Uždraus alų per Europos čempionatą Lietuvoje

Kitąmet per Lietuvoje vyksiančio Europos krepšinio čempionato rungtynes arenose greičiausiai nebus leista vartoti jokio alkoholio, netgi alaus.

Vizitas suplanuotas dar pernai

Apie tai ketvirtadienį spaudos konferencijoje užsiminė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, papasakojęs, kaip jo vadovaujama ministerija ir kitos institucijos rengiasi užtikrinti viešąją tvarką per kitąmet Lietuvoje įvyksiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą.

R.Palaitis praėjusį savaitgalį lankėsi Turkijoje, kur vyko Pasaulio vyrų krepšinio čempionatas ir susipažino su vietinės policijos bei kitų viešojo saugumo tarnybų darbu.

„Šis vizitas į Turkiją buvo suplanuotas dar pernai, kai nebuvo žinoma, kad Lietuva dalyvaus čempionate. Visada labai svarbu ir naudinga susipažinti su tuo, kaip konkrečiai dirba viešojo saugumo tarnybos tokių didelių renginių metu“, - aiškino ministras.

„Todėl apsilankymas Turkijoje nebuvo derinamas prie Lietuvos krepšininkų pasirodymo čempionate, nors, žinoma, pasinaudojome proga stebėti ir pačias paskutiniąsias mūsų komandos rungtynes, kuriose iškovojome bronzą“, - pridūrė jis.

Neleido transparantų ir alkoholio

Anot Vidaus reikalų ministerijos vadovo, tarptautinės krepšinio asociacijos FIBA reikalavimu „tokio rango varžybų metu arenos viduje neturi būti uniformuotų pareigūnų“. Todėl Turkijoje viešąją tvarką arenose palaikė privačios saugumo tarnybos. Policijos užduotis buvo saugoti viešąją tvarką išorėje, aplinkinėse gatvėse, miestuose, kur vyko rungtynės, taip pat lydėti komandas, atskirti skirtingų valstybių sirgalius.

„Susitvarkyta buvo labai gerai, nes incidentų buvo, nors ir labai nedaug“, - pasakojo R.Palaitis. Jis priminė, kad Turkija yra musulmoniška valstybė, kurioje Pasaulio krepšinio čempionato metu kilo nemažai su saugumu susijusių iššūkių. „Tai ir rugsėjo 11-oji, ir grasinimai sudeginti Koraną, ir referendumas pačioje Turkijoje, ir įvairūs bandymai arenose bei televizijų transliacijų metu pademonstruoti politinius šūkius. Su visais šiais iššūkiais buvo susidorota labai gerai“, - sakė ministras.

Jo teigimu, kitąmet Lietuvoje vykstant Europos vyrų krepšinio čempionatui irgi nebus leidžiama demonstruoti politinius ar įžeidžiančius transparantus. „Maža to, greičiausiai net nebus leidžiama arenose gerti alaus. Turkijoje galiojo draudimas gerti bet kokius alkoholinius gėrimus varžybų metu, įskaitant ir alų“, - pabrėžė R.Palaitis.

Beje, per neseniai Vilniuje vykusį Europos vaikinų krepšinio čempionatą sirgaliai turėjo galimybę gerti alų ir sidrą, įsigytą arenose esančiuose prekybos taškuose.

Reikės daugiau lėšų

Didžiausiu iššūkiu Lietuvai, organizuojančiai tokio lygio turnyrą, anot vidaus reikalų ministro, bus FIBA sprendimas į kitų metų čempionatą pakviesti ne 16 komandų, kaip planuota anksčiau, bet 24. „Tai bus FIBA testas Lietuvai, ar išvis tokios nedidelės ir santykinai neturtingos valstybės sąlygomis įmanoma organizuoti tokio rango varžybas“, - pastebėjo jis.

Dalyvaujančių komandų pagausinimas privers skirti didesnius finansus čempionato organizavimui ir viešosios tvarkos užtikrinimui jo metu. „Be papildomo finansavimo greičiausiai neišsiversime“, - kalbėjo ministras.

Jo skaičiavimu, preliminariai buvo numatyta, kad saugumo užtikrinimui iš kitų metų biudžeto prireiks paskirti apie 9 milijonų litų. Tačiau pagausinus komandų skaičių ir padidėjus galimybei, kad atvyks daugiau sirgalių nei planuota, ši suma gali padidėti iki trečdalio.

Konkrečios sumos R.Palaitis neįvardijo: „Dabar jau dar sykį skaičiuosim realius, o ne mistinius milijonus, kiek reikės užtikrinant saugumą čempionato metu“. Paraiška toms lėšoms bus pateikta priimant kitų metų valstybės biudžetą.

Kvies latvių ir lenkų policininkus?

Ministras neatmetė, kad čempionato metu Lietuvoje kils papildoma terorizmo grėsmė. Ypač dideliu iššūkiu gali tapti Izraelio komandos saugumas, kuriam keliami labai dideli reikalavimai, jeigu ši komanda dalyvaus turnyre.

R.Palaitis informavo, kad svarstoma galimybė į pagalbą pasikviesti Latvijos ir Lenkijos policininkus. „Jeigu Latvijos komanda žais Šiauliuose, latvių policininkai galėtų padėti užtikrinti viešąją tvarką šiame mieste ir jo arenos prieigose. Atitinkamai su Alytum, jeigu jame žais lenkų komanda. Tačiau ši idėja dar svarstoma ir yra skaičiuojama, ar užteks mūsų pajėgumų užtikrinti viešąją tvarką“, - kalbėjo vidaus reikalų ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių