Užsienio reikalų ministras nepritaria „lietuvio kortai“

Užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis siūlo iš naujos redakcijos Pilietybės įstatymo projekto išbraukti galimybę įteisinti vadinamąją lietuvio kortelę.

A.Ažubalis užregistravo pasiūlymus iš Seime svarstomo Pilietybės įstatymo projekto išbraukti nuostatą, kad "lietuvių kilmės asmenims jų prašymu Vyriausybės nustatyta tvarka išduodami jų lietuvių kilmę patvirtinantys dokumentai".

Anot ministro, šiuo straipsniu siūloma įtvirtinti naują teisinį institutą - lietuvių kilmės asmenų ir asmenų, turinčių teisę atkurti Lietuvos pilietybę, teisinį statusą.

"Iš projekto nuostatų nėra aišku, koks bus šio statuso turinys, nėra išnagrinėtos tokio teisinio instituto įtvirtinimo teisinės, politinės, socialinės ir ekonominės pasekmės. Be to, manytina, kad įgyvendinant šį straipsnį reikėtų ne tik priimti naujus teisės aktus, bet ir pakeisti galiojančius įstatymus", - savo siūlymą argumentuoja UR ministras.

Be to, anot jo, kitų valstybių, ypač Lenkijos ir Vengrijos, praktika šioje srityje yra ne tik nevienareikšmiškai vertinama kaimyninėse valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje, bet ir tokiose tarptautinėse institucijose kaip Europos Komisija ir Europos Taryba.

"Neaiškaus statuso įtvirtinimas pakenktų ne tik dvišaliams Lietuvos ir Lenkijos santykiams, bet ir Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui bei pozicijoms tarptautinėse institucijose", - pareiškė A.Ažubalis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras BNS sakė, kad įteisinti naują dokumentą pasiūlė dar prezidento Valdo Adamkaus sudaryta darbo grupė. Tikslų jos statusą turėtų nustatyti Vyriausybė.

Seimo nario teigimu, lietuvių siūlomas dokumentas neprilygtų vadinamajai lenko kortai, jos turėtojui suteikiančiai daug privilegijų.

"Mes nenumatome jokių lengvatų, tai būtų tam tikra kompensacija žmogui, negalinčiam turėti antros pilietybės", - sakė S.Šedbaras.

Anot jo, "lietuvio kortos" savininkui nebent būtų galima lengviau pretenduoti atgauti Lietuvos pilietybę.

Lietuvos politikai ne kartą reiškė pasipiktinimą dėl mūsų šalies piliečiams dalijamos "lenko kortos".

"Lenko korta" - asmens dokumentas, patvirtinantis lenkų kilmę ir suteikiantis lengvatų lenkams, gyvenantiems ne Lenkijoje.

Pradėjus veikti Lenko kortai, liudijančiai ypatingą asmens ryšį su Lenkijos valstybe, ją yra įgiję per 500 Lietuvos piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių