Už Registrų centro paslaugas mokėsime brangiau?

Nuo kitų metų Vyriausybė ketina keisti Registrų centro paslaugų įkainių tarifus: taip bandoma įkainius pagrįsti realiomis sąnaudomis.

Tuo metu nekilnojamo turto atstovai įsitikinę, kad dėl to Registrų centro paslaugos tik brangs. „Šiuo metu įkainiai yra tiesio nubraižyti pieštuku. Jeigu paklaustumėt už ką dabar moka žmonės Registrų centrui aš iš tiesų negalėčiau pasakyti“, – LTV naujienų tarnybai teigė Teisingumo viceministras T. Vaitkevičius.

Teisingumo ministerijos tarnautojai Lietuvos televizijai teigė, kad šiuo metu registruojant nekilnojamą turtą Registrų centre paslaugų įkainiai juridiniams ir fiziniams asmenims skiriasi dešimtimis kartų.Taip esą yra dėl to, kad paslaugų kainos neatitinka sąnaudų. 

„Šiuo metu įkainiai yra tiesio nubraižyti pieštuku. Jeigu paklaustumėt už ką dabar moka žmonės Registrų centrui aš iš tiesų negalėčiau pasakyti. Jie moka tiek kiek buvo politiškai apspręsta, bet jokiais ekonomikos dėsniais tai yra nepagrįsta“, – LTV naujienų tarnybai teigė Teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

Nekilnojamojo turto vystytojai tvirtina, kad įkainius pagrindus sąnaudomis, vietoj dabar galiojančių maždaug 30 įkainių, juos suskirsčius į smulkesnes dalis, atsiranda dvigubai daugiau.

Dėl to pagal projektą, kelis kartus brangiau nei iki šiol turėtų mokėti asmenys perkantys, parduodantys ar paveldintys brangesnius nei 50 tūkst. litų vertės statinius ar butus. Fiziniams asmenims, registruojantiems brangesnį nei pusės milijono vertės turtą įkainiai didėtų maždaug dviem trečdaliais, nuosavybės teisių registravimas brangtų ir juridiniams asmenims.

„Projekte paliekami galioti procentai nuo verčių ir dar imamas papildomas mokestis, apskaičiuojamas per procentus nuo nekilnojamo turto vertės. Jeigu procentai taikomi prie faktinių sąnaudų, tai negali atitikt faktinių sąnaudų, t. y. paprasta kaip dukart du“, – projektą kritikuoja Kęstutis Kristinaitis, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos valdybos narys .

Registruojant nekilnojamą turtą Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti ir šiuo metu taikomų iki 50 procentų dydžio nuolaidų socialiai remtiniems asmenims.

Pasak pareigūnų nauji Registrų centro paslaugų tarifai galėtų įsigalioti nuo kitų metų, jei parengtą projektą šiemet pavyktų suderinti su visomis suinteresuotomis šalimis. 


Šiame straipsnyje: Registrų centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių