.

Viešųjų pirkimo tarnyba neseniai sukritikavo Turizmo departamento pirkimą dėl Lietuvos turizmo informacijos centrų užsienyje - tokių centrų paslaugas departamentas nusipirko neskelbiamų derybų būdu iš iki šiol tokių centrų veiklą užtikrinusios viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“. Šių paslaugų pirkimo sutartį VPT rekomendavo nutraukti dėl netinkamai parinkto pirkimo būdo. Pasak Turizmo departamento, numatoma skelbti šių funkcijų vykdymo tarptautinį konkursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Avantiūrizmas

Avantiūrizmas portretas
Žurnalistinis darbas nesiderina su visuomenės poreikiais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių