Už sovietų agresijos neigimą - iki dvejų metų kalėjimo

Seimas antradienį į Baudžiamąjį kodeksą (BK) įrašė straipsnį, kuriuo numatoma atsakomybė už pritarimą Sovietų sąjungos ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, jų neigimą ar menkinimą.

BK pataisos priimtos "už" balsavus 68 Seimo nariams, prieš - 5, 32 susilaikius. Pataisoms gausiausiai pritarė valdantieji, tarp pasisakiusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų daugiausia buvo socialdemokratų ir "tvarkiečių".

Pataisomis numatoma, jog tas, kas viešai pritarė SSSR ar nacistinės Vokietijos įvykdytai agresijai prieš Lietuvą, genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui, karo nusikaltimams, jeigu tai padaryta grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to buvo sutrikdyta viešoji tvarka, būtų baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tokia pati atsakomybė grėstų ir tiems, kas viešai pritarė 1990-1991 metais įvykdytiems kitiems agresiją prieš Lietuvą vykdžiusių ar joje dalyvavusių asmenų labai sunkiems ar sunkiems nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino.

Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsakys ir juridinis asmuo.

Seimo narys "tvarkietis" Rimantas Smetona siūlė iš straipsnio išbraukti sąlygą, kad baudžiamoji atsakomybė grėstų, jei tai padaryta grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to buvo sutrikdyta viešoji tvarka, tačiau tam nepritarta.

R.Smetona teigė, jog minėta išlyga pataisą padaro niekine, nes įteisinama galimybė neigti sovietų agresiją, jei tik tai nedaroma "grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu". Oponentai tvirtino, kad tokia formuluotė pasirinkta kaip kompromisinė, kad į BK reguliavimą nepatektų minėtą istorijos laikotarpį nagrinėjantys istorikai, mokslininkai.

BK pataisas jų iniciatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė tvirtino teikianti remdamasi Europos Sąjungos įpareigojimu šalims narėms imtis būtinų priemonių užtikrinti baudžiamumą už viešą pritarimą genocido nusikaltimams, nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, atsisakymą šiuos nusikaltimus pripažinti ar didelį jų menkinimą.

Tokius įpareigojimus numato 2008 metų lapkričio 28 dieną priimtas Europos Sąjungos Tarybos pamatinis sprendimas dėl kovos su tam tikromis rasizmo ir ksenofobijos formomis bei apraiškomis baudžiamosios teisės priemonėmis.

Pataisos aiškinamajame rašte pranešama, kad atsakomybę už pritarimą totalitarinių režimų nusikaltimams, atsisakymą juos pripažinti ar didelį jų menkinimą jau yra numatę ir kitos ES šalys.

Čekija, Lenkija numato baudžiamąją atsakomybę už pritarimą ir nacių, ir sovietų režimų įvykdytiems genocido nusikaltimams, nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, jų teisinimą, neigimą bei menkinimą.

Austrija, Belgija, Slovakija, Vokietija, Prancūzija numato baudžiamąją atsakomybę už pritarimą nacių įvykdytiems genocido nusikaltimams, nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, jų teisinimą, neigimą bei menkinimą; minėtos valstybės ir Ispanija, Portugalija, Liuksemburgas, Rumunija, Šveicarija kriminalizavo pritarimą kitiems panašiems nusikaltimams, nekonkretizuojant jų vykdytojų, jų teisinimą, neigimą bei menkinimą.


Šiame straipsnyje: Sovietų sąjungaSSRSokupacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių