- kaunodiena.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasaros karščiai didina riziką apsinuodyti sugedusiais maisto produktais. Nors greito maisto užkandinėms keliami dideli reikalavimai, ne visos gali pasigirti nepriekaištinga švara, rašo dienraštis „Klaipėda".
Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė tvirtino, kad nors ši vasara karšta ir sausa, skundų dėl apsinuodijimo nekokybišku greitu maistu nepadaugėjo.
Inspektorė minėjo, kad, palyginti su kitais miestais, šiemet Klaipėdoje lauko užkandinių mažiau, jose labiau laikomasi higienos normų.
Anot higienos specialistės, ir kioskuose, ir priekabose įsikūrusios greito maisto užkandinės turi atitikti daugelį griežtų reikalavimų, kad gautų pažymėjimą, leidžiantį verstis maisto prekyba. Užkandinėse turi būti šaldytuvai, skirti greitai gendantiems maisto produktams, karšto ir šalto vandens tiekimas, įdiegta savikontrolės sistema.
Darbuotojai turi būti išklausę higienos žinių kursus, pasitikrinę sveikatą. Tačiau griežtų reikalavimų ne visada paisoma. Dažniausias pažeidimas, kurį fiksuoja specialistai, - maisto produktų laikymas nešvarioje arba tam neskirtoje taroje.
Lauko užkandinėse kartais trūksta švaros: darbuotojai negauna dezinfekcijos priemonių įrankiams ir patalpai valyti, pardavėjai dėvi nešvarius drabužius, nesilaiko asmens higienos.
Uostamiesčio autobusų stotyje užkandžiais prekiaujanti Albina pasakojo, kad Maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai paskutinį kartą lankėsi prieš mėnesį. Jie rimtų pažeidimų nerado.
Albina prisiminė, kad prieš kelis mėnesius pareigūnai taip pat buvo apsilankę, tuomet skyrė 20 litų baudą, nes jiems prekybos vieta pasirodė nepakankamai švari.
Ana Panserova, prie autobusų stoties sienos prisišliejusio užkandžių kiosko pardavėja, sakė, kad sanitarinės sąlygos paskutinį kartą buvo tikrintos prieš kelias dienas. „Tarnybos žmonės visada randa kokių nors smulkių pažeidimų. Ir šį kartą neįtiko švara bei indai maistui", - pasakojo moteris.
Greitą maistą gaminančias ir juo prekiaujančias įmones Maisto ir veterinarijos tarnyba paprastai tikrina kartą per metus arba gavus vartotojų skundą. Jei aptinkama pažeidimų, užkandinė gali būti tikrinama dažniau.
Už higienos normų nepaisymą užkandinių savininkai gali būti baudžiami piniginėmis baudomis iki 2 tūkst. litų arba laikinai nutraukiant įmonės veiklą.
Higienos specialistai neslepia, kad vasara - padidintos rizikos metas. „Šiltuoju metų laiku užkandinės pritraukia žymiai daugiau žmonių. Savininkai dažnai neįvertina galimybių ir užsako daugiau maisto, nei gali laikyti šaldytuve", - pasakojo higienos specialistė J.Mačiulienė.
Anot jos, pavojingas pažeidimas kebabinėse - kepimo aparatų atjungimas, kai pats mėsos kepinys dar užmautas ant iešmo.
Šiltoje mėsoje ypač greitai veisiasi pavojingos bakterijos. Pasitaiko kryžminės taršos atvejų, kai tie patys nedezinfekuoti įrankiai ir indai naudojami seniau paruoštam maistui ir šviežiam produktui apdoroti. Inspektorė užsiminė, kad yra pasitaikę atvejų, kai kebabams buvo naudojami padažai pasibaigus galiojimo laikui.
J.Mačiulienė aiškino, kad labiausiai reikėtų saugotis nelegaliai pardavinėjamo maisto. Smiltynėje retkarčiais pasitaiko čeburekus išnešiojančių jaunuolių, iš automobilio ar tiesiog ant šaligatvio rūkyta žuvimi prekiaujančių žmonių. Tokie prekeiviai dažniausiai nepaiso jokių higienos normų, vartotojai negali sužinoti apie produktų kilmę.
„Klaipėdos" nuotr.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vokiečių žiniasklaida: Bundesvero brigada Lietuvoje kainuos 11 mlrd. eurų
Vokietijos kovinės brigados suformavimas Lietuvoje kainuos apie 11 mlrd. eurų. ...
-
Premjerė švietimo ministro artimiausiu metu teikti neskubės, darbus tęs M. Navickienė1
Premjerė Ingrida Šimonytė teigia artimiausiu metu neskubėsianti teikti naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro, darbus tęs laikinai pareigas einanti Monika Navickienė. ...
-
Dėl gaisro Kretingoje galima oro tarša bei draudžiamas automobilių eismas Klaipėdos gatvėje2
Dėl kilusio gaisro UAB „Imedeksa“ Kretingoje, galima oro tarša bei draudžiamas automobilių eismas Klaipėdos gatvėje. Apie tai savo feisbuko paskyroje paskelbė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius. ...
-
Lojalumo pokyčiai darbo rinkoje: į jaunų žmonių išėjimą reikia žiūrėti pozityviai2
Darbo rinkoje keičiasi ne tik tendencijos, bet ir vertybės. Viena iš jų – lojalumas. Apie tai, ar dabartinei darbuotojų kartai lojalumas išlieka vertybe, LNK reportaže pasakojo gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis. ...
-
Kaip veiks „teisė į remontą“?
Buitinės ir išmaniosios technikos gamintojai netrukus gali būti priversti taisyti net ir negarantines prekes nemokamai arba už „pagrįstą kainą“. O pataisius sugedusią garantinę techniką dar metams pratęsti jos garantinį terminą. ...
-
Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė1
Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže. ...
-
Kaune pagerbtas „Ąžuoliuko“ įkūrėjo atminimas5
Trečiadienį Kaune atidengta atminimo lenta, skirta choro dirigento profesoriaus Hermano Perelšteino, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjui. Pernai buvo minimos 100-osios H. Perelšteino gimimo metinės. ...
-
Kalėjimų tarnybos direktoriumi paskirtas M. Kairys
Vyriausybė nusprendė skirti Mindaugą Kairį Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriumi. ...
-
Sutriko Prezidentūros ir Vyriausybės svetainių veikla
Trečiadienio rytą Prezidentūros, Vyriausybės, kai kurių ministerijų ir kitų valstybinių įstaigų internetinės svetainės susidūrė su trikdžiais. Sutrikimai kilo dėl gedimo, kuris buvo netrukus pašalintas, teigia Valstybės informacinių te...
-
Kovos menų vicečempionė – ugniagesė: jeigu ringe atjungčiau žmogų, tai žinočiau, kaip jį atgaivinti1
Lietuvė Lijana Lipinskaitė šiuo metu žengia dviem ganėtinai skirtingomis karjeros kryptimis. Ugniagesių gelbėtojų mokykloje besimokanti lietuvė visai neseniai tapo Europos mišrių kovos menų vicečempione. Tikina, kad šios dvi vei...