Uždraudus remti partijas, joms galėtų būti skirta iš biudžeto

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog uždraudus skirti juridinių asmenų paramą partijoms, jos galėtų gauti didesnį finansavimą iš biudžeto.

„Pritarčiau, jeigu tai būtų racionaliai apskaičiuota, ne maksimalistinės kažkokios sumos, bet skaidresnis būdas, kuris užtikrintų, kad partijoms nereikėtų priklausyti nuo verslo interesų, (...) galėtų būti ir šiek tiek didesnis biudžetinis finansavimas“, - ketvirtadienį apsilankiusi Druskininkuose žurnalistams sakė šalies vadovė.

Ji pažymėjo, jog prieš siūlydama uždrausti „verslui finansuoti politiką“ išnagrinėjo Europos valstybių ir Lietuvos kaimyninių šalių praktiką.

„Visos šitos šalys daro skaidresnį būdą, t.y. arba atveria kelius, supaprastina piliečiams, kas tikrai yra gerai, nes tada politika tiesiogiai surišta su kiekvienu žmogumi. Ir, be abejo, skaidriausias būdas - optimaliai apskaičiuoti, kiek būtų minimaliai būtina, kad partijos vis tiktai nevegetuotų ir kad partinė sistema nebūtų sužlugdyta. Biudžetinis finansavimas kiekvienoje šalyje yra apskaičiuotas to optimalaus balanso ribose“, - aiškino D.Grybauskaitė.

Valstybės vadovė yra pateikusi pataisas, kurios uždraustų partijas remti juridiniams asmenims, taip pat perpus - nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU), t.y. nuo maždaug 40 tūkst. iki 20 tūkst. litų - sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims. Seimas po pateikimo yra pritaręs minėtoms pataisoms, jas šiuo metu svarsto parlamentiniai komitetai.

Prezidentės teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) ketina leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuoti dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Kai kurie politikai svarstė, jog priėmus juridinių asmenų aukas uždraudžiančius įstatymus reikėtų didinti partijoms skiriamą valstybės finansavimą.
Politinės partijos, per pastaruosius rinkimus surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų, gauna valstybės dotaciją. Partijoms kitų metų biudžete, kaip ir šiemet, numatyta beveik 5,5 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepasitikėjimas

Nepasitikėjimas portretas
Kokią naudą duoda partijos?

Nepasitikėjimas

Nepasitikėjimas portretas
Kokią naudą duoda partijos? Kam reikalingos prieštaraujančios grupuotės? Kaip gali prezidentė užsiimti aferizmu ir niokoti valstybę?

rj

rj portretas
tai ka siulai prezidentei daryt ,juk tu partiju prisiveise kaip tarakonu.ju neisnaikinsi .o zmonems jos netarnauja
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių