Užkandinėse – padidintos rizikos metas

Vasaros karščiai didina riziką apsinuodyti sugedusiais maisto produktais. Nors greito maisto užkandinėms keliami dideli reikalavimai, ne visos gali pasigirti nepriekaištinga švara, rašo dienraštis „Klaipėda".

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė tvirtino, kad nors ši vasara karšta ir sausa, skundų dėl apsinuodijimo nekokybišku greitu maistu nepadaugėjo.

Inspektorė minėjo, kad, palyginti su kitais miestais, šiemet Klaipėdoje lauko užkandinių mažiau, jose labiau laikomasi higienos normų.

Anot higienos specialistės, ir kioskuose, ir priekabose įsikūrusios greito maisto užkandinės turi atitikti daugelį griežtų reikalavimų, kad gautų pažymėjimą, leidžiantį verstis maisto prekyba. Užkandinėse turi būti šaldytuvai, skirti greitai gendantiems maisto produktams, karšto ir šalto vandens tiekimas, įdiegta savikontrolės sistema.

Darbuotojai turi būti išklausę higienos žinių kursus, pasitikrinę sveikatą. Tačiau griežtų reikalavimų ne visada paisoma. Dažniausias pažeidimas, kurį fiksuoja specialistai, - maisto produktų laikymas nešvarioje arba tam neskirtoje taroje.

Lauko užkandinėse kartais trūksta švaros: darbuotojai negauna dezinfekcijos priemonių įrankiams ir patalpai valyti, pardavėjai dėvi nešvarius drabužius, nesilaiko asmens higienos.

Uostamiesčio autobusų stotyje užkandžiais prekiaujanti Albina pasakojo, kad Maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai paskutinį kartą lankėsi prieš mėnesį. Jie rimtų pažeidimų nerado.

Albina prisiminė, kad prieš kelis mėnesius pareigūnai taip pat buvo apsilankę, tuomet skyrė 20 litų baudą, nes jiems prekybos vieta pasirodė nepakankamai švari.

Ana Panserova, prie autobusų stoties sienos prisišliejusio užkandžių kiosko pardavėja, sakė, kad sanitarinės sąlygos paskutinį kartą buvo tikrintos prieš kelias dienas. „Tarnybos žmonės visada randa kokių nors smulkių pažeidimų. Ir šį kartą neįtiko švara bei indai maistui", - pasakojo moteris.

Greitą maistą gaminančias ir juo prekiaujančias įmones Maisto ir veterinarijos tarnyba paprastai tikrina kartą per metus arba gavus vartotojų skundą. Jei aptinkama pažeidimų, užkandinė gali būti tikrinama dažniau.

Už higienos normų nepaisymą užkandinių savininkai gali būti baudžiami piniginėmis baudomis iki 2 tūkst. litų arba laikinai nutraukiant įmonės veiklą.

Higienos specialistai neslepia, kad vasara - padidintos rizikos metas. „Šiltuoju metų laiku užkandinės pritraukia žymiai daugiau žmonių. Savininkai dažnai neįvertina galimybių ir užsako daugiau maisto, nei gali laikyti šaldytuve", - pasakojo higienos specialistė J.Mačiulienė.

Anot jos, pavojingas pažeidimas kebabinėse - kepimo aparatų atjungimas, kai pats mėsos kepinys dar užmautas ant iešmo.

Šiltoje mėsoje ypač greitai veisiasi pavojingos bakterijos. Pasitaiko kryžminės taršos atvejų, kai tie patys nedezinfekuoti įrankiai ir indai naudojami seniau paruoštam maistui ir šviežiam produktui apdoroti. Inspektorė užsiminė, kad yra pasitaikę atvejų, kai kebabams buvo naudojami padažai pasibaigus galiojimo laikui.

J.Mačiulienė aiškino, kad labiausiai reikėtų saugotis nelegaliai pardavinėjamo maisto. Smiltynėje retkarčiais pasitaiko čeburekus išnešiojančių jaunuolių, iš automobilio ar tiesiog ant šaligatvio rūkyta žuvimi prekiaujančių žmonių. Tokie prekeiviai dažniausiai nepaiso jokių higienos normų, vartotojai negali sužinoti apie produktų kilmę.

 

„Klaipėdos" nuotr.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių