Už politikų gynimą - Antikorupcijos komisijos objektyvas

Druskininkų merija stengiasi užgniaužti opozicijos nuomonę, iškreipia žiniasklaidos rinką ir užsiima propaganda. Tokie žodžiai ketvirtadienį skambėjo Seimo konferencijų salėje.

Seime vykusioje spaudos konferencijoje „Teisinis nihilizmas ir demokratijos saulėlydis Druskininkuose“ dalyvavo žurnalistas, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas, Druskininkų savivaldybės tarybos nariai Karolis Kaklys (Liberalų ir Centro sąjunga), Donatas Mizaras (Tvarka ir teisingumas), Vaidas Šalaševičius (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), savaitraščio „Druskonis“ redaktorius Eugenijus Rutkauskas, savaitraščio „Druskininkų naujienos“ redaktorius Romas Sadauskas-Kvietkevičius.

Konferencijos pagrindinė tema buvo ta, kad Druskininkų švietimo centras leidžia savaitraštį „Mano Druskininkai“ ir platina jį nemokamai. Laikraštį leidžiantis Druskininkų švietimo centras yra įsteigtas savivaldybės administracijos, laikraštis leidžiamas iš savivaldybės lėšų. Tad prie galimai neteisėto biudžeto lėšų naudojimo, nederamo savivaldybės savigyrų transliavimo, dar prisideda ir kitų – parduodamų – laikraščių žlugdymas. O su jais išnyktų ir bet koks kritiškas valdžios vertinimas: „Mano Druskininkuose“, D. Radzevičiaus teigimu – vien ditirambai kurorto valdantiesiems, o jų kritikai įvardijami kaip pavyduoliai.

„Ši konferencija yra kaip antikorupcijos kampanijos dalis, nes buvo susitikta ir su Antikorupcijos komisijos pirmininku, ir su opozicijos vadovu, ir su kitais Seimo nariais, ir gautas Antikorupcijos komisijos pirmininko pažadas pradėti tyrimą šiais klausimais, – sakė A. Anušauskas. – Tos grėsmės kurios dabar iškyla Druskininkuose, anksčiau ar vėliau bus atkartojamos kituose miestuose, jeigu joms nebus užkirstas kelias.“

„Keistai jaučiuosi, kad XXI a., 2013 m. reikia kalbėti apie demokratijos būklę Lietuvoje. Man Druskininkų savivaldybės atstovai bandė išaiškinti, kad šis leidinys nieko bendro su savivaldybe neturi, jį leidžia Druskininkų švietimo centras. Esą pats centras staiga sugalvojo girti politikus. Tačiau centro dokumentuose aiškiai nurodyta, kad jis yra Druskininkų biudžetinė įstaiga. Druskininkų savivaldybės administracija paskelbė supaprastintų viešųjų pirkimų konkursą 8 tūkst. egzempliorių laikraščių leidimui, per metus 53 numeriams, ir štai taip viešaisiais pinigais, nemokamai gyventojams dalina savo informacinį leidinį“, – sakė D. Radzevičius, primindamas, kad leidžiant šį laikraštį pažeidžiamas Visuomenės informavimo įstatymas. Jame nurodoma, kad valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos (išskyrus mokslo ir mokymo įstaigas), bankai, politinės partijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ir (ar) jų dalyviais, bet gali leisti neperiodinius informacinio pobūdžio leidinius, turėti informacinės visuomenės informavimo priemones, skirtas visuomenei informuoti apie savo veiklą, jeigu įstatymų nenustatyta kitaip.

D. Radzevičius išreiškė viltį, kad tyrimai dėl šio atveju tikrai bus pradėti ir atsakymai į visus klausimus bus pateikti. Tyrimas turėtų vykti ne tik dėl viešųjų finansų panaudojimo, visuomenės informacijos įstatymo galimų pažeidimų, bet ir dėl nesąžiningos konkurencijos – savivaldybės neturėtų kištis į komercines rinkas.

Konferencijoje prisimintos ir Vilniaus mero Artūro Zuoko  iniciatyvos, galimai iškreipusios dviračių nuomos, taksi paslaugų rinkas.

Neginčydami Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko galimų nuopelnų dėl geros kurorto būklės (tik pastebėdami, kad dauguma lėšų tam buvo skiriama iš Europos Sąjungos paramos fondų), konferencijoje pasisakiusieji pabrėžė, jog ne tik miesto žiniasklaidoje yra bėdų. Esą savivaldybėje ir kitose įstaigose tokia padėtis, jog primena kone Baltarusijos režimą – neva žmonės ne tik bijo darbų netekti, jeigu prabiltų, bet ir apskritai yra labai įbauginti. Tarybos nariai tvirtino, kad jie vargiai begali pasisakyti per tarybos posėdžius, o kurorte oponuojančią valdžiai nuomonę bandoma visiškai užgniaužti.
Konferencijos salėje buvusi „Mano Druskininkai“ redaktorė Laima Rekevičienė pasisakyti kategoriškai atsisakė.

Meras R. Malinauskas atostogauja iki balandžio 5 d. imtinai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

re

re portretas
kada tas erelis bus nutupdytas?

simas

simas portretas
kai visi supras kad ne jis karalaitis

jo

jo portretas
gi šaknys socialistinės, taigi 4 metus turėsite kentėti, nebent rasite gudrių būdų...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių